Misz-masz kulinarny
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Misz-masz kulinarny
Poszatkowana kapusta bez głąbów, ważymy, a na 1kg dajemy 1 płaską łyżkę niejodowanej soli, ubijamy aż puści sok, przykrywamy talerzykiem, obciążamy kamieniem i czekamy 3-5 dni, aż się ukisi, potem standard.
Re: Misz-masz kulinarny
Piotrze dzięki, miałam jeszcze dać marchewkę, a reszta dokładnie tak miała wyglądać Jak dobrze, że można się poradzić kogoś bardziej doświadczonego
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Misz-masz kulinarny
Marchew daję po ukiszeniu do porcji na surówki, a do kulebiaka, czy farszu na pierogi nie daję.
Zobacz u mnie, jak niedawno kisiłem kapustę.
Datego warto znać taki niuans.
Zobacz u mnie, jak niedawno kisiłem kapustę.
Datego warto znać taki niuans.
- mati1999
- 1000p
- Posty: 4200
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Misz-masz kulinarny
A gdzie nowe przepisy ? Smutno mi i gorzko bez nich.
Re: Misz-masz kulinarny
Mati ostatnio troszkę ostatnio jestem zabiegana i nie mam kiedy. Tak dla poogladania wstawiam fotkę z tortem urodzinowym dla syna
Jest to zwykły biszkopt, przełożony dowolnym kremem, na wierzch wyłożony niedbale krem czekoladowy i umieszczone świnki z masy z pianek Mashmallow. Boki są obłożone rurkami waflowymi różnej wielkości.
Jest to zwykły biszkopt, przełożony dowolnym kremem, na wierzch wyłożony niedbale krem czekoladowy i umieszczone świnki z masy z pianek Mashmallow. Boki są obłożone rurkami waflowymi różnej wielkości.
- mati1999
- 1000p
- Posty: 4200
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Misz-masz kulinarny
Fajny i łatwy w przygotowaniu
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3541
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Misz-masz kulinarny
Nieee no Baaasia - toż Ty normalnie mistrzyni cukiernictwa jesteś !!
Ten torcik-zagroda to po prostu wymiata --> obłędny
I tylko mogę się domyślić, że smakował bosko, bo czekoladowy, tak jak lubię
Ten torcik-zagroda to po prostu wymiata --> obłędny
I tylko mogę się domyślić, że smakował bosko, bo czekoladowy, tak jak lubię
Pozdrawiam i zapraszam
Re: Misz-masz kulinarny
Ewa, Piotr, Mati dziękuję Do mistrza to mi wiele brakuje hihihi, ale czasem lubię się pobawić z ciastem.
Dzieciaki rzuciły się najpierw na świnki a po takiej dawce słodyczy to sam torcik średnio im wchodził
Dzieciaki rzuciły się najpierw na świnki a po takiej dawce słodyczy to sam torcik średnio im wchodził
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Misz-masz kulinarny
Świetny tort pomysł na świnki z pianki super skradnę sobie bo z masy cukrowej to za słodkie.
Re: Misz-masz kulinarny
Baseda, jestem pod wrażeniem. Przecudny tort
Re: Misz-masz kulinarny
taksa , Milcia120 witam Was
Nie było mnie dłużej niż planowałam, ale bywa...
Życzę Wam Kochani Wszystkim Wesołych Świąt spędzonych w gronie najbliższych w cudownej atmosferze, spokoju i oczywiście wspaniałych prezentów
W kwestii kulinarnej może jeszcze ktoś wykorzysta przepis na keks:
KEKS
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 7 jajek (jeśli duże to 6 wystarczy)
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki spirytusu lub innego białego alkoholu
- 40 dkg bakalii (śliwki suszone pokrojone w paseczki, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, inne wg uznania)
Sposób przygotowania:
Mąkę wmieszać z proszkiem do pieczenia. Utrzeć margarynę z cukrem i dodawać na zmianę 2-3 łyżki mąki i 1 jajko. Ucierać ręcznie lub mikserem na małych obrotach. Następnie dodać cukier waniliowy i spirytus i na koniec bakalie. Dokładnie wymieszać.
Nałożyć do blaszki (wąska, wysoka, ok.50 cm długości) - powinno być do ok. 2/3 wysokości. Piec w temp. 220C przez ok 1 godzinę. Ciasto najczęściej pęka pośrodku, ale nie opada, bo jest ucierane. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i polać polewą czekoladową gotową. Jak polewa zastygnie owijamy szczelnie folią aluminiową. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia i potem.
Smacznego !
Tutaj może kogoś zainspiruje pomysł na ciasteczka
Nie było mnie dłużej niż planowałam, ale bywa...
Życzę Wam Kochani Wszystkim Wesołych Świąt spędzonych w gronie najbliższych w cudownej atmosferze, spokoju i oczywiście wspaniałych prezentów
W kwestii kulinarnej może jeszcze ktoś wykorzysta przepis na keks:
KEKS
Składniki:
- 3 szkl mąki
- 7 jajek (jeśli duże to 6 wystarczy)
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki spirytusu lub innego białego alkoholu
- 40 dkg bakalii (śliwki suszone pokrojone w paseczki, rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, inne wg uznania)
Sposób przygotowania:
Mąkę wmieszać z proszkiem do pieczenia. Utrzeć margarynę z cukrem i dodawać na zmianę 2-3 łyżki mąki i 1 jajko. Ucierać ręcznie lub mikserem na małych obrotach. Następnie dodać cukier waniliowy i spirytus i na koniec bakalie. Dokładnie wymieszać.
Nałożyć do blaszki (wąska, wysoka, ok.50 cm długości) - powinno być do ok. 2/3 wysokości. Piec w temp. 220C przez ok 1 godzinę. Ciasto najczęściej pęka pośrodku, ale nie opada, bo jest ucierane. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i polać polewą czekoladową gotową. Jak polewa zastygnie owijamy szczelnie folią aluminiową. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia i potem.
Smacznego !
Tutaj może kogoś zainspiruje pomysł na ciasteczka
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3541
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Misz-masz kulinarny
Basiu - keks wygląda smakowicie, ciasteczka również
Ale bez Ciebie na FO to jakoś tak
Ale bez Ciebie na FO to jakoś tak
Pozdrawiam i zapraszam