Kuchnia moja i mojej mamy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Zupa rybna
- Ugotować w osolonej wodzie warzywa ( można marchewkę czy pietruszkę pokroić w kostkę). Dodać 2-3 plastry imbiru, 3-4 ząbki czosnku oraz 2-3 warstwy kopru włoskiego. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą. Całość gotować ok. 0,5 godz.
- Dodać 3 rodzaje ryb w równych proporcjach .Cząstki ryb ( można dać mrożonkę z Lidla) to np. żółta sola , łosoś, mintaj . Oprócz ryb dodać krewetki koktailowe.
Wywar z rybami gotować ok. 5- 7 min.
- Na koniec dodać 1 dużą puszkę mleka kokosowego, 2 łyżki oleju rzepakowego ( lub masło) oraz połowę mielonej słodkiej papryki ( papryka słodka np. Knorr). Drobno posiekać 1 papryczkę pepperoni i włożyć ją do zupy.
- Zupę posypać dymką i ew. kolendrą. Dołożyć sok z limonki, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu sojowego do ryb.

Smacznego
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3661
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewuniu,wrócę do Twoich ślmaczków z francuskiego ciasta,czy przed pieczeniem smarujesz je jajkiem? A pieczarkowy farsz to tylko pieczarki i cebulka?
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

,
ewka36jj pisze:
Rolada ze szpinaku i łososia - przekąska
- 2 mrożone szpinaki rozmrozić na sicie, żeby woda odciekła,
Witaj Ewko.
Mam pytanie ile potrzeba szpinaku świeżego do tej rolady...tak orientacyjnie i czy zamiast łososia można dać inną rybę. :?:
Muszę odświeżyć moją kuchnię. :wink:
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Kasiu - ciastafrancuskiego nie smaruję jajkiem,nie trzeba ślimaczków niczym smarować. Farsz może być każdy, możesz włożyć do środka wszystko,na co tylko będziesz miała ochotę.

Elżbietko - niestety nie pomogę Ci, bo nigdy nie robiłam tego dania ze świeżego szpinaku. Pewnie byłby jeszcze smaczniejszy, na cóż. Roladę robię z łososiem, bo właśnie on jest w najbliższym sklepie. Chodzi o rybkę wędzoną, jeśli znajdziesz taką,to ja bym spróbowała zmodyfikować przepis.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2587
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

:wit
ewka36jj i dziewczyny mam takie pytanie kulinarne do was bo jesteście super Szef wszystkie a ja nie znoszę gotować.
Jem raw lub parowane i jak najmniej przerabiane... Ze względów problemów zdrowotnych nie moge smażyć, jeść mięsa i żadnej żywnosci przetworzonej ze sklepu.... Ale z tym nie ma problemu bo mam tonę przepisów...
Kiedyś poczęstowano mnie kabaczkiem/bakłażanem? przekładanym połówkami orzechów włoskich w sosie.. i tu jest problem..JAKI sos by tu można zastosować? Towarzystwo było High Life i nie wypadało pytać, niestety.
Jakbycie rozwiązały ten problem sosowy ;:180 ; mój M byłby przeszczęśliwy bo ciągle mu marzy się takie danie..
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Niestety nie pomogę. Wiem tyle tylko, żeby, że aby uniknąć goryczki w bakłażanie, należy surowego posolić i zostawić. Sól wyciągnie wodę z goryczką.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2587
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

ewka36jj dziękuje za odpowiedż ;:180 Zapomniałam dodać że sos jest dla M i nie musi być całkiem organic/eko..
Jakby ci coś przyszło do głowy w sprawie sosu tj. jakieś pomysły to daj znać ;:101 a ja wypróbuję je... ;:36
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kuj. - Pom.

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Może to był po prostu sos orzechowy?
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2587
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Taaaki upał a nikt o lodach nie wspomina.....???

Lody (wegańskie) dla ochłody!
Składniki na 4 porcje:
500 g mocno schłodzonych lub lekko zmrożonych TRUSKAWEK
250 g zamrożonych w małych kawałkach dojrzałych BANANÓW
1-2 łyżki zmiksowanych na gładko DAKTYLI*
1-2 łyżki zmiksowanych na gładko NERKOWCÓW*
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, którą możemy jeszcze na jakiś czas włożyć do zamrażalnika, ale nie jest to konieczne. Smak lodów oczywiście zależy od ilości daktyli i gatunku truskawek. Eksperymentujcie Emotikon smile

Baza - zmiksowane banany, dodatki - owoce sezonowe, cytryna. Opcjonalnie mleczko kokosowe. Wegańskie i bezglutenowe, niesłodzone cukrem i do tego pyszne.

Wegańskie lody można przygotować na wiele sposobów. Można zamrażać wegańską śmietankę z sezonowymi lodami, można też mrozić masę z nerkowców, a nawet z kaszy jaglanej. Fajnym i prostym pomysłem również są po prostu zamrożone owoce w soku owocowym.

Jakie połączenia się sprawdzają?
banany + maliny lub owoce leśne + mięta = słodkie lody malinowe/leśne
banany + masło orzechowe + syrop klonowy = lody orzechowe
banany + mleko kokosowe + wiórki kokosowe = lody kokosowe
Smacznego! ;:47
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1668
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kozienice

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Te lody bananowe są dobre. Ja po prostu miksuję zamrożonego banana z jednym dodatkiem, ale spróbuję też którąś z tych bardziej wyrafinowanych kombinacji.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2587
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Oj tak, już same banany i wiórki czekoladowe to pyszne lody... często tak robię jak nie mam składników a dzieci chcą lody... :)
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
MIROSLAW1203
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 3
Od: 26 wrz 2018, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ja polecam inny przepis a dokładniej na sernik ;:138

Przepis na sernik
Składniki:
Spód:
240 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
Masa serowa
1 kg sera półtłustego
1 szklanka cukru
8 jajek
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
100 g rodzynek (opcjonalnie)
1 łyżka mąki do obtoczenia rodzynek


Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, formujemy kulę o odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepiamy ciastem wcześniej wyłożoną papierem blachę.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C aż nabierze złotego koloru.
Masa serowa:
W małym garnku rozpuszczamy masło.
Biały ser trzykrotnie zmielić w maszynce lub, można kupić zmielony ser twarogowy
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy cukier cały czas miksując.
Białka ubijamy na sztywną pianę ( gdy odwrócimy pojemnik i piana się trzyma to wiemy, że jest dobrze ubita)
Do twarogu dodajemy nasz ?kogel ? mogel? i dokładnie mieszamy.
Do masy wlewamy cieniutkim strumieniem ciągle miesząc mikserem ostudzone, ale nadal płynne masło. Dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy budyń i cukier waniliowy i mieszamy.
Dodajmy piane z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Jeśli używamy rodzynek to obtaczamy je w mące, dzięki temu nie opadną na dno, dodajemy do masy i mieszamy.
Ciasto piec w 180°C ok 70 minut ( można zastosować inną metodę pieczenia ? podane wcześniej)
Smacznego!
Awatar użytkownika
Jonzak
200p
200p
Posty: 249
Od: 24 mar 2013, o 13:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bardziej wyż, niż-niż, czyli Wyż.Śl.

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Super wątek, czytam i czytam ale ...mam prośbę do znawców kulinariów :
- jak nazywa się ten rarytas ?
Robi się go z ciasta naleśnikowego /trochę gęstsze/. Smaży na gorącym oleju, można na smalcu.
Posypuje cukrem pudrem, ja daję kropelkę np. konfiturki na wierzchołku.
Foremkę, widoczną na zdjęciu kupiłem onegdaj w Bytomiu.
Mam przypuszczenia, ale to tylko one. Jak dotąd nie spotkałem tego ciastka w żadnej literaturze.
Pomożecie ? :(
Obrazek
Obrazek
:wit
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.

Julian Tuwim
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”