Kuchnia moja i mojej mamy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Polędwiczki z kurkami
1 polędwiczkę kroję w plastry i ręką rozbijam tak, by nie poranić mięska. Solę i pieprzę. Delikatnie obtaczam w mące i wkładam na rozgrzany tłuszcz. Podsmażam. Osobno przygotowuję sos z kurek ( jak dobrze być grzybiarzem!). Do polędwiczek dodaję sos ( koniecznie ze śmietaną ) i posypuję zieloną pietruszką.

Obrazek

Smacznego!

-- 31 gru 2014, o 19:00 --

Dzięki Piotrze ;:304 . Do siego!
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Przekąski - Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ciasto fr. kupuję gotowe, a nadzienia mogą być wszelakie.

Obrazek

Rozwijam ciato, i bawię się w nakładanie smaków. Ważne, aby na talerzu było kolorowo. Oto kilka propozycji:

1. Pasta ajvar, papryka czerwona pokrojona w plasterki i pokrojone oliwki, czyli na czerwono:

Obrazek

Obrazek


Obrazek


2. Przygotowany szpinak z dość duż ilością czosnku, na to w wariancie suszone pomidory lub ser gorgonzola, czyli na zielono

Obrazek

Obrazek

Obrazek

3. Pesto, łosoś wędzony, czyli delikatna zieleń

Obrazek

Obrazek


Obrazek


4. Chrzan, szynka parmeńska, ser pleśniowy, czyli delikatny róż

Obrazek

Obrazek


Obrazek

5. Pasta ajvar , anchois, czyli lekko czerwona, (smak bardzo intensywny)

Obrazek

Obrazek

6. Pieczarki z cebulką

Obrazek

Obrazek

Tak więc smacznego!

Obrazek
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3661
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewcia ale mi narobiłaś smaka na takie ślimaczki,dobrze,że sklep na B zamknięty,bo chyba poszłabym kupić ciasto.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ;:136
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ja dziś w B. nie dostałam ciasta i szybciutko pobiegłam do L...dla. Pierwszy raz ucieszyłam się, żę są markety, jutro radość moja przejdzie, bo lubię małe sklepiki, choć w pobliżu miejsca, w którym mieszkam, nie ma już małych spożywczaków ;:185 .

Wszytkiego najsmaczniejszego w Nowym Roku!
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewciu,ale pysznie wygladają te ślimaczki ;:333 Akurat mam opakowanie ciasta francuskiego zamrożone- miały być słodkie ciasteczka,ale ponieważ słodkości mam przesyt,to będą francuskie przekąski :lol:
Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Mam ciasto w postaci takich prostokatnych placków,jak na Twoich zdjęciach. Zwijanie zaczynasz chyba od krótszego boku ( sądząc po rozłożeniu oliwek i pomidorów)? Bo ja bym poleciała od dłuższego ... :D
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Elu - masz rację, że zwijanie zacząć należy od dłuższego boku. Sęk w tym, że ja moje ciasta przecinałam na pół ( zależało mi na tym, żeby wprowadzić jak najwięcej smaków) , więc powstały z nich raczej kwadraty. Z jednego ciasta miałam dwa, takie małe oszukaństwo.
Renka123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 32
Od: 8 lut 2015, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewuniu "kukułkę" z twojego przepisu piekłam, wyszła pyszna - polecam!
Pozdrawiam Renia
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Indyk w pesto z pastą ajvar i plastrami marchewki

Pierś indyczą przygotowuję dzień wcześniej, a więc nacieram ją ziołami i polewam oliwką. Następnego dnia delikatnie obkładam pesto i pastą ajvar. Dodałam ją, bo chcę, aby indyk nabrał ostrości. Odczekuję ok. 2 godzin, potem na mięsko wrzucam pokrojony por, a na niego cieniutkie plasterki marchwi. W połowie pieczenia ( piekę w naczyniu żaroodpornym , nie podpiekam) obkładam mięso plastrami masła. Myślę, że pod koniec pieczenia warto dodać kapary ( ok. 1/2 wypłukanego słoiczka).

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Sos kurczaczkowo- grzybowy z rodzynkami

Próbowałam poszukać smaku sosu po wizycie w jednej z restauracji, w której odbywały się kuchenne rewolucje. Myślę, że prawie mi się, choć sos ten jest tylko wariacją na temat tego, którego jadłam wcześniej.

- piersi kurczaka pokrojone w kostkę, posolić, posypać pieprzem, dodać sproszkowaną paprykę, kurkumę, a następnie krociutko podsmażyć i przełożyć do innego naczynia,
- na pierwszej patelni podsmażyć drobno pokrojonego pora , nastepnie dodać go do mięska,
- wcześniej namoczone i 0,5 godz. podgotowane suche grzyby usmażyć. Nie można zapomnieć o ich posoleniu i popieprzeniu,
- rodzynki ( w oryginale były suszone morele i suszone śliwki, a więc nastepnym razem je wykorzystam) namoczyć i dodać pod koniec duszenia go grzybów.
Całość wymieszać dodając serki grzybowe, śmietankę i koniecznie kminek. Jeżeli ktoś chce, żeby smak kminku był intensywniejszy, może go dodać już w trakcie duszenia mięska.
Warto dosłodzić sos łyżką miodu. Ja dodałam też kwaśną śmietanę.

Wiem, że wszystkiego tu dużo, ale efekt - rewelacja. A kto nie chce z miodem, nie trzeba go dodawać.

Sos smakuje wyśmienicie z kluseczkami, a u p. G. był z pyzami.
Polecam również z makaronem.

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7669
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

EWO schab dojrzewajacy mi się podoba ;:108 ;:108 - podzielisz się przepisem :?:
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Krysiu - przepis na schab jest na str. 6. Zachęcam do spróbowania i podzielenia się opinią. Życzę smacznego!
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Tort malinowo- czekoladowy

Przygotować ciemny biszkopt z 6 jaj, tortownica 26 cm.
Biszkopt przeciąć na 3 części, skropić je alkoholem lub słodką esensją herbacianą. Polecam to pierwsze :lol:

Krem:
- 0,5 kg serka mascarpone ( ja ze względu na cenę wykorzystałam mascarpone z Piątnicy, jeżeli ktoś znajdzie tańczy , proszę o informację). Ser dodaję do zimnego już musu malinowego.
- 0, 6 kg mrożonych malin ( oczywiście, że latem użyję malin prosto z krzaczka),
- 0,75 szklanki cukru ( kto woli inną słodycz moze dać mniej lub wiecej cukru),
- sok z 0,5 cytryny,
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szkl. zimnej wody.

Maliny zasypane cukrem wkładam do garnka i podgrzewam, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Doprawiam sokiem z cytryny. Do gotujących się malin dodaję najpierw rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, mieszam jak kisiel, a potem rozpuszczoną żelatynę. Z żelatyną nie wolno niczego gotować.
Całość odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Zimny mus łączę z serkiem mascarpone za pomocą miksera.

Polewa:
-1 konfitura malinowa, ok. 120 g( może być dżem),
- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej z 1,5 łyżce gorącej wody.

Konfiturę zagotować, dodać rozpuszczoną żelatynę, odstawić do lodówki do niecałkowitego stężenia.

Jeżeli ktoś ma ochotę, co bardo polecam, pod masę położyć choć jedną warstwę polewy - musi podwoić jej porcję. Warto, bo słodycz konfitury wzmocni intensywność smaku.

Wykonanie:
- Blaty biszkoptu nasączam,
- Na I blat wykładam polewę ( nie trzeba) , a na nią masę serowo- malinową,
- nakrywam drugim blatem i smaruję w/w masą,
- to samo robię z 3 blatem, ale tu, na wierzchu wkładam masy najmniej,
- na wierzch wylewam polewę , odstawiam do lodówki, potem dekoruję .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

I jest smakowity, delikatny i puszysty. Naprawdę polecam, palce lizać. Jedyna jego wada , to cena ( latem jest tańszy, szczególnie wtedy, gdy ma się własne maliny).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”