Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Dobrze ukiszona kapusta może stać do wiosny i nic jej nie będzie.
Pozdrawiam Longina.
dancik31
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 48
Od: 17 wrz 2013, o 06:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk DBL

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Moja kiszona spokojnie stoi do końca lata ( w grudniu przekładam do słoików i szczelnie zamykam ). Tak po prawdzie to mam jeszcze 3 słoiki zeszłorocznej, nic jej nie jest. Jest twarda, smaczna, no może odrobinę ciemniejsza niż tegoroczna :roll: .
Ernest-G
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 6
Od: 9 lis 2017, o 09:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

W jakiej temperaturze przechowujecie kapustę, że stoi Wam do końca lata? Ile dni trzymacie w ciepłym pomieszczeniu podczas jej dojrzewania? Szukam powodu czemu u mnie po nowym roku w pojemnikach zachodzi plesnią, a w słoikach staje się ostro kwaśna.
Znajomy miał tak niskie mieszkanie, że jadł tylko naleśniki.
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Posty: 99
Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Ja swoją kapustę przez tydzień trzymam w temperaturze ok.18 stopni codziennie ją przebijam. Kapusta zimuje w nieogrzewanym pomieszczeniu gdzie temperatura zimą spada do 0 stopni, jeżeli ukiszoną kapustę przekładasz w słoje to kapusta kisi się ponownie i dlatego jest kwaśna.
Pozdrawiam Longina.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 6700
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Longina dzięki, mnie ta odpowiedź też się przyda.
Awatar użytkownika
kwiatolek
50p
50p
Posty: 50
Od: 28 paź 2017, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Ja przekładam w słoje. Staram się trzymać ją krótko po ukiszeniu w kuchni, tak ok 3 dni. Wtedy przekładam do słojów i wynoszę do piwnicy. Kwaśną mam, jak za długo trzymam w cieple, w mieszkaniu.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Odważyła się i ukisiłam swoją pierwszą kapustę, 3 kg tylko z kminkiem - już zjedzona, a teraz kolejne 3 kg z dodatkiem marchewki i kminku - pachnie pysznie. Kisiłam też brukselkę i czerwoną kapustę, też mi smakują. Pekińską zrobiłam jak kimchi, to to tylko dla mnie, bo M. nie lubi nic na ostro. Przymierzam się w ramach szaleństwa fermentacji ukisić pieczarki :D.
Beata
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Posty: 280
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Poznania

Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje

Post »

Nie wiem czy ktokolwiek skorzystał z mojego przepisu na detaliczne kiszenie kapusty:
TomekD 12 paź 2016, o 23:08 pisze: Od paru lat przeszedłem na detal i kiszę na bieżąco, jednorazowo około 2kg.
Taką ilość kapusty mieszczę w dwóch pojemnikach z odzysku
viewtopic.php?p=5684306#p5684306

Jakkolwiek by nie było, od zeszłego sezonu, też dzięki wpisom w tym wątku, trochę uprościłem przepis bez straty jakości produktu finalnego - o czym donoszę.

Kapustę po poszatkowaniu teraz przesypuję solą w misce, bez ubijania.
Pozostawiam tak na godzinę, może więcej, aż kapusta puści sok i z lekka zmięknie.
Wtedy już bez konieczności uciążliwego ubijania kulką - przekładam do pojemników.
W tym stanie wystarczy wkładając do pojemnika dociskać kapustę widelcem.
Smacznego !
pozdrawiam, Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”