Mięsko bez pieczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Mięsko bez pieczenia

Post »

Przepis z innego forum wart polecenia Palce lizać

Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości).
Oto przepis:

2 kg mięsa - schab, karczek lub szynka
2 litry wody
1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
5 ząbków czosnku (dużych)
2 łyżki majonezu

Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania


WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast
czosnek pokroić w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut.
Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.

Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!!


SMACZNEGO!!!
Obrazek Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3193
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post »

Kurcze ale fajowy przepis, Figa powiedz jak to smakuje - zanim zrobie sama.
To nadaje sie do spozywania na zimno?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

I na zimno i na gorąco :P
Jak np ugotuję cały karczek :P to jak wystygnie kroję na grubsze plastry i mam do obiadu :P a część kroję tak jak wędlinę i mamy do chlebka :P
Robiłam już schab, łopatkę, karczek :P a teraz zrobię filety indyka :P
Ja karczek gotowałam 2x po 15 min :P
Jest super smakuje tak jak pieczony :P
Tylko nie jest opieczony i taki tłusty :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Grażynko jak zrobisz pochwal się jak Ci smakowało :P
Pozdrawiam i życzę smacznego :P
Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Post »

Ja też znam ten sposób i kiedyś robiłam tak mięso,ale teraz często robię wg przepisu,który podaję poniżej. Pochodzi z internetowego forum,ale niestety nie pamiętam z jakiego.
Kawałek mięsa natrzeć przyprawami i solą.Włozyć do foliowego worka i szczelnie zamknąć,aby nie dostała się do niego woda.Ja owijam sznurkiem dość gęsto jak szynkę. Pakunek włozyć do zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.Od momentu zawrzenia gotować 6-7 minut.Grubszy kawałek 10 minut.Pozostawić do całkowitego wystudzenia w tej wodzie. Następnie uwolnić z worka i konsumować.
Od siebie dodam,że ja takie natarte mięso minimum dobę trzymam w lodówce.Do zawijania mięsa używam woreczka do mrożonek,ponieważ na nich pisze,że można je stosować do temperatury 130 stopni. Wykorzystuję cały worek,zawijając kilkakrotnie mięso i obwiązuję dość mocno trochę grubszym sznurkiem,bo obawiam się że cieńszy może przeciąć folię.
Ja gotuję na małym ogniu,ponieważ uważam że w ten sposób ugotuje się wszystko równomiernie. Właśnie wczoraj skończyliśmy jeść pierś z kurczaka przygotowaną w ten sposób.Wyszła nawet zbyt miękka,ponieważ gotowałam ją 9 minut.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Posty: 948
Od: 19 sie 2007, o 17:35
Lokalizacja: Warmia

Post »

Ciekawe przepisy. Ja też spróbuję.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6148
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

Ale ciekawe..
tak mięsa jeszcze nie robiliśmy. Jutro podpowiem mojemu M.. bo to moi mężczyźni zajmują się mięsem . :D Dziękuje za przepisy :D
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Posty: 948
Od: 19 sie 2007, o 17:35
Lokalizacja: Warmia

Post »

Wczoraj robiłam mięsko według tego drugiego przepisu (mięso w worku). Wyszło bardzo smaczne. Następnym razem dodam do przypraw cukru, to będzie miało lepszy kolorek. Ale przecież nie o kolor chodzi.
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Post »

Cieszę się,że smakuje.
Robiąc mięso z tego pierwszego przepisu dodawałam do wody po garści suszonych śliwek,jabłek i rodzynek. Przyznaję ,że nie wpadłam na to sama tylko wyczytałam w internecie.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4926
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

Figo, zżera mnie ciekawość, więc postanowiłam zrobić mięso z twojego przepisu. Tylko mam pytanko. Czy można by zrobić dwa mniejsze kawałki, takie 1,2 kg np schabu i karczku. I jeszcze, czy przed drugim gotowaniem zalewy trzeba wyjąć mięso :?: Mam wielką ochotę na to mięsko i zamierzam zrobić go na Święta. Pozdrawiam Magda :D
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Ja zawsze robiłam tylko jeden kawałek , ale myślę że nie powinno się nic stać jak zrobisz dwa :P
Mięso wsadzam do zimnej zalewy , gotuję studzę i znowu gotuję i dopiero jak ostygnie drugi raz to wtedy wyjmuję :P
Jest pycha :P bez chemii :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4926
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

Figo, a jak myślisz 2 razy po 10 minut gotowania będzie OK.
Pytam o 2 kawałki bo chciałabym zrobić różne mięsa.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1121
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Radzyń Chełmiński
Kontakt:

Post »

Ja chyba tez skusze się na to mięsko, chociaż mój mąż już krzyczy, że on chce pieczone :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”