Mięsko bez pieczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Nie mogę znaleźć albo jestem taka nie kumata :evil:
Do gotowanego mięska w proporcji do czego daje się sól. Na 3 kilo daję 1/3 szklanki i dla mnie jest w sam raz.
A jak mam tylko 1 kilogram piersi kurczaka, to ile dać soli do zalewy majonezowej?
Proszę, podpowiedzcie mi ;:180
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Wracam i Ja, wyciągnełam z zamrażarki szyneczke kilogramową i wieczorem ją ugotuje,
na weekend jak znalaz.

Ten sposób jest super niezawodny i przepyszny.

Smakoszka dobrego i łatwego, oraz zdrowego gotowania :)

Ania

Pozdrawiam serdecznie
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5313
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Ewa to jest moim zdaniem proporcja soli do wody ;:108 Zawsze robię galantynę z kurczaka na wielkanocne Święta ,wszyscy go uwielbiają ;:138 Zdejmujemy delikatnie skórę z kurczaka ,ostrym nożem obieramy mięsko z kości mielimy przyprawiamy solą pieprzem (można też dodać wątróbkę )ja nie daję ,dużo zielonej pietruszki, napychamy farszem skórę i parzymy około godz. :tan Musi być dużo wody w garnku żeby kurczak nie przywarł do dna ;:108 Wyjmujemy jak trochę przestygnie na deskę lub tacę i obciążamy, czyli przyciskamy , można do rosołu z gotowania dodać żelatynę ukroić plastry i zalać .........będzie kurczak w galarecie ;:138
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Romciu bardzo to apetyczne, ale nie wiem.... czy jestem aż tak zdolna :oops: :(
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5313
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Ewa żadna filozofia, żeby tylko skóry nie pociąć ,mój eM mnie podziwiał ale jak zobaczył.... to teraz tylko on to robi ;:138
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Parzysz w samej wodzie czy doprawionej tak jak np. do rosołu ?
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5313
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Robię rosołek, jarzynka włoszczyzna ...........wodę można wykorzystać do zupy ;:138
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1603
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

przepis wart przypomnienia, właśnie dzisiaj robię.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Moje już zrobione i zamrożone.Tym razem nie dodałam majonezu,a ,,rosołek ,,jaki powstał z gotowanie 6 kg szynki wykorzystałam.Wywar wlałam do małych pojemników plastikowych i zamroziłam,potem wyciągnełam i włożyłam do woreczka.Jak tylko smażę mięso to wrzucam taką kostkę .Mam domowa ,,bulionetkę,, :D
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Sprytny sposób na bulinete, też tak robiłam.

Wczoraj wstawiłam mięso do gotowania, a dziś podgotowuje - bedzie super ;:138

Ja co jakiś czas urozmaicam zestaw przypraw jakie wsypuje, gdyż mam kilka mieszanek przywiezinych
z odległych krain i one mi robią za pomocniów w urozmaicaniu tego dania, ale można dodawać zioła prowansalskie itp.

Polecam idealne mięsko na ciepło do obiadu, jak i na kanapeczki, tanio i szybko :heja

Pozdrawiam :wit
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3664
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Romciu ja galantynę robię podobnie,tylko,że zmielone mięsko rozkładam na skórze,lub bezpośrednio na gazie-bo nie każdy toleruje skórę,na to kładę omleta i cienką parówkę,tak jak się nauczyłam w szkole ,,za komuny,, lub warzywka,ale te czasem rozsypują się przy krojeniu.Parzę w brytfannie,najczęściej w wodzie z Vegetą,lub w rosołku.
Ten rosołek z mięska z majonezem jest też dobry do żurku.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Posty: 624
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Łodzi

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Pyszności, zamówię większą dostawę mięska na weekend i spróbuję :heja
Agata
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Już tuz tuż święta :)

Ja nie mam dostępu do wędzarni więc będzie mięsko bez pieczenia.

Polecam po raz kolejny :tan

:wit
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”