A ja robię przyprawę grzybową do wielu potraw.
20 dkg suszonych grzybów
kilka ziaren pieprzu
pół łyżeczki kminku
kilka suszonych liści lubczyku
Grzyby podsuszyć aby były całkiem suche i kruche. To samo dotyczy liści lubczyku. Następnie wszystkie składniki zmielić w młynku na proszek i gotowe.
Ja dodaję do mięsa lub sosów, czasem do jajecznicy. Można z tego zrobić zupkę z "kubka" zalewając wrzątkiem i dodając grzanki.
Potrawy z grzybów
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
I jeszcze jeden przepis na gęstą zupę z mrożonych borowików.
2 l wody
porcja mrożonych borowików
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
kostka rosołowa z kury
duży kubek kwaśnej śmietany 18%
natka pietruszki, kminek
Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zalać wodą , dodać kminek, zagotować. Do tego włożyć porcję mrożonych borowików i kostkę rosołową, gotować przez 15 min. na małym gazie. Śmietanę rozmieszać z małą ilością mąki i wlać do zupy. Kiedy zacznie się pienić, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pietruszką.
Podawać samą, lub z fasolą jaś, ziemniakami lub makaronem typu świderki.
2 l wody
porcja mrożonych borowików
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
kostka rosołowa z kury
duży kubek kwaśnej śmietany 18%
natka pietruszki, kminek
Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zalać wodą , dodać kminek, zagotować. Do tego włożyć porcję mrożonych borowików i kostkę rosołową, gotować przez 15 min. na małym gazie. Śmietanę rozmieszać z małą ilością mąki i wlać do zupy. Kiedy zacznie się pienić, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pietruszką.
Podawać samą, lub z fasolą jaś, ziemniakami lub makaronem typu świderki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki