Mięsko bez pieczenia
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Mięsko bez pieczenia
Przepis z innego forum wart polecenia Palce lizać
Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości).
Oto przepis:
2 kg mięsa - schab, karczek lub szynka
2 litry wody
1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
5 ząbków czosnku (dużych)
2 łyżki majonezu
Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania
WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast
czosnek pokroić w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.
Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.
Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut.
Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.
RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.
Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.
Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!!
SMACZNEGO!!!
Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości).
Oto przepis:
2 kg mięsa - schab, karczek lub szynka
2 litry wody
1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
5 ząbków czosnku (dużych)
2 łyżki majonezu
Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania
WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast
czosnek pokroić w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.
Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.
Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut.
Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.
RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.
Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.
Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!!
SMACZNEGO!!!
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 3193
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Kurcze ale fajowy przepis, Figa powiedz jak to smakuje - zanim zrobie sama.
To nadaje sie do spozywania na zimno?
To nadaje sie do spozywania na zimno?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
I na zimno i na gorąco :P
Jak np ugotuję cały karczek :P to jak wystygnie kroję na grubsze plastry i mam do obiadu :P a część kroję tak jak wędlinę i mamy do chlebka :P
Robiłam już schab, łopatkę, karczek :P a teraz zrobię filety indyka :P
Ja karczek gotowałam 2x po 15 min :P
Jest super smakuje tak jak pieczony :P
Tylko nie jest opieczony i taki tłusty :P
Jak np ugotuję cały karczek :P to jak wystygnie kroję na grubsze plastry i mam do obiadu :P a część kroję tak jak wędlinę i mamy do chlebka :P
Robiłam już schab, łopatkę, karczek :P a teraz zrobię filety indyka :P
Ja karczek gotowałam 2x po 15 min :P
Jest super smakuje tak jak pieczony :P
Tylko nie jest opieczony i taki tłusty :P
Ja też znam ten sposób i kiedyś robiłam tak mięso,ale teraz często robię wg przepisu,który podaję poniżej. Pochodzi z internetowego forum,ale niestety nie pamiętam z jakiego.
Kawałek mięsa natrzeć przyprawami i solą.Włozyć do foliowego worka i szczelnie zamknąć,aby nie dostała się do niego woda.Ja owijam sznurkiem dość gęsto jak szynkę. Pakunek włozyć do zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.Od momentu zawrzenia gotować 6-7 minut.Grubszy kawałek 10 minut.Pozostawić do całkowitego wystudzenia w tej wodzie. Następnie uwolnić z worka i konsumować.
Od siebie dodam,że ja takie natarte mięso minimum dobę trzymam w lodówce.Do zawijania mięsa używam woreczka do mrożonek,ponieważ na nich pisze,że można je stosować do temperatury 130 stopni. Wykorzystuję cały worek,zawijając kilkakrotnie mięso i obwiązuję dość mocno trochę grubszym sznurkiem,bo obawiam się że cieńszy może przeciąć folię.
Ja gotuję na małym ogniu,ponieważ uważam że w ten sposób ugotuje się wszystko równomiernie. Właśnie wczoraj skończyliśmy jeść pierś z kurczaka przygotowaną w ten sposób.Wyszła nawet zbyt miękka,ponieważ gotowałam ją 9 minut.
Kawałek mięsa natrzeć przyprawami i solą.Włozyć do foliowego worka i szczelnie zamknąć,aby nie dostała się do niego woda.Ja owijam sznurkiem dość gęsto jak szynkę. Pakunek włozyć do zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.Od momentu zawrzenia gotować 6-7 minut.Grubszy kawałek 10 minut.Pozostawić do całkowitego wystudzenia w tej wodzie. Następnie uwolnić z worka i konsumować.
Od siebie dodam,że ja takie natarte mięso minimum dobę trzymam w lodówce.Do zawijania mięsa używam woreczka do mrożonek,ponieważ na nich pisze,że można je stosować do temperatury 130 stopni. Wykorzystuję cały worek,zawijając kilkakrotnie mięso i obwiązuję dość mocno trochę grubszym sznurkiem,bo obawiam się że cieńszy może przeciąć folię.
Ja gotuję na małym ogniu,ponieważ uważam że w ten sposób ugotuje się wszystko równomiernie. Właśnie wczoraj skończyliśmy jeść pierś z kurczaka przygotowaną w ten sposób.Wyszła nawet zbyt miękka,ponieważ gotowałam ją 9 minut.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4926
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Figo, zżera mnie ciekawość, więc postanowiłam zrobić mięso z twojego przepisu. Tylko mam pytanko. Czy można by zrobić dwa mniejsze kawałki, takie 1,2 kg np schabu i karczku. I jeszcze, czy przed drugim gotowaniem zalewy trzeba wyjąć mięso Mam wielką ochotę na to mięsko i zamierzam zrobić go na Święta. Pozdrawiam Magda
Pozdrawiam Magda