Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Dobrze ukiszona kapusta może stać do wiosny i nic jej nie będzie.
Pozdrawiam Longina.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 48
- Od: 17 wrz 2013, o 06:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk DBL
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Moja kiszona spokojnie stoi do końca lata ( w grudniu przekładam do słoików i szczelnie zamykam ). Tak po prawdzie to mam jeszcze 3 słoiki zeszłorocznej, nic jej nie jest. Jest twarda, smaczna, no może odrobinę ciemniejsza niż tegoroczna .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 6
- Od: 9 lis 2017, o 09:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn
- Kontakt:
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
W jakiej temperaturze przechowujecie kapustę, że stoi Wam do końca lata? Ile dni trzymacie w ciepłym pomieszczeniu podczas jej dojrzewania? Szukam powodu czemu u mnie po nowym roku w pojemnikach zachodzi plesnią, a w słoikach staje się ostro kwaśna.
Znajomy miał tak niskie mieszkanie, że jadł tylko naleśniki.
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Ja swoją kapustę przez tydzień trzymam w temperaturze ok.18 stopni codziennie ją przebijam. Kapusta zimuje w nieogrzewanym pomieszczeniu gdzie temperatura zimą spada do 0 stopni, jeżeli ukiszoną kapustę przekładasz w słoje to kapusta kisi się ponownie i dlatego jest kwaśna.
Pozdrawiam Longina.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6700
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Longina dzięki, mnie ta odpowiedź też się przyda.
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Ja przekładam w słoje. Staram się trzymać ją krótko po ukiszeniu w kuchni, tak ok 3 dni. Wtedy przekładam do słojów i wynoszę do piwnicy. Kwaśną mam, jak za długo trzymam w cieple, w mieszkaniu.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Odważyła się i ukisiłam swoją pierwszą kapustę, 3 kg tylko z kminkiem - już zjedzona, a teraz kolejne 3 kg z dodatkiem marchewki i kminku - pachnie pysznie. Kisiłam też brukselkę i czerwoną kapustę, też mi smakują. Pekińską zrobiłam jak kimchi, to to tylko dla mnie, bo M. nie lubi nic na ostro. Przymierzam się w ramach szaleństwa fermentacji ukisić pieczarki .
Beata
- TomekD
- 200p
- Posty: 280
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Nie wiem czy ktokolwiek skorzystał z mojego przepisu na detaliczne kiszenie kapusty:
Jakkolwiek by nie było, od zeszłego sezonu, też dzięki wpisom w tym wątku, trochę uprościłem przepis bez straty jakości produktu finalnego - o czym donoszę.
Kapustę po poszatkowaniu teraz przesypuję solą w misce, bez ubijania.
Pozostawiam tak na godzinę, może więcej, aż kapusta puści sok i z lekka zmięknie.
Wtedy już bez konieczności uciążliwego ubijania kulką - przekładam do pojemników.
W tym stanie wystarczy wkładając do pojemnika dociskać kapustę widelcem.
Smacznego !
viewtopic.php?p=5684306#p5684306TomekD 12 paź 2016, o 23:08 pisze: Od paru lat przeszedłem na detal i kiszę na bieżąco, jednorazowo około 2kg.
Taką ilość kapusty mieszczę w dwóch pojemnikach z odzysku
Jakkolwiek by nie było, od zeszłego sezonu, też dzięki wpisom w tym wątku, trochę uprościłem przepis bez straty jakości produktu finalnego - o czym donoszę.
Kapustę po poszatkowaniu teraz przesypuję solą w misce, bez ubijania.
Pozostawiam tak na godzinę, może więcej, aż kapusta puści sok i z lekka zmięknie.
Wtedy już bez konieczności uciążliwego ubijania kulką - przekładam do pojemników.
W tym stanie wystarczy wkładając do pojemnika dociskać kapustę widelcem.
Smacznego !
pozdrawiam, Tomek