Papryka ostra - zastosowanie,przepisy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7

Post »

A ja zrobiłam taki sosik:
Obrazek
Same drapieżne ostrości + zamrożone wcześniej śliwki i brzoskwinie + pomidorki z przechowalni. Oczywiście te żółte to Habanero Orange i Bhut Jolokia Yellow a nie Trinidad Perfume.
Wyszło 44 słoiczki jak po koncentracie pomidorowym. Taka ilość jest idealna, aby zjeść a zawartość nie zdążyła sfermentować.
Smarujemy dość solidnie ale my lubimy poczuć takie palenie na języku.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8642
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7

Post »

To póżniej przecierasz ?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7

Post »

Wiem, że nie na temat i pewnie moderator przeniesie ( sorki za dodatkowa pracę ;:180 ) ale tu zaczęliśmy to tu muszę skończyć ;:180 .
Krótko zmiękczam wszystko w garnku, jak na zdjęciu i odcedzam na sicie. Zlany płyn nastawiam,najlepiej na dużej głębokiej patelni do odparowania.
Warzywa z sita miksuję i przecieram, wytłoki dodaję do odparowywanego płynu, reszta to już sosik.
Po odparowaniu tych resztek znów je miksuję i przecieram do sosu, tak że na sicie zostaje małe co nieco do wyrzucenia.
Całość dosmaczam czym akurat mam ochotę, wlewam szklankę octu jabłkowego własnej roboty ( mocny jest bo zlewałam w kwietniu) i tylko trochę podgrzewam, bo inaczej gejzer strzela w kuchni i ściany są do odmalowania.
My lubimy bardzo kremowa konsystencję, więc blenduję raz jeszcze i w słoiki. Słoiki pasteryzuję.
Ten sposób ( co prawda do robienia przecieru pomidorowego ) sprzedał mi Janusz KaLo. Wykorzystuje go bo mam dzięki temu gęsty, kremowy sos, nie spadający z kanapek, bez żadnych usztywniaczy.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8642
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Papryka ostra - przepisy

Post »

W tym roku część swoich ostrych papryk zamarynowałam w oleju .
Oczyszczone z pestek papryczki pokroiłam na większe kawałki ,posoliłam,
dodałam rozdrobniony czosnek i olej . Nakładałam a nawet upychałam w słoikach
dość mocno i pasteryzowałam około 10 minut .Dla nas pyszne . Następną porcję zrobię z ziołami , tymiankiem i oregano ,
ze względów zdrowotnych . Olej z takiej marynaty też dobry .
myszka
200p
200p
Posty: 420
Od: 9 lip 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Re: Papryka ostra - przepisy

Post »

anulab świetny pomysł na szybkie zagospodarowanie ostrych papryczek .Muszę go wypróbować.
Pozdrawiam!!!
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Papryka ostra - przepisy

Post »

Witajcie.
Poszukuje przepisu na papryczke marynowana /konderwowa.Moze byc i w oliwie-taka bez serkowego nadzienia.
Kupilam na rynku a nigdy nie robilam i nie posiadam przepisu.
Szukam w necie od 2 dni ale chcialam jakies sprawdzone przepisy.A czytajac juz kompletnie nie wiem jak zrobic,jest i parzona przed,i w wodzie zimnej maczana.I juz sama nie wiem jak robic.
Bardzo prosze ,jeśli ktos ma przepisik,i chcialby sie nim podzielic..
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Papryka ostra - przepisy

Post »

Tutaj poszukaj:
viewtopic.php?f=9&t=79808
Kasia
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 605
Od: 11 paź 2015, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Opolszczyzna

Re: Papryka ostra - przepisy

Post »

Jak już pisałam w wątku papryczkowym- mam las papryk- głównie ozdobne, ale są jak najbardziej jadalne- próbowałam- w chińszczyźnie robią dobrą robotę.
Mam problem- jak je zagospodarować. Zaczynają schnąć na krzaczkach i trochę szkoda, żeby skończyły jako suszona ozdoba.
Przetworów raczej nie robię, bo nie mam warunków (brak piwnicy), suszonych też mam dość- z poprzednich lat i prawie tego nie ruszam.
Za to przydałyby się świeże do chińszczyzny, bo robię tego sporo i tak sobie myślę, że mrożenie byłoby dobrym pomysłem. Tylko jak je zamrozić?
Andrzej pisał żeby wypestkować, bo się robią "chlizdowate" ;-)
Ktoś jeszcze mrozi? Macie jeszcze jakieś uwagi?
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3777
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Papryka ostra - przepisy

Post »

Ja mrożę paprykę od lat.
Myję, wycinam gniazda nasienne i to białe w środku, kroję na mniejsze kawałki, (wejdzie więcej) i do woreczka na mrożonki. Robię niewielkie porcje.
Wykorzystuje je do lecza, sałatek.
Jako surowa np do dekoracji się nie nadaje, jest sflaczała.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 1014
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Papryka ostra - przepisy

Post »

Ja z papryk chilli robię pastę. Co prawda zawsze na "oko", ale wszystkim smakuje.
Podsmażam cebulę i czosnek, dodaję pokrojone z nasionami chilli, pomidora, sól i pieprz i duszę ok 30min. Pod koniec dodaję trochę octu i cukru. Po kilku minutach blenduję i krótko pasteryzuję.
Awatar użytkownika
Andrzejsson
100p
100p
Posty: 127
Od: 4 mar 2018, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze karpackie

Re: Papryka ostra - przepisy

Post »

Ja zamierzam zrobić pastę trochę na wzór tych węgierskich w słoikach. Trochę przypominać będzie też Sambal Oelek. Dwa litrowe słoiki zapełnione od dwóch tygodni zblendowanym chilli z czosnkiem czekają na opróżnienie. Zakisiły się wspaniale.
W skrócie chce wrzucić to do garnka, dodać soli i zagęścić. Zastanawiam się czy dać trochę oleju?
Następnie napcham do słoiczków po musztardzie i zapasteryzuję.

Zrobiłem już dwa sosy: litr pomidorowo-paprykowego i dwa litry brzoskwiniowo-paprykowego z brzoskwiniami z puszki.
Nie przejem tych papryk, zasuszyłem już z kilogram i zamarynowałem w zalewie octowej około 2 kg. Mam jeszcze do zebrania ze 3 kg. Po co ja tyle tego siałem (40 krzaczków) ?
"Artificem commendat opus"
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Posty: 740
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Papryka ostra - przepisy

Post »

Mam autorski przepis na błyskawiczny, przepyszny sos/ketchup bananowy z cynamonem i chili. Idea zaczerpnięta z filipińskiego ketchupu bananowego, ale... przepis i smak całkowicie inny (m.in. nie znoszę smaku octu w przetworach, który tam jest głównym składnikiem), bardzo mocno zmodyfikowany i w sumie za dużo punktów wspólnych toto nie ma. W sumie to efekt mojej kombinatoryki w kuchni. Nie widziałam tu nigdy niczego podobnego i wyszukiwarka też nic nie znajduje.
Mogę się podzielić, a nuż się komuś przyda, tym bardziej, że sosik jest pyszny, rozgrzewający i baardzo uniwersalny, ale czy ktoś reflektuje? :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Papryka ostra - przepisy

Post »

https://www.zlotaproporcja.pl/2015/01/25/sambal-oelek/
https://www.olgasmile.com/sambal.html
Ja zrobiłem kombinację obu przepisów czyli do inonezyjskiego dodałem od Olgi cebulę i odrobinę imbiru . Wyszło całkiem całkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”