Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 963 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 69  
Autor Wiadomość
Biotit
 Tytuł: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 2 sie 2014, o 14:23 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2180
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Witam
tutaj będę zamieszczał swoje sprawdzone przepisy, nie tylko potraw.


Tu znajdziemy przepisy na:

Bigos Świąteczny Staropolski
Bułki z bułgarską czubricą z dodatkiem suszonego czosnku
Bułki pszenne z czasów PRL-u
Chleb żytnio - pszenny na zakwasie
Ciastka owsiane
Ciastka kukurydziane
Czosnek suszony
Czeremcha - nalewka
Jogurt domowy
Kahlua
Kiełbasa biała Wielkanocna
Kiełbasa drobiowa parzona
Konserwa z wędzonej ryby (kupnej)
Kulebiak litewski
Kurczak faszerowany
Majonez domowy
Masło klarowane
Mielonka wieprzowa w osłonce poliamidowej
Mikstura z ostrych papryczek
Muffiny z Jagodami, bez proszku do pieczenia
Mięso w słoikach - TYNDALIZACJA- proces niezwykle ważny w przetwórstwie
Nalewka owocowa na śmietanie
Nalewka z czeremchy suszonej
Nalewka z kwiatów jaśminu
Nalewka z ostropestu
Obwarzanki Krakowskie
Ocet malinowy
Ogórki po Żydowsku
Orzechówka - lecznicza nalewka
Ozorki wieprzowe parzone w osłonce poliamidowej
Pasztet świąteczny
Pasztetowa słoikowa
Pieczenie mięs nie na czas
Ricotta z sera podpuszczkowego
Salceson warszawski ozorkowy
Ser czosnkowy
Ser miękki ziołowy
Ser śmietanowy
Sok z czarnego bzu
Śliwki Afrodyzjaki
Śliwki w occie
Świnka w galarecie
Śledzie w śmietanie
Śledzie po Kaszubsku
Śledź po japońsku
Wino z Aronii - wytrawne
ZAKWAS Z BURAKÓW
Ziemniaki po nelsońsku Eli





cdn....

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Ocet malinowy
PostNapisane: 7 sie 2014, o 11:30 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2180
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Witam

tutaj będę zamieszczał swoje sprawdzone przepisy, nie tylko potraw.

Ocet malinowy

Jest to wg mnie najsmaczniejszy z octów owocowych, zrobiony z malin zebranych na słonku. Odmiana malin to polka.

Mój przepis:

1. zebrane maliny ( w moim przypadku było 2 kg) rozdrabniałem w garnku i dodałem 5 ml pektopolu, który w wydatny sposób ułatwia uzyskanie soku. Całość podgrzałem do temp 37 C, unieszkodliwiając w ten sposób dzikusy (drożdże).

2. następnie dodałem ok 2 l wody i 0,5 kg cukru. Sprawdziłem Blg zestawu, wyniosła 13 Blg, W ten sposób będę wiedział jaką będzie miał moc mój ocet malinowy. Całość zaszczepiłem drożdżami saccharomyces bayanus i wlałem do 10 l plastikowego pojemnika, zamkniętego rurką fermentacyjną.

3. po tygodniu nalew, po usunięciu owoców przelałem do szklanego gąsiorka i tak pozostanie do końca fermentacji.


Obrazek Obrazek



Szkoda, że po kilku dniach jak nikt nic nie napisał, nie mogę edytować.

Więc jadę dalej.
Sprawdziłem Blg nastawu, jeśli po 2-3 dniach będzie podobnie wino przeleję i nastąpi etap najważniejszy, a mianowicie przejście z wina do octu.

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Ocet malinowy
PostNapisane: 9 sie 2014, o 15:22 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2180
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Wino odfermentowało b.głęboko, bo Blg wyniosło "0". Czyli produkt końcowy co sie będzie nazywał octem malinowym, będzie miał ponad 6%
Spławik do mierzenia jest dobry, bo przy okazji przelewałem brzeczkę piwną na cichą fermentację, a piwo miało 1,5 Blg i będzie miało 4,5-5%, ale do picia dopiero na jesieni. Smak będzie lekko owocowy, gdyż fermentacja przebiegała w wysokiej temp, a drożdże piwne były do tego celu dedykowane.

Wracając do wina/octu : przeszło na 2 stopień wtajemniczenia.
Zostało przelane i niech przez 1-2 tyg zrzuca osad, potem już będzie tylko z górki

Obrazek

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 sie 2014, o 18:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3323
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1 szt.
Przeczytałam dokładnie i mało co zrozumiałam, a wydawało mi się, że głupia nie jestem i parę razy, nie wiem jakim cudem zrobiło mi się niezłe winko.
Co to za ustrojstwa to Blg, spławik, brzeczka? Traktuj nas ulgowo, niektórzy z nas to winno/octowe przedszkolaki a nie studenty.

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 sie 2014, o 19:02 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2180
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Whitedame

Będzie tak jak sobie życzysz, porobię zdjęcia i wszytko jeszcze raz wyjaśnię.
Natomiast temat zrobienia wina malinowego chyba jest jasny?
8-)

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 sie 2014, o 19:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3323
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1 szt.
Tak, a resztę wbijaj nam do głowy choćby młotkiem ;:124 Panie Psorze ( za moich czasów licealnych do szkoły kiedy chodziło się w mundurkach, mówiło się do nauczycieli Panie Profesorze, Profesorko a my to tak skracaliśmy i mówiliśmy Panie Psorze, to był taki rodzaj buntu. Notabene do kolegów ze starszych klas mówiło się Starsza Koleżanko/Kolego).

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 sie 2014, o 19:29 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2180
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
whitedame napisał(a):
za moich czasów licealnych do szkoły kiedy chodziło się w mundurkach,


To mi się najbardziej podobało i przypomniało. Był jeszcze zapinany biały kołnierzyk i tarcza na ramieniu przyszyta, a w późniejszych klasach nosiło się ją przypiętą na agrafkę. Zgadza się ?

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 sie 2014, o 20:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3323
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1 szt.
Dokładnie tak było. Ta agrafka to po to aby po szkole można było tą tarczę szybko usunąć ale pamiętam, że było to jakoś karane. Cieszę się, że mamy podobne wspomnienia.

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 sie 2014, o 21:39 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2180
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Trunki, trunkami, ale mnie najbardziej cieszy taki widok :


Obrazek

Obrazek

długo o niego dbałem

8-)

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 sie 2014, o 22:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3323
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1 szt.
Wiesz, najbardziej zaciekawiły mnie te właśnie Twoje wyroby. Troszkę o nich wspominano tu na Forum. Tylko, że ja wtedy wyobraziłam sobie Ciebie - hodowcę co najmniej stada krów lub kóz. A Ty w adresie masz Warszawę? Jak więc robi się takie cudo, skąd bierzesz mleko i podpuszczkę?

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 sie 2014, o 23:10 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2180
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
To cudo to Parmezan, zrobiony moimi ręcami.

Moi Znajomi się śmieją, że mam w W-wie krowę n łańcuchu, bo jak robię ser to z 25-50 l mleka.
Wydoić potrafię, ale krowy na stanie nie mam.
Dobrej jakości mleko, to teraz duże wyzwanie, tym bardziej, że ja robię sery z mleka świeżego podstojowego.
Jeżdżę po mleko robiąc 100 lub 120 km. Mleko sprawdzam robiąc pr. fermentacyjną. Wówczas skuchy nie ma.

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 10 sie 2014, o 23:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3323
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1 szt.
No cóż ja jestem fanką serów, serów a nie tego co sprzedaje się w naszych sklepach. Kiedyś dużo podróżowałam i tam spróbowałam smaków serowych, smaków takich, że "mydło polskie" czytaj polski ser żółty mi nie smakuje.
Zawsze dziwiłam się dlaczego tam można domowym sposobem wyrabiać różne produkty w tym sery a u nas to tylko produkcja masowa bo manufanktura jest zakazana. To są zdjęcia z targowiska na Węgrzech:
Obrazek Obrazek Obrazek
Nie wspominam nawet o Francji czy Austrii bo tam jadłam takie specjały, że co niektórzy nie chcieli mnie potem do samochodu wpuścić, ale spuszczam na to zasłonę milczenia i daruję im bo nie wiedzieli co czynią.
Możesz opowiedzieć jak wyhodowałeś taki piękny parmezan, myślę że był to proces długotrwały, może nawet kilkuletni.

_________________
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 11 sie 2014, o 11:27 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2180
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
whitedame napisał(a):
Co to za ustrojstwa to Blg, spławik,


Już odrabiam lekcję, Pani Psor

Blg to skrót od wynalazcy ( Balling) ustrojstwa do mierzenia gęstości cukru w płynie, który nazwano areometrem.

Obrazek

potocznie zwany spławikiem :



Obrazek

dodałbym , że jak każde "urządzenie" trzeba je przed pomiarem sprawdzić , po wlaniu wody w temp 20C Blg MUSI = 0

Obrazek Obrazek

whitedame napisał(a):
brzeczka?


Jest etap pośredni fermentacji, kiedy powstaje piwo, tak najkrócej to bym ujął.

chyba lekcja zdana, więc mogę się napić Lagera 2013 o mocy 6,5% ?


Obrazek


Natomiast co się tyczy Parmezanu to dojrzewał TYLKO 17 miesięcy, co uważam po konsumpcji i widoku za zbyt krótki okres. Na przyszłość się poprawię, obiecuję. :wink:

Czy są jeszcze jakieś pytania?
8-)

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Domowo i zdrowo
PostNapisane: 11 sie 2014, o 11:48 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2180
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Beata

krowy póki co nie mam, ale kto wie co będzie w przyszłości?

Póki co mam ukochanego setera, w kwietniu skończył 15 lat. Dziś ma karniaka, ale wkrótce go ujawnię.
Kiedyś nawet chciał kozę ...... :roll: taki z niego rujny chłopak.

Szkoda, że tak daleko od siebie mieszkamy, może byśmy założyli spółkę ?

8-)

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 963 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 69  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *