Mięsko bez pieczenia
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Mięsko bez pieczenia
Moniko ja myślę, że można uwędzić taki kawałek mięska ale juz tylko ciepły lub zimny dym bo przecież mięso masz miękkie i tylko chodzi o wędzenie.
Kiedyś przy planowanym wędzeniu zapowiedzieli wietrzną i ogólnie paskudną pogodę , aby skrócić czas siedzenia M przy tej całej operacji wszystkie szynki wieczorem przed obsuszeniem parzyłam określony czas - były super.
Kiedyś przy planowanym wędzeniu zapowiedzieli wietrzną i ogólnie paskudną pogodę , aby skrócić czas siedzenia M przy tej całej operacji wszystkie szynki wieczorem przed obsuszeniem parzyłam określony czas - były super.
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5313
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
No proszę jakie modernizacje wprowadzacie Bardzo dobrze spróbuję w przyszłości
Re: Mięsko bez pieczenia
Łopatka wg przepisu z pierwszej strony palce lizać. Robiłam już kilka razy i zawsze szybko schodzi
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Mięsko bez pieczenia
Wczoraj z "archiwum " wykopałam tą rurkę do gotowania mięsa zwaną nadobką i już mam odpowiednią porcję mięsa a chcę zrobić w niej golonkę wg przepisu krzysztofkhn ze strony 7.
Całkiem zapomniałam o tym prostym urządzeniu, które kiedyś było używane bardzo często. Mięso zapeklowane czeka do poniedziałku a dziś wyjmę gotowe piersi z kurczaka gotowane w zalewie systemem 2 x po 5 min.
Wieczorem degustacja - trzymajcie kciuki za oba podejścia
Całkiem zapomniałam o tym prostym urządzeniu, które kiedyś było używane bardzo często. Mięso zapeklowane czeka do poniedziałku a dziś wyjmę gotowe piersi z kurczaka gotowane w zalewie systemem 2 x po 5 min.
Wieczorem degustacja - trzymajcie kciuki za oba podejścia
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Mięsko bez pieczenia
Skorzystałam z 2 przepisów - najpierw pierś z kurczaka ( 1,2 kg) gotowana w zalewie 2 x po 5 minut .
Dodałam trochę ostrej papryki i keczupu( 1 łyżkę) tak dla urozmaicenia smaku.
Wspaniale smakuje i często bedzie gościć w naszym menu
Golonkę robiłam dopiero wczoraj bo peklowała się na sucho chyba 5 dni.
Dziś wieczorem wyjmowałam i było z tym trochę kłopotu. Blaszka dociskająca mięso tak dziwnie na ukos się ułożyła i mimo tego,że pojemnik na chwilkę zanurzyłam w ciepłej wodzie nie mogłam wyjąć bo blokowała się w tej rurce.
Dopiero podwadzenie nożem załatwiło całą sprawę ...
Mamy wspaniałe mięsko do kanapek i całą miskę smacznej galarety a mąż uwielbia ją.
dziękuję za te wspaniałe przepisy - jakoś dziwnie nabrałam chęci do gotowania.
To stary szynkowar ale nadal dobrze się sprawuje.
Widziałam w sieci na fotkach nowocześniejsze i praktyczne bo łatwiej wyjmować jeśli gotuje sie bez woreczka .
Dodałam trochę ostrej papryki i keczupu( 1 łyżkę) tak dla urozmaicenia smaku.
Wspaniale smakuje i często bedzie gościć w naszym menu
Golonkę robiłam dopiero wczoraj bo peklowała się na sucho chyba 5 dni.
Dziś wieczorem wyjmowałam i było z tym trochę kłopotu. Blaszka dociskająca mięso tak dziwnie na ukos się ułożyła i mimo tego,że pojemnik na chwilkę zanurzyłam w ciepłej wodzie nie mogłam wyjąć bo blokowała się w tej rurce.
Dopiero podwadzenie nożem załatwiło całą sprawę ...
Mamy wspaniałe mięsko do kanapek i całą miskę smacznej galarety a mąż uwielbia ją.
dziękuję za te wspaniałe przepisy - jakoś dziwnie nabrałam chęci do gotowania.
To stary szynkowar ale nadal dobrze się sprawuje.
Widziałam w sieci na fotkach nowocześniejsze i praktyczne bo łatwiej wyjmować jeśli gotuje sie bez woreczka .
Re: Mięsko bez pieczenia
pieknie wyglada smakuje pewnie wysmienicie
Re: Mięsko bez pieczenia
a ja poprosze o przepis na golonke z nadobka czyli z szynkowara
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Witam serdecznie >>> ten sam post wstawiłam w torciku z mięska żeby nie szukać gdzie to było
Mój M po którymś tam programie w TV gdzie była mowa o zawartości mięsa i dodatków w wędlinach powiedział > " Nie kupuj tego gu... , bo szkoda się truć " .
No i co tu dać do chleba
Do sprawdzonego już przez Was przepisu na mięsko bez pieczenia trzeba było coś nowego wymyślać.
Najpierw były pieczenie i pasztety > z mięs mieszanych.
Później trafiłam na przepisy z szynkowara ( na forum też ktoś polecał, ale jakoś mi się o nim zapomniało )
Trafiłam na tą stronkę PRZEPISY >>> obejrzałam ten FILM jak to się robi
Następnym krokiem by ZAKUP
Trochę czasu trzeba poświecić na gotowanie i nie jest tak szybko jak mięsku bez pieczenia, ale efekt jest powalający
Na aledrogo są rożne szynkowary i tańsze ( aluminiowe ) można dokupić woreczki ( ja kupiłam > bo łatwiej się wyjmuje i powstała galaretka ładnie zastyga na mięsku ) i posmaku metalu nie będzie .
Gorąco polecam > smacznie, bo daje to co lubimy > świeże, bo robimy kiedy jest potrzeba > zdrowo, bo bez dodatku chemii
Mój M po którymś tam programie w TV gdzie była mowa o zawartości mięsa i dodatków w wędlinach powiedział > " Nie kupuj tego gu... , bo szkoda się truć " .
No i co tu dać do chleba
Do sprawdzonego już przez Was przepisu na mięsko bez pieczenia trzeba było coś nowego wymyślać.
Najpierw były pieczenie i pasztety > z mięs mieszanych.
Później trafiłam na przepisy z szynkowara ( na forum też ktoś polecał, ale jakoś mi się o nim zapomniało )
Trafiłam na tą stronkę PRZEPISY >>> obejrzałam ten FILM jak to się robi
Następnym krokiem by ZAKUP
Trochę czasu trzeba poświecić na gotowanie i nie jest tak szybko jak mięsku bez pieczenia, ale efekt jest powalający
Na aledrogo są rożne szynkowary i tańsze ( aluminiowe ) można dokupić woreczki ( ja kupiłam > bo łatwiej się wyjmuje i powstała galaretka ładnie zastyga na mięsku ) i posmaku metalu nie będzie .
Gorąco polecam > smacznie, bo daje to co lubimy > świeże, bo robimy kiedy jest potrzeba > zdrowo, bo bez dodatku chemii
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Mięsko bez pieczenia
liska dawno tu nie zaglądałam i nie widziałam Twego pytania.
Przepis na golonkę w "nadobce" a teraz już wiem,że nazywa się GARNEK SZYNKOWAR jest na str 7 tego wątku ( na dole)
FIGA - Kasiu nigdy nie trafiłam na ta stronę - wielkie dzięki.
Oj ... będzie się działo w mojej kuchni ...
Szynkowar na zdjęciach to juz profesjonalny sprzęt nie to co ten kupiony z 20 lat temu ale efekt końcowy i tak zależy od tego co włożymy do niego.
Przepis na golonkę w "nadobce" a teraz już wiem,że nazywa się GARNEK SZYNKOWAR jest na str 7 tego wątku ( na dole)
FIGA - Kasiu nigdy nie trafiłam na ta stronę - wielkie dzięki.
Oj ... będzie się działo w mojej kuchni ...
Szynkowar na zdjęciach to juz profesjonalny sprzęt nie to co ten kupiony z 20 lat temu ale efekt końcowy i tak zależy od tego co włożymy do niego.
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Tu są jeszcze inne filmiki może się przydadzą http://www.youtube.com/results?search_q ... pSa2AsjRHg
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
liska pisze:a ja poprosze o przepis na golonke z nadobka czyli z szynkowara
krzysztofkhn pisze:Witajcie !
Przygotowanie golonki jest proste.
Mięsa należy kupić tyle, aby zmieściło się do rury / nadobki/ i zostało jeszcze trochę miejsca. Zastąpić ją można słoikiem, lub innym naczyniem, które nie zwęża się na górze.
Wcześniej mięsko umyć, osuszyć, wyjąć kość, nasolić, dodać ulubione przyprawy. Najlepiej trochę włoszczyzny i jedną cebulę, odrobinę pieprzu. Niech tak przygotowane poleży 3 - 5 dni w lodówce.
Włożyć do nadobki, w ten sposób aby skóra przylegała do ścianek nadobki.
Założyć sprężynę dociskową. W innym naczyniu docisnąć spodeczkiem, obciążyć słoiczkiem z wodą. Do nadobki wlać pól szklanki wody. Jeśli mięso wypije całą wodę to uzupełnić.
Gotować w wysokim garnku, na najmniejszym ogniu półtorej, dwie godziny.
Wyjąć nadobkę schłodzić. Na drugi dzień, na sekundę nadobkę włożyć do wrzątku, aby się odkleiła zawartość. Będzie sporo pysznej galarety.
Smacznego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1603
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Mięsko bez pieczenia
Kasiu, korzystam z tego przepisu, mięso zawsze pyszne i kruche, w dodatku nie pieczone, nie smażone, na obiad, na kolację, zawsze dobre. Pozdrawiam Cię gorąco.
Re: Mięsko bez pieczenia
Witam serdecznie.
Ja robię boczek, czy inne mięsko w rękawach do produkcji salcesonu,są mocne i możne je kupić w większości sklepów ogrodniczych
Ja robię boczek, czy inne mięsko w rękawach do produkcji salcesonu,są mocne i możne je kupić w większości sklepów ogrodniczych
Pozdrawiam ED.