Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 964 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 69  
Autor Wiadomość
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:36 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2153
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Więc tak,
instrukcję jak zrobić miksturę skończyłem pisać we wrześniu , że połączone składniki 3-mamy w lodówce , codziennie mieszając.
Po 14 dniach przelewamy wszystko przez sitko (unikamy metalu) do ciemnego, wyparzonego szkła.
Ja przelałem do butelki po piwie z patentowym zamknięciem i 3-mam w lodówce.

Piję profilaktycznie 3-5 razy dziennie po około 10ml.
Jest to 1/3 kieliszka od wódki.

Ja i moi Znajomi pijemy tą miksturę ponad miesiąc. Początki były piekące, popijało się mlekiem lub %.
Po kilku dniach organizm się przyzwyczaił i nie 3-ba było popijać.

Efekty
nie chorujemy i nie bolą Nas głowy.

mewa napisał(a):
Możesz użyć soli wędzarniczej :wink:


Ja bym soli wędzarniczej nie używał, może to być : smoła wędzarnicza + sól.
Niewędzony też jest smaczny.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:51 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2153
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
mewa napisał(a):
Piotrze nie szkoda takiej blondi? ;:306


Nie szkoda, taki jej los i przeznaczenie.
Szkoda tylko, że jest tak ciepło.
8-)

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Milcia120
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 7 lis 2014, o 14:12 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 610
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
Spróbuje wpierw bez niczego


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 7 lis 2014, o 23:45 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2153
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Obiecałem i piszę co wiem na temat KAPSAICYNY

Obrazek

Obrazek

MECHANIZM DZIAŁANIA

Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich lat wykazały, że mechanizm działania kapsaicyny polega na oddziaływaniu tego alkaloidu (związku pochodzenia roślinnego) z białkowymi receptorami czuciowymi bólowymi TRPV1, będącym integralną częścią błony komórkowej neuronów odpowiedzialnych za uczucie ciepła i bólu.

Występują one w dużych ilościach w błonach komórek nerwowych obwodowego układu nerwowego.Białko to pełni funkcję kanału jonowego dla kationów wapnia, który ulega otwarciu w temperaturze około 37 ⁰C lub wyższej, na przykład podczas spożywania gorących posiłków. Transport kationów wapnia do wnętrza neuronów skutkuje wysłaniem sygnału do mózgu, odbieranego przez nas jako uczucie gorąca. Kapsaicyna indukuje otwarcie kanałów jonowych bez względu na wartość temperatury.

W organizmie człowieka kapsaicyna łączy się z białkiem TRPV1- to warto wiedzieć.


ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE

Jednym z pierwszych wynalazków była maść na bóle mięśni i stawów, w której zawartość kapsaicyny, ze względu na swoje drażniące właściwości, nie przekraczała ćwierć procenta. Następnie ofertę rozszerzono o plastry przeciwbólowe oraz spray do nosa dla alergików, jednakże najważniejszym odkryciem nadal pozostaje zdolność kapsaicyny do hamowania procesu nowotworowego.

W 2006 roku naukowcy z Los Angeles udowodnili zdolność kapsaicyny do hamowania rozwoju raka prostaty, rok później – w Daejeon (Korea Południowa) – w podobny sposób zatrzymano rozwój komórek rakowych jelita grubego. W obu przypadkach, oprócz zahamowania samego procesu nowotworzenia, kapsaicyna doprowadziła do szeroko zakrojonej apoptozy komórek. Wreszcie w 2008 roku naukowcy z Busan w Korei Południowej przeprowadzili doświadczenie na komórkach glejaka – nowotworu wywodzącego się z komórek glejowych, stanowiących – obok neuronów – podstawowy budulec tkanki nerwowej. Doświadczenie zakończyło się tak samo, jak wszystkie opisane powyżej. Ja znam przypadek zahamowania tej choroby u 15-latki.



Tak więc udowodniono, że kapsaicyna :


- powoduje apoptozę komórek nowotworowych
- działa przeciwbólowo
- działa rozkurczowo
- działa przeciwzapalnie
- zwiększa termogenezę

Dlatego warto pić tą miksturę , którą opisałem wcześniej, nawet profilaktycznie.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mewa
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 7 lis 2014, o 23:58 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 5378
Skąd: Łódź

 1 szt.
Piotrze ile taka mikstura wytrzyma.Czy można jej zrobić więcej na zapas?

_________________
Pozdrawiam. Ewa


Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 8 lis 2014, o 01:12 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2153
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Ewa
ja robię tak:
mam 2 butelki 0,5 l z miksturą w lodówce, gdy 1 się kończy robię nowy zapas (1kg/1l).
Wystarczy ok 1 miesiąca do wykorzystania.
Jeśli zachowasz czystość w czasie produkcji, to nic złego się nie stanie , jak będziesz 3-mała w temp. lodówki przez 1-2 miesiące.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mewa
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 lis 2014, o 00:28 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 5378
Skąd: Łódź

 1 szt.
Milcia jak tam oscypki?

_________________
Pozdrawiam. Ewa


Góra   
  Zobacz profil      
 
Milcia120
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 lis 2014, o 09:57 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 610
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
Wczoraj zrobiłam ser zostawiłam na dobę żeby odciekła serwatka, tylko martwi mnie czy wyjdzie bo ser jest twardawy ale kruchy i zastanawiam się czy jak włożę go z sitkiem do ciepłej wody 55st czy zrobi się plastyczny?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Milcia120
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 lis 2014, o 11:55 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 610
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
Właśnie jem bułkę z serem białym ten co do oscypków i jest kwaśny czy z tego bedą oscypki :(


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 lis 2014, o 18:39 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2153
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Napisz jak robiłaś ser. Może pomożemy. Jeśli technologia będzie prawidłowa, to winę poczytuję w mleku.

Ja dziś powoli kończę zabawę z blondynką:

pasztet smarowany i konserwa tyrolska:

Obrazek

kiełbasy zrobione, uwędzone, jeszcze nie parzone:

Obrazek

Obrazek

część tych , tzn Jałowcowa, Krakowska i Żywiecka po parzeniu będą powtórnie wędzone, a potem będą się obsuszały kilka - kilkanaście dni, natomiast szynkowa po parzeniu nadaje się do jedzenia:

Obrazek

parówki wołowo-wieprzowe na tle szklanego słoja w którym niebawem zagoszczą Špekáčky i wraz z zalewą oraz dodatkami stworzą cudo w smaku pod nazwą UTOPENCE


Obrazek

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 lis 2014, o 18:42 
Offline
500p
500p
Postów: 553
Skąd: Dębica

 1 szt.
No proszę ładnie pocisnąłeś ;:333 ;:333 ;:433 ;:433

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 lis 2014, o 18:47 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2153
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Boguś
Została jeszcze czosnkowa do uwędzenia, bo nie zmieściła się wczoraj, do tego 9 szt uszu dla Apapa i koniec z wędzeniem do Świąt, chociaż chodzi za mną łosoś wędzony na zimno i do tego jego siostra polędwica łososiowa, tylko musi być chłodniej.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mewa
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 lis 2014, o 20:53 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 5378
Skąd: Łódź

 1 szt.
Zaszalałeś Piotrze, wrzuć przepisy na tyrolską i pasztet
Milcia ja nigdy serka nie próbowalam na drugi dzień.Mleko biorę z wieczornego udoju i praktycznie zaraz robie. Skrzep u mnie ocieka nie dluzej niż 1 godzine. Na noc wędrują do solanki .Następnego dnia ociekają i są wędzone takze chyba nie pomogę.
Piotrze Milcia robila z przepisu z WD,taki jej wysłalam

_________________
Pozdrawiam. Ewa


Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 lis 2014, o 21:08 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2153
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Jak 3-mała dobę ser podpuszczkowy w temp pokojowej, do tego nie solony, to bakterie kwasu mlekowego spowodowały, że ser zrobił się kwaśny. Poczekamy, aż Milcia opisze jak go robiła.
Jak robię wieczorem, to do rana spokojnie wytrzyma na sicie, potem parzę i około południa oscypki lądują w solance.

Przepis na pasztet smarowany już wcześniej podałem, do tego "blondynkowego" użyłem wątroby wieprzowej.
3-ba zastosować taki patent:

Obrazek

wątrobę moczymy 1 h w zimnej wodzie, a potem parzymy w temp 80 C 15 min.

Tyrolską napiszę innym razem.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 964 ]  Idź do strony nr...        1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 69  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *