Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Ryż po egipsku (Na podstawie cudownej książki!!! Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański)

Obrazek

Obrazek

-- 8 lut 2015, o 14:00 --

Hm, na zdjęciach nie wygląda zbyt zachęcająco :lol: .

-- 8 lut 2015, o 14:01 --

Przepis już jutro. :wink:
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Ryż po egipsku (Na podstawie cudownej książki!!! Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański)

Przepis.

Składniki:
*250 g ryżu
*kieliszek oliwy
*łyżeczka pasty pomidorowej
*sól

1. Ryż wymyć, dokładnie osuszyć i smażyć na tłuszczu, mieszając drewnianą łyżką, aż stanie się szklisty.
2. Wlać osoloną wodę (0,5 l) i gotować na ostrym ogniu 3-4 min.
3. Zmniejszyć płomień i gotować 25 min. pod przykryciem, dodając koncentrat pomidorowy. (pastę)
4. Podawać do potraw z mięsa, ryb albo warzyw.

* Ja usmażyłem cebulkę wraz z papryką i oliwkami oraz mięsko z kurczaka dość mocno doprawione czosnkiem, papryką, eksperymentalnie marynując w soku z pomarańczy i szczyptą cynamonu. :wit
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Chlebnyj kwas (Źródło przepisu: Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański.)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepis już jutro. :wink:
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Ciekawy pomysł na karmelizowane jabłuszka wykorzystam go jak będę robić kruche rogaliki zamiast powideł do środka włożę jabłuszka.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

O, nie robiłam nigdy kwasu chlebowego, to czekam na przepis ;:333
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Chlebnyj kwas (Źródło przepisu: Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański.)

Przepis.

Składniki:
* 600 g chleba żytniego razowego
* 250 g cukru
* 10 g drożdży
* skórka z połowy cytryny

1.Chleb pokroić na kromki i wysuszyć na grzejniku
2.Kromki ułożyć w odpowiedniej wielkości naczyniu, dodać skórkę cytrynową i zalać wrzącą ocukrzoną wodą ( 5 l), przykryć ściereczką i pozostawić na 4-5 godz.
3. Przerzedzić przez gazę do innego naczynia i dodać drożdże; zostawić przykryte na dalsze 4-4 godz., aż na wierzchu utworzy się piana.
4.Po powtórnym przerzedzeniu zlewać do butelek, do których należy wrzucić po 2-4 rodzynki i po ziarnku ryżu; zakorkować wyparzonym korkiem i przenieść w chłodne miejsce, przetrzymywać w pozycji leżącej; po dwóch dniach kwas nadaje się do spożycia.
Przed otwarciem butelki nie wstrząsać nią!

*Uwagi! ;:185 Nie polecam szklanej butelki, korek mi wystrzelił w trakcie leżakowania. Połowa zawartości butelki zmarnowała się. :lol:
*Smak w moim skromnym guście bardzo przyjemny. :wink:
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Hiszpańskie Churros

Na podstawie filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=hEbFWPTqJJ0 Twórca: Piotr Ogiński. Tam znajduje się też przepis. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

*Ja użyłem jednego jaka.
*Nie miałem rękawa więc rozwałkowałem.
*Użyłem frytkownicy.
*Smak naprawdę inspirujący :D .
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Pieczarkowe chipsy Np. jako przystawka do piwa. (Na podstawie przepisu Cioci-pieczarki w cieście naleśnikowym. Pychota :) tamte smażone na patelni w mojej opcji użyłem frytkownicy. :wit )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepis już jutro :wink: .
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Pieczarkowe chipsy Np. jako przystawka do piwa. (Na podstawie przepisu Cioci-pieczarki w cieście naleśnikowym. Pychota :) tamte smażone na patelni w mojej opcji użyłem frytkownicy. :wit )

Przepis.

Składniki:

*Proporcję w zależności ile mamy pieczarek :wit .

*250 g pieczarek
*mleko 0,75 szklanki
*woda 0,75 szklanki
*jajka 1
*mąka opcjonalnie tak by ciasto nie było zbyt rzadkie, zawiesiło się na pieczarce. 1,5 szkl ?
*sól
*cukier
*pieprz (użyłem cytrynowego)
*dokładko dodałem szczyptę czosnku niedźwiedziego oraz kurkumę (dla kolorku).
*słodka bądź ostra papryka do posypania (Kiedy są już gotowe)

1.Przygotowujemy ciasto "ala" naleśnikowe. Mieszamy wszystkie składniki, oprócz suszonej papryki i pieczarek.
2.Pieczarki myjemy, wyparzamy we wrzątku, ja zrobiłem to dwukrotnie takie blanszowanie :wink: .
3.Rozgrzewamy tłuszcz. (Fajnie ażeby był był dobrze nagrzany, pieczarki szybko dojdą a ciasto będzie chrupiące.
4.Większe pieczarki kroimy na pół. Wrzucamy do naszego ciasta. Niech się wymoczą :wit .
5. Delikatnie odcedzamy z nadmiaru ciasta i smażymy aż nabiorą ciemnego kolorku. Nie nie mają się spalić :lol: . Smażyć aż będą chrupiące.
6.Posypać bądź potoczyć w przyprawie-papryce.

*Smak ciekawy. Mój tata zjadł po usmażeniu niemal połowę, w czasie mojej nieobecności. :cry: :;230
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Pieczarki lubię pod każdą postacią :) . Te muszą być pyszne ;:224 Wypróbuję przy najbliższej okazji.
Robiłam kiedyś smażone w panierce ( jajko+ bułka tarta). Były smaczne,ale panierka odpadała. Nie wiem,co zrobiłam źle :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Ja też zawsze w panierce robię ale przy tym dużo roboty jest muszę spróbować w cieście naleśnikowym.
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Naprawdę Wam polecam jak Ciocia zrobiła jadłem jedną za drugą. :wink:

Bolinhos de banana (Moja nazwa-małpie szaleństwo :;230 )(Źródło przepisu: Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański.) :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepis już jutro :wink: .

-- 16 lut 2015, o 04:35 --

Ostatnie zdjęcie mało zachęcające :lol: .
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Bolinhos de banana (Moja nazwa-małpie szaleństwo :;230 )(Źródło przepisu: Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański.) :wit


Przepis.

Składniki:
*Proporcje właściwe. Ja użyłem 1/4 podanych produktów. W tym 2 banany oraz pół jajka. Wyszło sporo placuszków około 15.

*8 bananów
*cytryna
*80 g mąki pszennej
*40 g mąki ziemniaczanej
*2 jajka
* 150 g cukru
*pół szklanki mleka
*olej do smażenia
*cynamon (ubita śmietana)

1.Banany obrać ze skorki rozgnieść widelcem, dodać oba rodzaje mąki, mleko, cukier, jajka i sok z cytryny; wymieszać wszytko na gładką masę.
2.Kłaść łyżką placki na gorący tłuszcz i smażyć na rumiano.
3.Usmażone trzymać w cieple, aż do usmażenia wszystkich; podawać posypane cynamonem lub bitą śmietaną.

*Przepis w moim guście dość prosty :wink: .
*Smak ciekawy, szczególnie dla Tych którzy lubią banany. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”