Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Autor Wiadomość
Andziax007
 Tytuł: Kulinarne przygody Ani
PostNapisane: 17 sie 2014, o 07:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10332
Skąd: Sędziszów woj. Świętokrzyskie

 1 szt.
Witam wszystkich serdecznie w moich skromnych progach :wink:

Uwielbiam gotować, piec ciasta - ciasteczka. Dlatego też chciałam się podzielić swoim dotychczasowym zbiorem przeróżnych przepisów, które goszczą w mojej kuchni od jakiegoś czasu.

Na początek skromnie i coś na słodko:

1. Ciasto czekoladowe:

Obrazek

Obrazek

Składniki:
- 40g gorzkiej czekolady
- 5 jajek + 5 białek
- 350g cukru pudru
- 1 op cukru waniliowego
- 160g mąki
- 20g kakao
- 1 limonka (ja użyłam cytrynę)

*Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem waniliowym po czym stopniowo dodawać pianę ubitą z 5 białek ze 150g cukru. Całość delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z kakao i dodawać porcjami do masy wraz z gorzką czekoladą. Całość wymieszać drewnianą łyżką.

*Blachę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przelać ciasto do formy i piec ok.40min w temp. 170*C. Gotowy wypiek odstawić do ostygnięcia i przekroić na pół. A teraz zajmujemy się pianką.

*Z limonki (u mnie cytryna) zetrzeć skórkę a następnie z jednej połówki wycisnąć sok. Pozostałe 5 białek ubijać ze 100g cukru ok. 5min. w kąpieli wodnej. Masę zdjąć z ognia, przełożyć do miski i dalej miksować, stopniowo dodając pozostały cukier (100g) i sok z limonki, aż powstanie sztywna piana. Spód biszkoptu posmarować połową piany i przykryć drugim płatem. Na wierzchu rozłożyć resztę piany. Całość posypać skórką z limonki. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

_________________
Zapraszam do mnie Spis treści :) :) :) Kulinarne przygody Ani
Sprzedam nadwyżki koleusków i innych
Galeria


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
emma1966
 Tytuł: Re: Kulinarne przygody Ani
PostNapisane: 18 sie 2014, o 23:23 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 596

 więcej niż 1
Ciasto wygląda smakowicie ;:oj ,wkrótce postaram się je zrobić :D , to napiszę jak wyszło.

_________________
Moje zieleninki.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asia124
 Tytuł: Re: Kulinarne przygody Ani
PostNapisane: 28 sie 2014, o 17:51 
Offline
200p
200p
Postów: 295
Skąd: Zamość/Hrubieszów

 1 szt.
Od samego patrzenia aż ślinka cieknie :D
Chyba już wiem co będę piekła w sobotę :tan

_________________
Pozdrawiam Asia :)
viewtopic.php?f=36&t=86554 - moje doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Andziax007
 Tytuł: Re: Kulinarne przygody Ani
PostNapisane: 27 wrz 2014, o 17:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10332
Skąd: Sędziszów woj. Świętokrzyskie

 1 szt.
2. Muffinki z chałwą

- 1 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 dag chałwy np. sezamowej

- 10 dag masła
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko

Do miski przesypać mąkę, dodać cukier, sodę oczyszczoną i rozkruszoną palcami chałwę. Razem wymieszać.
Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko i jajko. Wymieszać dobrze i wlać do suchych składników i wszystko razem wymieszać.

Ciastem napełnić formy do muffinek - tak do 3/4 wysokości foremki.

Obrazek

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25min. w temp. 180*.
Z podanych składników wyjdzie 12szt.

Obrazek

Smacznego!

_________________
Zapraszam do mnie Spis treści :) :) :) Kulinarne przygody Ani
Sprzedam nadwyżki koleusków i innych
Galeria


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Andziax007
 Tytuł: Re: Kulinarne przygody Ani
PostNapisane: 10 paź 2014, o 20:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10332
Skąd: Sędziszów woj. Świętokrzyskie

 1 szt.
3. Czekoladki w mlecznej czekoladzie

- tabliczka mlecznej czekolady
- galaretka (ja użyłam wiśniowej)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i "malujemy" foremki np. pędzelkiem.
Wkładamy na kilka min. do zamrażalnika. Możemy tę czynność wykonać 2 razy aby warstwa była grubsza i nie pękała.
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wody aby była gęsta. Gdy przestygnie, wlewamy do foremek z czekoladą. Znów wkładamy do zamrażalnika.
Gdy galaretka stężeje, znów smarujemy wierzch czekoladą.

Świeżo wyciągnięte z zamrażalnika

Obrazek

Pierwszy raz robiłam czekoladki i muszę przyznać fajna przy nich zabawa ale jednocześnie pracochłonna bo ja zrobiłam o wiele więcej :wink:

_________________
Zapraszam do mnie Spis treści :) :) :) Kulinarne przygody Ani
Sprzedam nadwyżki koleusków i innych
Galeria


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Iochroma
 Tytuł: Re: Kulinarne przygody Ani
PostNapisane: 11 paź 2014, o 08:14 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 576
Skąd: Kurpie Zielone C9

 więcej niż 1
Hej :wit
Bardzo ciekawe te czekoladki, musze niedługo sprobowac ;:108

_________________
Udanych plonów.Magda:)


Góra   
  Zobacz profil      
 
hanna133
 Tytuł: Re: Kulinarne przygody Ani
PostNapisane: 2 cze 2016, o 12:03 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 688

 1 szt.
Ja też je zrobię,bo wyglądają smakowicie.

_________________
Hanna
Sprzedaż
Moje roślinki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *