Papryka ostra - zastosowanie,przepisy
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
A ja zrobiłam taki sosik:
Same drapieżne ostrości + zamrożone wcześniej śliwki i brzoskwinie + pomidorki z przechowalni. Oczywiście te żółte to Habanero Orange i Bhut Jolokia Yellow a nie Trinidad Perfume.
Wyszło 44 słoiczki jak po koncentracie pomidorowym. Taka ilość jest idealna, aby zjeść a zawartość nie zdążyła sfermentować.
Smarujemy dość solidnie ale my lubimy poczuć takie palenie na języku.
Same drapieżne ostrości + zamrożone wcześniej śliwki i brzoskwinie + pomidorki z przechowalni. Oczywiście te żółte to Habanero Orange i Bhut Jolokia Yellow a nie Trinidad Perfume.
Wyszło 44 słoiczki jak po koncentracie pomidorowym. Taka ilość jest idealna, aby zjeść a zawartość nie zdążyła sfermentować.
Smarujemy dość solidnie ale my lubimy poczuć takie palenie na języku.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8665
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
To póżniej przecierasz ?
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
Wiem, że nie na temat i pewnie moderator przeniesie ( sorki za dodatkowa pracę ) ale tu zaczęliśmy to tu muszę skończyć .
Krótko zmiękczam wszystko w garnku, jak na zdjęciu i odcedzam na sicie. Zlany płyn nastawiam,najlepiej na dużej głębokiej patelni do odparowania.
Warzywa z sita miksuję i przecieram, wytłoki dodaję do odparowywanego płynu, reszta to już sosik.
Po odparowaniu tych resztek znów je miksuję i przecieram do sosu, tak że na sicie zostaje małe co nieco do wyrzucenia.
Całość dosmaczam czym akurat mam ochotę, wlewam szklankę octu jabłkowego własnej roboty ( mocny jest bo zlewałam w kwietniu) i tylko trochę podgrzewam, bo inaczej gejzer strzela w kuchni i ściany są do odmalowania.
My lubimy bardzo kremowa konsystencję, więc blenduję raz jeszcze i w słoiki. Słoiki pasteryzuję.
Ten sposób ( co prawda do robienia przecieru pomidorowego ) sprzedał mi Janusz KaLo. Wykorzystuje go bo mam dzięki temu gęsty, kremowy sos, nie spadający z kanapek, bez żadnych usztywniaczy.
Krótko zmiękczam wszystko w garnku, jak na zdjęciu i odcedzam na sicie. Zlany płyn nastawiam,najlepiej na dużej głębokiej patelni do odparowania.
Warzywa z sita miksuję i przecieram, wytłoki dodaję do odparowywanego płynu, reszta to już sosik.
Po odparowaniu tych resztek znów je miksuję i przecieram do sosu, tak że na sicie zostaje małe co nieco do wyrzucenia.
Całość dosmaczam czym akurat mam ochotę, wlewam szklankę octu jabłkowego własnej roboty ( mocny jest bo zlewałam w kwietniu) i tylko trochę podgrzewam, bo inaczej gejzer strzela w kuchni i ściany są do odmalowania.
My lubimy bardzo kremowa konsystencję, więc blenduję raz jeszcze i w słoiki. Słoiki pasteryzuję.
Ten sposób ( co prawda do robienia przecieru pomidorowego ) sprzedał mi Janusz KaLo. Wykorzystuje go bo mam dzięki temu gęsty, kremowy sos, nie spadający z kanapek, bez żadnych usztywniaczy.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8665
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Papryka ostra - przepisy
W tym roku część swoich ostrych papryk zamarynowałam w oleju .
Oczyszczone z pestek papryczki pokroiłam na większe kawałki ,posoliłam,
dodałam rozdrobniony czosnek i olej . Nakładałam a nawet upychałam w słoikach
dość mocno i pasteryzowałam około 10 minut .Dla nas pyszne . Następną porcję zrobię z ziołami , tymiankiem i oregano ,
ze względów zdrowotnych . Olej z takiej marynaty też dobry .
Oczyszczone z pestek papryczki pokroiłam na większe kawałki ,posoliłam,
dodałam rozdrobniony czosnek i olej . Nakładałam a nawet upychałam w słoikach
dość mocno i pasteryzowałam około 10 minut .Dla nas pyszne . Następną porcję zrobię z ziołami , tymiankiem i oregano ,
ze względów zdrowotnych . Olej z takiej marynaty też dobry .
-
- 200p
- Posty: 420
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: południe kraju
Re: Papryka ostra - przepisy
anulab świetny pomysł na szybkie zagospodarowanie ostrych papryczek .Muszę go wypróbować.
Pozdrawiam!!!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Papryka ostra - przepisy
Witajcie.
Poszukuje przepisu na papryczke marynowana /konderwowa.Moze byc i w oliwie-taka bez serkowego nadzienia.
Kupilam na rynku a nigdy nie robilam i nie posiadam przepisu.
Szukam w necie od 2 dni ale chcialam jakies sprawdzone przepisy.A czytajac juz kompletnie nie wiem jak zrobic,jest i parzona przed,i w wodzie zimnej maczana.I juz sama nie wiem jak robic.
Bardzo prosze ,jeśli ktos ma przepisik,i chcialby sie nim podzielic..
Poszukuje przepisu na papryczke marynowana /konderwowa.Moze byc i w oliwie-taka bez serkowego nadzienia.
Kupilam na rynku a nigdy nie robilam i nie posiadam przepisu.
Szukam w necie od 2 dni ale chcialam jakies sprawdzone przepisy.A czytajac juz kompletnie nie wiem jak zrobic,jest i parzona przed,i w wodzie zimnej maczana.I juz sama nie wiem jak robic.
Bardzo prosze ,jeśli ktos ma przepisik,i chcialby sie nim podzielic..
- vivien333
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 607
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opolszczyzna
Re: Papryka ostra - przepisy
Jak już pisałam w wątku papryczkowym- mam las papryk- głównie ozdobne, ale są jak najbardziej jadalne- próbowałam- w chińszczyźnie robią dobrą robotę.
Mam problem- jak je zagospodarować. Zaczynają schnąć na krzaczkach i trochę szkoda, żeby skończyły jako suszona ozdoba.
Przetworów raczej nie robię, bo nie mam warunków (brak piwnicy), suszonych też mam dość- z poprzednich lat i prawie tego nie ruszam.
Za to przydałyby się świeże do chińszczyzny, bo robię tego sporo i tak sobie myślę, że mrożenie byłoby dobrym pomysłem. Tylko jak je zamrozić?
Andrzej pisał żeby wypestkować, bo się robią "chlizdowate" ;-)
Ktoś jeszcze mrozi? Macie jeszcze jakieś uwagi?
Mam problem- jak je zagospodarować. Zaczynają schnąć na krzaczkach i trochę szkoda, żeby skończyły jako suszona ozdoba.
Przetworów raczej nie robię, bo nie mam warunków (brak piwnicy), suszonych też mam dość- z poprzednich lat i prawie tego nie ruszam.
Za to przydałyby się świeże do chińszczyzny, bo robię tego sporo i tak sobie myślę, że mrożenie byłoby dobrym pomysłem. Tylko jak je zamrozić?
Andrzej pisał żeby wypestkować, bo się robią "chlizdowate" ;-)
Ktoś jeszcze mrozi? Macie jeszcze jakieś uwagi?
Pozdrawiam,Vivien333
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3777
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Papryka ostra - przepisy
Ja mrożę paprykę od lat.
Myję, wycinam gniazda nasienne i to białe w środku, kroję na mniejsze kawałki, (wejdzie więcej) i do woreczka na mrożonki. Robię niewielkie porcje.
Wykorzystuje je do lecza, sałatek.
Jako surowa np do dekoracji się nie nadaje, jest sflaczała.
Myję, wycinam gniazda nasienne i to białe w środku, kroję na mniejsze kawałki, (wejdzie więcej) i do woreczka na mrożonki. Robię niewielkie porcje.
Wykorzystuje je do lecza, sałatek.
Jako surowa np do dekoracji się nie nadaje, jest sflaczała.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 1014
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Papryka ostra - przepisy
Ja z papryk chilli robię pastę. Co prawda zawsze na "oko", ale wszystkim smakuje.
Podsmażam cebulę i czosnek, dodaję pokrojone z nasionami chilli, pomidora, sól i pieprz i duszę ok 30min. Pod koniec dodaję trochę octu i cukru. Po kilku minutach blenduję i krótko pasteryzuję.
Podsmażam cebulę i czosnek, dodaję pokrojone z nasionami chilli, pomidora, sól i pieprz i duszę ok 30min. Pod koniec dodaję trochę octu i cukru. Po kilku minutach blenduję i krótko pasteryzuję.
- Andrzejsson
- 100p
- Posty: 127
- Od: 4 mar 2018, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze karpackie
Re: Papryka ostra - przepisy
Ja zamierzam zrobić pastę trochę na wzór tych węgierskich w słoikach. Trochę przypominać będzie też Sambal Oelek. Dwa litrowe słoiki zapełnione od dwóch tygodni zblendowanym chilli z czosnkiem czekają na opróżnienie. Zakisiły się wspaniale.
W skrócie chce wrzucić to do garnka, dodać soli i zagęścić. Zastanawiam się czy dać trochę oleju?
Następnie napcham do słoiczków po musztardzie i zapasteryzuję.
Zrobiłem już dwa sosy: litr pomidorowo-paprykowego i dwa litry brzoskwiniowo-paprykowego z brzoskwiniami z puszki.
Nie przejem tych papryk, zasuszyłem już z kilogram i zamarynowałem w zalewie octowej około 2 kg. Mam jeszcze do zebrania ze 3 kg. Po co ja tyle tego siałem (40 krzaczków) ?
W skrócie chce wrzucić to do garnka, dodać soli i zagęścić. Zastanawiam się czy dać trochę oleju?
Następnie napcham do słoiczków po musztardzie i zapasteryzuję.
Zrobiłem już dwa sosy: litr pomidorowo-paprykowego i dwa litry brzoskwiniowo-paprykowego z brzoskwiniami z puszki.
Nie przejem tych papryk, zasuszyłem już z kilogram i zamarynowałem w zalewie octowej około 2 kg. Mam jeszcze do zebrania ze 3 kg. Po co ja tyle tego siałem (40 krzaczków) ?
"Artificem commendat opus"
- Pizza
- 500p
- Posty: 740
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Papryka ostra - przepisy
Mam autorski przepis na błyskawiczny, przepyszny sos/ketchup bananowy z cynamonem i chili. Idea zaczerpnięta z filipińskiego ketchupu bananowego, ale... przepis i smak całkowicie inny (m.in. nie znoszę smaku octu w przetworach, który tam jest głównym składnikiem), bardzo mocno zmodyfikowany i w sumie za dużo punktów wspólnych toto nie ma. W sumie to efekt mojej kombinatoryki w kuchni. Nie widziałam tu nigdy niczego podobnego i wyszukiwarka też nic nie znajduje.
Mogę się podzielić, a nuż się komuś przyda, tym bardziej, że sosik jest pyszny, rozgrzewający i baardzo uniwersalny, ale czy ktoś reflektuje?
Mogę się podzielić, a nuż się komuś przyda, tym bardziej, że sosik jest pyszny, rozgrzewający i baardzo uniwersalny, ale czy ktoś reflektuje?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Papryka ostra - przepisy
https://www.zlotaproporcja.pl/2015/01/25/sambal-oelek/
https://www.olgasmile.com/sambal.html
Ja zrobiłem kombinację obu przepisów czyli do inonezyjskiego dodałem od Olgi cebulę i odrobinę imbiru . Wyszło całkiem całkiem.
https://www.olgasmile.com/sambal.html
Ja zrobiłem kombinację obu przepisów czyli do inonezyjskiego dodałem od Olgi cebulę i odrobinę imbiru . Wyszło całkiem całkiem.