Kuchnia moja i mojej mamy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3927
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk-Legnica

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ciasto drożdżowe z kruszonką, nawet na 4-ty dzień mnie najlepiej smakuje na działce przy intensywnych,dłuższych pracach..Do tego kubek gorącej herbaty........w polowych warunkach,oczywiście z termosu :D
Ewuniu,Twoje przepisy są rewelacyjne,korzystam z nich,jeżeli nie w całości, to częściowo-modyfikując swoje.
vikii
200p
200p
Posty: 216
Od: 15 wrz 2013, o 21:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

:wit
Ewa - super przepisy ;:215
Wątek tak mnie pochłonął że przeczytałam dziś wszystko :heja
Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję Twój krem kajmakowy do tortu bezowego - niedawno jadłam podobny u znajomej....był pyszny.....prosiłam o przepis .....ale jakoś niechętnie o nim mówiła i suma summarum przepisu nie dostałam... wypróbuję Twój ;:215 ;:108 ;:215
Pozdrawiam, Aneta:)
Awatar użytkownika
aniek
50p
50p
Posty: 63
Od: 2 mar 2015, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Witaj Ewuś :wit masz bardzo ciekawe przepisy, będę testować :wink: a że zbliża się 11 listopada chciałam spróbować rogale czytałam przepis z pierwszej strony. Potrzebny do nich jest biały mak, ten zwykły niebieski różni się czymś oprócz koloru? Może banalne pytanie ale nie używałam białego maku.
Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Biały mak oprócz koloru jest też inny w smaku. Ja kupuję go bez problemu w "Piotrze i Pawle".
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Przystawka - smażony ser Camembert na sałatce.
Sałatka z rukoli z sosem na bazie miodu, musztardy francuskiej, czosnku, oliwy i ziół prowansalskich ( gdzieś wcześniej podawałam przepis).
Na talerze wyłożyłam rukolę, na obrzeżach talerza poukładałam cząstki pomiorków koktailowych i ogórka oraz pokrojone oliwki ( oczywiście to wariacja sałatki i można ją dowolnie modyfikować). Tak przygotowane talerze czekały na gości.
Ser Camembert obtoczyłam najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowany ser włożyłam na rozgrzany na patelni tłuszcz i obsmażyłam z obu stron po ok 3- min. Następnie sery przełożyłam do brytfanny i trzymałam je w piekarniku na ok. 130 st. tak długo, jak było trzeba ( w moim przypadku oczekiwanie na gości trwało ponad 0,5 godz. i z serami nic się nie stało.) Wazne, żeby w piekarniku nie były niczym zakryte, w ten sposób panierka jest chrupka a nie sparowana.
Nie dosyć, że danie jest pyszne, to jeszcze fantastycznie wygląda.

Obrazek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1353
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: KRAKOWSKIE

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewuniu,pychotka ;:63 uwielbiam ser camembert smażony albo oscypki z grilla ;:304
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Wandziu, pomysł ,żeby podać ten ser był na sałatce z fajnym sosem jest genialny. Ja tę przystawkę wpierw jadłam u kogoś. Sałatę stanowił mix sałat z sosem sojowym. Danie też było bardzo smaczne, ale rukola nadawała potrawie ostrości i większej wyrazistości!
Awatar użytkownika
aniek
50p
50p
Posty: 63
Od: 2 mar 2015, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewuś potrawa naprawdę wygląda fantastycznie, jako dodatek ten świderek, paluch to sama robiłaś? Możesz napisać co to? Całość bardzo bardzo apetycznie wygląda ;:oj
Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ten świderek zrobiony jest z gotowego ciasta francuskiego. W środku troszkę " podprawiony" ostrym sosikiem z chili, ale prawdę powiedziawszy, paluch mógł być mniejszy. Miał on zastąpić bułeczkę czy tościk. Czy jeszcze raz bym go podała? Do tej sałatki chyba nie, do barszczu - na pewo.
Alutka1963
100p
100p
Posty: 155
Od: 15 lis 2009, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bartoszyce

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewuniu sałatka z serem cudna, z miłą chęcią zgapię!
Awatar użytkownika
aniek
50p
50p
Posty: 63
Od: 2 mar 2015, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

ewka36jj pisze:Ten świderek zrobiony jest z gotowego ciasta francuskiego. W środku troszkę " podprawiony" ostrym sosikiem z chili, ale prawdę powiedziawszy, paluch mógł być mniejszy. Miał on zastąpić bułeczkę czy tościk. Czy jeszcze raz bym go podała? Do tej sałatki chyba nie, do barszczu - na pewo.
Jak by nie było całość wygląda super. Taki świderek do barszczu też fajny pomysł :D Sałatka może być inspiracją dla niejednego kucharza. Dziękuję Ci za odpowiedź ;:333
Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 672
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewunia dziękuję za pyszną sałatkę ;:196
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Dziewczyny, dziękuję za fajne słowa, a teraz przechodzę do słodkości. Święta się zbliżają i przegapiłam czas piernikowy. Skoro jednak tradycji ma się stać zadość, to wczoraj urobiłam ciasto , a dziś od samego rana piekłam pierniczki. Potem całą rodzinką ( no prawie całą) je zdobiliśmy. Każdy miał inny pomysł i choć osoby przy stole piernikowym się zmieniały, po kilku godzinach udało nam się skończyć. Zdjęcia nie pokazują uroku, w realu są obłędne.
Cienkie pierniczki gwiazdkowe.

? 1 kg mąki
? 0,5 kg cukru
? 4 całe jajka
? 125 g margaryny
? 250 g sztucznego miodu
? 2 pełne łyżki sody
? duża przyprawa do pierników ( lub 2 małe)
1/2 szkl. cukru wysypać na suchą patelnię, zrobić karmel.
Wlać do niego 1/3 szkl. wrzącej wody, dodać miód i rozpuszczoną gorącą margarynę.
Mocno i długo mieszać do rozpuszczenia.

Utrzeć jaja z cukrem, dodać mąkę i całą resztę. Wszystko razem zagnieść.
Odstawić do lodówki na 12 - 24 godzin.
Następnego dnia cienko rozwałkować i wykrawać pierniczki. Piec 6 min. w temp. 160 st.

Lukier
20 dkg przesianego cukru pudru
1 białko
0,5 łyżeczki cytryny
Produkty zmiksować. Lukier jest gęsty i kleisty, do rękawa się nadaje, a to chce może dodać 1/2 lżeczki wody, wtedy będzie nieco lżejszy.

Ciasto robiłam w misce i pierwszy raz w misce zostawiłam na noc. Początkowo ciasto jest b. lepkie, następnego dnia ma jednak dobrą konsystencję.

Obrazek

Nie rozwałkowywałam dużych kawałków ciasta, bo bardzo się lepi. Dbałam, aby wałek i stolnica były w mące.

Obrazek


Wycinałam różne formy i wkładałam na blaszce wyłożonej papierem. ( Trwało to całe przedpołudnie).

Obrazek

Obrazek

Zdobienie zajęło kolejne 4 godzinki, a co !
Te robił M. ( kochany jest, prawda?)

Obrazek

Pomagała także córcia
Obrazek

Nie wszystkie udekorowaliśmy, bo prawdę mówiąc rodzinka woli pierniki sote, ale na stole świątecznym będzie się błyszczeć!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”