Ewo- powidła można wysmażyć bez mieszania i się nie przypalą jeśli na dno wlejemy 3 łyżki octu. Warunek jest taki że nie można zamieszać - wsypać i pozostawić na wolnym ogniu aż pozostanie 1/3 z całości. Wtedy użyć blendera i zmiksować na miazgę. Robiłam kilkakrotnie z pełnym sukcesem.Można dodać kakao i cukier jeśli jest taka potrzeba. Szkoda tracić czas na mieszanie.ewka36jj pisze:Powidła jak się robi powidła każdy wie. Wystarczy mieć sliwki , garnek, który się nie przypala i wiele cierpliwości,żeby długo gotować/smażyć i często mieszać. W tym sezonie spróbowałam wykorzystać informacjęuzyskaną od znajomej. Otóż podkoniec sezonu do prawie wysmażonych już śliwek dodałam ciemne kakao. Najpierw dałam łyżkę, potem trochę więcej ( wykorzystałam 0,5 paczki ), ale robiłamw dużym garze ( nawet w dwóch). Bardzo smaczne!
Kuchnia moja i mojej mamy
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewa ja powidła robię w piekarniku na blaszczce od pieczenia , lepiej niż w garnku i dodaję tylko trochę cukru nie robię z kakao u nas to nikomu nie smakowało.