Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ryż po egipsku (Na podstawie cudownej książki!!! Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański)
-- 8 lut 2015, o 14:00 --
Hm, na zdjęciach nie wygląda zbyt zachęcająco .
-- 8 lut 2015, o 14:01 --
Przepis już jutro.
-- 8 lut 2015, o 14:00 --
Hm, na zdjęciach nie wygląda zbyt zachęcająco .
-- 8 lut 2015, o 14:01 --
Przepis już jutro.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ryż po egipsku (Na podstawie cudownej książki!!! Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański)
Przepis.
Składniki:
*250 g ryżu
*kieliszek oliwy
*łyżeczka pasty pomidorowej
*sól
1. Ryż wymyć, dokładnie osuszyć i smażyć na tłuszczu, mieszając drewnianą łyżką, aż stanie się szklisty.
2. Wlać osoloną wodę (0,5 l) i gotować na ostrym ogniu 3-4 min.
3. Zmniejszyć płomień i gotować 25 min. pod przykryciem, dodając koncentrat pomidorowy. (pastę)
4. Podawać do potraw z mięsa, ryb albo warzyw.
* Ja usmażyłem cebulkę wraz z papryką i oliwkami oraz mięsko z kurczaka dość mocno doprawione czosnkiem, papryką, eksperymentalnie marynując w soku z pomarańczy i szczyptą cynamonu.
Przepis.
Składniki:
*250 g ryżu
*kieliszek oliwy
*łyżeczka pasty pomidorowej
*sól
1. Ryż wymyć, dokładnie osuszyć i smażyć na tłuszczu, mieszając drewnianą łyżką, aż stanie się szklisty.
2. Wlać osoloną wodę (0,5 l) i gotować na ostrym ogniu 3-4 min.
3. Zmniejszyć płomień i gotować 25 min. pod przykryciem, dodając koncentrat pomidorowy. (pastę)
4. Podawać do potraw z mięsa, ryb albo warzyw.
* Ja usmażyłem cebulkę wraz z papryką i oliwkami oraz mięsko z kurczaka dość mocno doprawione czosnkiem, papryką, eksperymentalnie marynując w soku z pomarańczy i szczyptą cynamonu.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ciekawy pomysł na karmelizowane jabłuszka wykorzystam go jak będę robić kruche rogaliki zamiast powideł do środka włożę jabłuszka.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
O, nie robiłam nigdy kwasu chlebowego, to czekam na przepis
Pozdrawiam, Dorota
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Chlebnyj kwas (Źródło przepisu: Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański.)
Przepis.
Składniki:
* 600 g chleba żytniego razowego
* 250 g cukru
* 10 g drożdży
* skórka z połowy cytryny
1.Chleb pokroić na kromki i wysuszyć na grzejniku
2.Kromki ułożyć w odpowiedniej wielkości naczyniu, dodać skórkę cytrynową i zalać wrzącą ocukrzoną wodą ( 5 l), przykryć ściereczką i pozostawić na 4-5 godz.
3. Przerzedzić przez gazę do innego naczynia i dodać drożdże; zostawić przykryte na dalsze 4-4 godz., aż na wierzchu utworzy się piana.
4.Po powtórnym przerzedzeniu zlewać do butelek, do których należy wrzucić po 2-4 rodzynki i po ziarnku ryżu; zakorkować wyparzonym korkiem i przenieść w chłodne miejsce, przetrzymywać w pozycji leżącej; po dwóch dniach kwas nadaje się do spożycia.
Przed otwarciem butelki nie wstrząsać nią!
*Uwagi! Nie polecam szklanej butelki, korek mi wystrzelił w trakcie leżakowania. Połowa zawartości butelki zmarnowała się.
*Smak w moim skromnym guście bardzo przyjemny.
Przepis.
Składniki:
* 600 g chleba żytniego razowego
* 250 g cukru
* 10 g drożdży
* skórka z połowy cytryny
1.Chleb pokroić na kromki i wysuszyć na grzejniku
2.Kromki ułożyć w odpowiedniej wielkości naczyniu, dodać skórkę cytrynową i zalać wrzącą ocukrzoną wodą ( 5 l), przykryć ściereczką i pozostawić na 4-5 godz.
3. Przerzedzić przez gazę do innego naczynia i dodać drożdże; zostawić przykryte na dalsze 4-4 godz., aż na wierzchu utworzy się piana.
4.Po powtórnym przerzedzeniu zlewać do butelek, do których należy wrzucić po 2-4 rodzynki i po ziarnku ryżu; zakorkować wyparzonym korkiem i przenieść w chłodne miejsce, przetrzymywać w pozycji leżącej; po dwóch dniach kwas nadaje się do spożycia.
Przed otwarciem butelki nie wstrząsać nią!
*Uwagi! Nie polecam szklanej butelki, korek mi wystrzelił w trakcie leżakowania. Połowa zawartości butelki zmarnowała się.
*Smak w moim skromnym guście bardzo przyjemny.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Hiszpańskie Churros
Na podstawie filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=hEbFWPTqJJ0 Twórca: Piotr Ogiński. Tam znajduje się też przepis.
*Ja użyłem jednego jaka.
*Nie miałem rękawa więc rozwałkowałem.
*Użyłem frytkownicy.
*Smak naprawdę inspirujący .
Na podstawie filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=hEbFWPTqJJ0 Twórca: Piotr Ogiński. Tam znajduje się też przepis.
*Ja użyłem jednego jaka.
*Nie miałem rękawa więc rozwałkowałem.
*Użyłem frytkownicy.
*Smak naprawdę inspirujący .
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Pieczarkowe chipsy Np. jako przystawka do piwa. (Na podstawie przepisu Cioci-pieczarki w cieście naleśnikowym. Pychota tamte smażone na patelni w mojej opcji użyłem frytkownicy. )
Przepis.
Składniki:
*Proporcję w zależności ile mamy pieczarek .
*250 g pieczarek
*mleko 0,75 szklanki
*woda 0,75 szklanki
*jajka 1
*mąka opcjonalnie tak by ciasto nie było zbyt rzadkie, zawiesiło się na pieczarce. 1,5 szkl ?
*sól
*cukier
*pieprz (użyłem cytrynowego)
*dokładko dodałem szczyptę czosnku niedźwiedziego oraz kurkumę (dla kolorku).
*słodka bądź ostra papryka do posypania (Kiedy są już gotowe)
1.Przygotowujemy ciasto "ala" naleśnikowe. Mieszamy wszystkie składniki, oprócz suszonej papryki i pieczarek.
2.Pieczarki myjemy, wyparzamy we wrzątku, ja zrobiłem to dwukrotnie takie blanszowanie .
3.Rozgrzewamy tłuszcz. (Fajnie ażeby był był dobrze nagrzany, pieczarki szybko dojdą a ciasto będzie chrupiące.
4.Większe pieczarki kroimy na pół. Wrzucamy do naszego ciasta. Niech się wymoczą .
5. Delikatnie odcedzamy z nadmiaru ciasta i smażymy aż nabiorą ciemnego kolorku. Nie nie mają się spalić . Smażyć aż będą chrupiące.
6.Posypać bądź potoczyć w przyprawie-papryce.
*Smak ciekawy. Mój tata zjadł po usmażeniu niemal połowę, w czasie mojej nieobecności.
Przepis.
Składniki:
*Proporcję w zależności ile mamy pieczarek .
*250 g pieczarek
*mleko 0,75 szklanki
*woda 0,75 szklanki
*jajka 1
*mąka opcjonalnie tak by ciasto nie było zbyt rzadkie, zawiesiło się na pieczarce. 1,5 szkl ?
*sól
*cukier
*pieprz (użyłem cytrynowego)
*dokładko dodałem szczyptę czosnku niedźwiedziego oraz kurkumę (dla kolorku).
*słodka bądź ostra papryka do posypania (Kiedy są już gotowe)
1.Przygotowujemy ciasto "ala" naleśnikowe. Mieszamy wszystkie składniki, oprócz suszonej papryki i pieczarek.
2.Pieczarki myjemy, wyparzamy we wrzątku, ja zrobiłem to dwukrotnie takie blanszowanie .
3.Rozgrzewamy tłuszcz. (Fajnie ażeby był był dobrze nagrzany, pieczarki szybko dojdą a ciasto będzie chrupiące.
4.Większe pieczarki kroimy na pół. Wrzucamy do naszego ciasta. Niech się wymoczą .
5. Delikatnie odcedzamy z nadmiaru ciasta i smażymy aż nabiorą ciemnego kolorku. Nie nie mają się spalić . Smażyć aż będą chrupiące.
6.Posypać bądź potoczyć w przyprawie-papryce.
*Smak ciekawy. Mój tata zjadł po usmażeniu niemal połowę, w czasie mojej nieobecności.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Pieczarki lubię pod każdą postacią . Te muszą być pyszne Wypróbuję przy najbliższej okazji.
Robiłam kiedyś smażone w panierce ( jajko+ bułka tarta). Były smaczne,ale panierka odpadała. Nie wiem,co zrobiłam źle
Robiłam kiedyś smażone w panierce ( jajko+ bułka tarta). Były smaczne,ale panierka odpadała. Nie wiem,co zrobiłam źle
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ja też zawsze w panierce robię ale przy tym dużo roboty jest muszę spróbować w cieście naleśnikowym.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Bolinhos de banana (Moja nazwa-małpie szaleństwo )(Źródło przepisu: Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański.)
Przepis.
Składniki:
*Proporcje właściwe. Ja użyłem 1/4 podanych produktów. W tym 2 banany oraz pół jajka. Wyszło sporo placuszków około 15.
*8 bananów
*cytryna
*80 g mąki pszennej
*40 g mąki ziemniaczanej
*2 jajka
* 150 g cukru
*pół szklanki mleka
*olej do smażenia
*cynamon (ubita śmietana)
1.Banany obrać ze skorki rozgnieść widelcem, dodać oba rodzaje mąki, mleko, cukier, jajka i sok z cytryny; wymieszać wszytko na gładką masę.
2.Kłaść łyżką placki na gorący tłuszcz i smażyć na rumiano.
3.Usmażone trzymać w cieple, aż do usmażenia wszystkich; podawać posypane cynamonem lub bitą śmietaną.
*Przepis w moim guście dość prosty .
*Smak ciekawy, szczególnie dla Tych którzy lubią banany.
Przepis.
Składniki:
*Proporcje właściwe. Ja użyłem 1/4 podanych produktów. W tym 2 banany oraz pół jajka. Wyszło sporo placuszków około 15.
*8 bananów
*cytryna
*80 g mąki pszennej
*40 g mąki ziemniaczanej
*2 jajka
* 150 g cukru
*pół szklanki mleka
*olej do smażenia
*cynamon (ubita śmietana)
1.Banany obrać ze skorki rozgnieść widelcem, dodać oba rodzaje mąki, mleko, cukier, jajka i sok z cytryny; wymieszać wszytko na gładką masę.
2.Kłaść łyżką placki na gorący tłuszcz i smażyć na rumiano.
3.Usmażone trzymać w cieple, aż do usmażenia wszystkich; podawać posypane cynamonem lub bitą śmietaną.
*Przepis w moim guście dość prosty .
*Smak ciekawy, szczególnie dla Tych którzy lubią banany.