Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 215 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  
Autor Wiadomość
SandraABC
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 19 paź 2016, o 19:20 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1230
Skąd: Zielona Góra

 1 szt.
W tym roku robiliśmy testowo nowości przy okazji bigosu - zostało trochę czerwonego wina ...
Chili (miks odmian) kilka sztuk do małego słoiczka po koncentracie , zalaliśmy to czerwony półsłodkim winem , dodaliśmy po kawałku suszonego goździka i zalaliśmy olejem z wierzchu...

Po 2 tygodniach idealny dodatek do bigosu , pieczonego mięsa i innych potraw które lubią czerwone wino.
Alkohol trochę zabił ostrość pestek, ale aromat chili i goździków - POLECAM :D
Trzymaliśmy w lodówce bo akurat mała ilośc na próbę, ale myślę że na dłuższą metę lepiej zawekować :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
docentandrzej
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 19 lis 2016, o 13:29 
Offline
500p
500p
Postów: 664
Skąd: Przystajń koło Częstochowy

 1 szt.
Witam, w tym roku trochę się zabawiłem w robienie sosów i ketchupów z dodatkiem chili.
Podaję więc przepis na jeden z nich. Ketchup z cukini na ostro.
-1,5 kg cukinii
-0,5 kg cebuli
- 7 ząbków czosnku
- 0,5 kg cukru
- około 300 g papryki chili (stosowałem różne odmiany)
- 2 papryki słodkie
- pomidory, dawałem raczej na oko, może 0,5 kg, głównie koktajlowe :roll:
- 1 szklanka octu 6% lub 1/2 szkl. octu 10%. Ja dodaję zazwyczaj kwasek cytrynowy, około 1/2 małej łyżeczki
- przyprawy: pieprz czarny ziarnisty, tymianek, majeranek, pietruszka - wedle uznania, goździki około 7, szczypta gałki muszkatołowej
- sól 2 łyżki
1. Cukinię i cebulę posoliłem garścią soli i zostawiłem na 3 godziny i odcedzałem sok jaki wyciągnęła z cukinii sól.
2. Następnie blendowalem wszystkie składniki w blenderze: cukinię, pomidory, paprykę ostrą i słodką, pietruszkę, i zioła.
3. Wrzucałem to wszystko do garnka, nie dodawałem wody i gotowałem 10 minut po czym dodałem cukier i resztę składników oprócz kwasku.
4. ogólnie sos gotowałem, nie przykryty i cały czas mieszając jakąś godzinę, żeby nabrał fajnej konsystencji, a 10 minut przed zabraniem z ognia dodawałem kwasku cytrynowego.
Składniki można pokroić i tak gotować i dopiero potem zblendować. Ja robię zawsze na odwrót, dzięki czemu myślę, że skracam trochę cały proces, a gotując taki sos nie muszę dodawać wody, w rezultacie również mąki do późniejszego zagęszczenie sosu. Poza tym składniki wcześniej się wymieszają, a ja cały czas mogę próbować sos i dodawać w razie potrzeby jakiegoś z nich.
Tak przygotowany sos przelewam do słoiczków po przecierze i pasteryzuje 15 minut.

_________________
Polska moją Ojczyzną. Andrzej


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aquaforta
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 27 lis 2016, o 12:38 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1077
Skąd: lubelskie

 więcej niż 1 szt.
Super wątek. Mam zamrożone strączki ostrej papryki, w wolnym czasie wyszukam przepis na spożytkowanie jej i opróżnienie zamrażarki przy okazji :wink:

_________________
Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 24 sie 2017, o 02:17 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 884
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Aquaforta mrozisz w całości czy oczyszczone?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
SandraABC
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 24 sie 2017, o 17:43 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1230
Skąd: Zielona Góra

 1 szt.
Wódka smakowa - póki co testowana 2 razy, ale jestem na tak :D

0,5 czystej wódki ( u mnie krupnik ale co kto lubi)
4 papryczki (testowane w pierwszej opcji cayenne w drugiej habanero big sun)
2 łyżki miodu
2 goździki
kilka nasion kolendry

Z papryczek usunąć szypułki, ponacinać, zostawić pestki. Zalać papryczki wódką ( najlepiej na dzień/dwa).
Wyjąć papryczki , dołożyć miód - wymieszać do rozpuszczenia, dodać goździki i kolendrę.
Na koniec do butelek wsadzić papryczki i zlać alkohol z miodem i przyprawami.

Najlepiej odczekać około 4 dni minimum.

Bardzo ładnie wygląda to raz, dwa zapach niesamowity - w smaku rewelacja.
Jak ktoś również piecze ciasta to doceni jako opcję do nasączenia :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 24 sie 2017, o 17:56 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 884
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Ja wrzucam ostre papryczki (2) do wódki i potem używam jej do zrobienia Bloody Mary, super!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aquaforta
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 24 sie 2017, o 19:40 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1077
Skąd: lubelskie

 więcej niż 1 szt.
Papryczki mrożone były wypatroszone. Łatwiej zmiksować.

_________________
Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Barbara2000
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 22 wrz 2017, o 22:06 
Offline
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Postów: 614
Skąd: opolskie

 1 szt.
Sambal z tego przepisu - https://www.olgasmile.com/sambal.html. Ja dałam kilka różnych ostrych papryk i dwie normalne słodkie. Witamina C to sok z cytryny. W pierwszym dniu stwierdziłam, że tego się nie da zjeść, takie ostre ale już w drugim dniu mi zasmakowała. Jest super. Dzisiaj zagotowałam i zapisuję do corocznego robienia.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Balykan
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 18:10 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 299
Skąd: Gdynia/pogranicze kaszubsko-kociewskie

 0 szt.
U mnie w tym roku obrodziły brzoskwinie i zrobiłem chutney brzoskwiniowo - chilli. Chutney bardzo dobry, ale wyszło mi go za dużo, a nie miałem więcej słoików, więc do pozostałego chutneya dodałem drugie tyle wody, kilka ząbków czosnku i sporą ilość posiekanej papryczki Lemon Drop. Troszkę to potem podgotowałem, zblendowałem i wlałem do butelki po occie :wink: . Wyszedł najlepszy ostry sos, jaki jadłem w życiu. Nieskromnie, ale dla mnie top of the top. Wspaniały do serów, wędlin i mięsa, papryczki Lemon Drop ze swoim cytrusowym aromatem fajnie się połączyły z brzoskwiniami. To będzie mój obowiązkowy, coroczny sos. Coś mi się widzi, że chyba kilka słoików chutneya przerobię na ten sos, bo mimo, że diabelnie ostry, to szybko mi znika. :)

A teraz zebrałem wszystkie moje papryczki, które były już dojrzałe (różne odmiany), dodałem dwie sklepowe typu Ramiro, żeby wyszedł mi 1 kg i przepuściłem przez wyciskarkę i zmieszałem powstałą pulpę z czterema łyżkami soli. Dodałem łyżkę wody z kiszonych ogórków. Teraz będzie się kisiło trzy tygodnie. Docelowo ma być coś jak tabasco.

W zeszłym roku robiłem sos Sriracha, też na bazie kiszonej, papryczkowej pulpy. Po odcedzeniu płynu, nasionka i inne resztki wysuszyłem na pergaminie w piekarniku i używam tego suszu do dzisiaj jak przyprawy. Ma smak i niezłego kopa! A sos był całkiem ok.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 26 wrz 2017, o 09:23 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5392
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Bologno pisze

Cytuj:
Jeszcze jedno pytanko nieco odbiegające od wątku... Mianowicie chciałbym przerobić tą papryczkę na jakie przetwory. Czy nada się ona do marynowania albo w jakiejś innej formie w słoiczki :?: Proszę o opinie i mile widziany jakiś fajny przepis albo przekierowanie mnie do wątku z przepisami :wit

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki


Góra   
  Zobacz profil      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 26 wrz 2017, o 14:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3086
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1 szt.
Rocoto Orange o ostrości rzędu 50,000-250 000 SHU (rozrzut jest dość duży ale ja zawsze zakładam najmniejszą wartość bo te wyższe to są dla jakichś konkursów) można spokojnie marynować, tylko trzeba to robić tak, aby potem dało się zjeść.
Chodzi mi o wstępna obróbkę tzn nakłuwanie wykałaczką i moczenie w solance. Ocet zabija ostrość, więc teoretyczni im bardziej octowa zalewa tym mniej ostre papryczki w konsumpcji.
Ale mnie jakoś te proporcje woda/ocet pół na pół nie przypadły do gustu. Daję 1 szklankę octu na 4 szklanki wody.
Jako słodki i łagodny wypełniacz świetnie sprawdzają się gruszki, cebula i czosnek
Można sfermentować i przyrządzić Srirachę, jeśli lubi się ostre smaki.
Można zamrozić i w okresie jesieni i zimy wyciągać po sztuce do dań
Można wreszcie zrobić dowolny sos z tu podanych dodając po kilka sztuk.

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 26 wrz 2017, o 19:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 9951
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Można też suszyć jak ja to robię i potem używać mielonej po łyżeczce do wszystkiego ;:161


Góra   
  Zobacz profil      
 
Marconi_exe
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 26 wrz 2017, o 21:35 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 1376
Skąd: Tykwowisko środkowopolskie

 więcej niż 1 szt.
Chipotle w sosie adobo.

Chipotle odnosi się najczęściej do wędzonej suszonej czerwonej papryki jalapeno ale nie koniecznie musi być jalapeno. Tak się składa, że akurat mam trochę tych dojrzałych papryczek więc zabieram się do roboty.

W Polsce trudno dostać chipotle(da się kupić np. na ebay ale drogo) więc zakupiłem domową wędzarkę. Papryczki przekroiłem wzdłuż i umieściłem na ruszcie. Zrębki mam własne z jabłonki.
Po uwędzeniu papryczek trzeba je wysuszyć najlepiej w piekarniku lub suszarce do grzybów.

Składniki na sos.
12 papryczek wędzonych jalapeno
200 ml wrzątku do namoczenia papryczek
1 szklanka 250ml przecieru pomidorowego, mogą być też świeże pomidory.
1 łyżeczka miodu( później jak się doprawia sos to można dodać troszkę więcej jak ktoś lubi. Jak ktoś umie to można skarmelizować zwykły cukier na patelni tak do 7-8 stopnia żeby nie był gorzki)
125 ml octu jabłkowego lub białego winnego. Można zastąpić cydrem
sól i pieprz do smaku

Wykonanie: 4 papryczki miksujemy blenderem z przecierem lub pomidorami i czosnkiem. Cebulę kroimy w piórka. Wszystko wrzucamy do głębokiej patelni, dodajemy pozostałe składniki i dusimy godzinę co jakiś czas dolewając wody żeby sos się nie przypalił. Na koniec doprawiamy solą i jak komuś mało pieprzem.

Jutro będę kończył sos. zobaczymy co wyjdzie i czy będzie smakował jak oryginał.obrazek

_________________
” Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził.” Syracha 38
Marek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bologno
 Tytuł: Re: Papryka ostra - przepisy
PostNapisane: 27 wrz 2017, o 20:15 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 347
Skąd: Gniezno

 1 szt.
Dziękuję bardzo Wszystkim za propozycję odnośnie mojej papryczki. Najprawdopodobniej ją zamarynuję w zalewie słodko kwaśnej. Zaprawię kilka słoiczków w proporcji octu 1 do 4 i kilka o większym stężeniu octu. Będę miał odnośnik na przyszłość po spróbowaniu ich. ;:333

_________________
Pozdrawiam Janek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 215 ]  Idź do strony nr...        1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *