Kuchnia moja i mojej mamy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Niestety nie pomogę. Wiem tyle tylko, żeby, że aby uniknąć goryczki w bakłażanie, należy surowego posolić i zostawić. Sól wyciągnie wodę z goryczką.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2564
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

ewka36jj dziękuje za odpowiedż ;:180 Zapomniałam dodać że sos jest dla M i nie musi być całkiem organic/eko..
Jakby ci coś przyszło do głowy w sprawie sosu tj. jakieś pomysły to daj znać ;:101 a ja wypróbuję je... ;:36
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kuj. - Pom.

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Może to był po prostu sos orzechowy?
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2564
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Taaaki upał a nikt o lodach nie wspomina.....???

Lody (wegańskie) dla ochłody!
Składniki na 4 porcje:
500 g mocno schłodzonych lub lekko zmrożonych TRUSKAWEK
250 g zamrożonych w małych kawałkach dojrzałych BANANÓW
1-2 łyżki zmiksowanych na gładko DAKTYLI*
1-2 łyżki zmiksowanych na gładko NERKOWCÓW*
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, którą możemy jeszcze na jakiś czas włożyć do zamrażalnika, ale nie jest to konieczne. Smak lodów oczywiście zależy od ilości daktyli i gatunku truskawek. Eksperymentujcie Emotikon smile

Baza - zmiksowane banany, dodatki - owoce sezonowe, cytryna. Opcjonalnie mleczko kokosowe. Wegańskie i bezglutenowe, niesłodzone cukrem i do tego pyszne.

Wegańskie lody można przygotować na wiele sposobów. Można zamrażać wegańską śmietankę z sezonowymi lodami, można też mrozić masę z nerkowców, a nawet z kaszy jaglanej. Fajnym i prostym pomysłem również są po prostu zamrożone owoce w soku owocowym.

Jakie połączenia się sprawdzają?
banany + maliny lub owoce leśne + mięta = słodkie lody malinowe/leśne
banany + masło orzechowe + syrop klonowy = lody orzechowe
banany + mleko kokosowe + wiórki kokosowe = lody kokosowe
Smacznego! ;:47
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1666
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kozienice

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Te lody bananowe są dobre. Ja po prostu miksuję zamrożonego banana z jednym dodatkiem, ale spróbuję też którąś z tych bardziej wyrafinowanych kombinacji.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2564
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Oj tak, już same banany i wiórki czekoladowe to pyszne lody... często tak robię jak nie mam składników a dzieci chcą lody... :)
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
MIROSLAW1203
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 3
Od: 26 wrz 2018, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ja polecam inny przepis a dokładniej na sernik ;:138

Przepis na sernik
Składniki:
Spód:
240 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
Masa serowa
1 kg sera półtłustego
1 szklanka cukru
8 jajek
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
100 g rodzynek (opcjonalnie)
1 łyżka mąki do obtoczenia rodzynek


Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, formujemy kulę o odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepiamy ciastem wcześniej wyłożoną papierem blachę.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C aż nabierze złotego koloru.
Masa serowa:
W małym garnku rozpuszczamy masło.
Biały ser trzykrotnie zmielić w maszynce lub, można kupić zmielony ser twarogowy
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy cukier cały czas miksując.
Białka ubijamy na sztywną pianę ( gdy odwrócimy pojemnik i piana się trzyma to wiemy, że jest dobrze ubita)
Do twarogu dodajemy nasz ?kogel ? mogel? i dokładnie mieszamy.
Do masy wlewamy cieniutkim strumieniem ciągle miesząc mikserem ostudzone, ale nadal płynne masło. Dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy budyń i cukier waniliowy i mieszamy.
Dodajmy piane z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Jeśli używamy rodzynek to obtaczamy je w mące, dzięki temu nie opadną na dno, dodajemy do masy i mieszamy.
Ciasto piec w 180°C ok 70 minut ( można zastosować inną metodę pieczenia ? podane wcześniej)
Smacznego!
Awatar użytkownika
Jonzak
200p
200p
Posty: 243
Od: 24 mar 2013, o 13:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bardziej wyż, niż-niż, czyli Wyż.Śl.

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Super wątek, czytam i czytam ale ...mam prośbę do znawców kulinariów :
- jak nazywa się ten rarytas ?
Robi się go z ciasta naleśnikowego /trochę gęstsze/. Smaży na gorącym oleju, można na smalcu.
Posypuje cukrem pudrem, ja daję kropelkę np. konfiturki na wierzchołku.
Foremkę, widoczną na zdjęciu kupiłem onegdaj w Bytomiu.
Mam przypuszczenia, ale to tylko one. Jak dotąd nie spotkałem tego ciastka w żadnej literaturze.
Pomożecie ? :(
Obrazek
Obrazek
:wit
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.

Julian Tuwim
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kuj. - Pom.

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Rozetki:)
Awatar użytkownika
Jonzak
200p
200p
Posty: 243
Od: 24 mar 2013, o 13:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bardziej wyż, niż-niż, czyli Wyż.Śl.

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Możesz coś więcej powiedzieć o pochodzeniu tego ciasta np.
Dziękuje i pozdrawiam.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.

Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Jonzak ja też bardzo dawno temu kupiłam taki przyrząd jak Twój. Niestety leży bezużytecznie do tej pory. :wink:
Trzeba go reaktywować. :D
Nazwy samego przyrządu też nie pamiętam, jedynie tyle, że trzeba zrobić bardziej gęste ciasto jak na naleśniki.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kuj. - Pom.

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Jest bardzo dużo przepisów na ciasto, wystarczy wpisać Rozetki:)
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Posty: 546
Od: 9 lut 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: między Wschową a Głogowem

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Witam bardzo fajne wychodzą z tego przepisu,robimy bardzo często.
Składniki
2 jajka
1 szklanka + 1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania

Sposób przygotowania przepisu:
rozetki - ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu

1. Wszystkie składniki zmiksować na gładko, odstawić ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem
w cieście foremkę włożyć do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymać chwilę i osuszyć. Gorącą foremkę zanurzać
w cieście i od razu przenosić do tłuszczu. Smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju lub smalcu.
Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Porady
1. Ciasto musi mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste,
a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce i nie będzie się dało przenieść
go na tłuszcz. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie się trzymało foremki.
2. Foremkę przed każdym zamoczeniem w cieście należy dobrze rozgrzać w tłuszczu i otrząsnąć,
jeśli foremka będzie za mało rozgrzana to ciastka nie będą od niej odchodzić.
3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą,
ciastka nie będzie dało się zdjąć.
4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło
przez to do foremki.
5. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki spirytusu, aby ciastka nie wsiąkały tłuszczu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”