Warzywa i kwiaty jadalne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Warzywa i kwiaty jadalne

Post »

W tym wątku znajdziemy takie przepisy:

Pasztet z cukinii
Sałatka warzywno - kwiatowa
Zielona zupa
Ciecierzyca smażona
Sałatka z bulw po polsku
Ciecierzyca inaczej
Zapiekany koper włoski
Domowa przyprawę typu Vegeta
Karczochy z patelni






Mamy dużo warzyw mniej znanych i kwiatów jadalnych. Podzielmy się przepisami!
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Pasztet z cukinii
Dla wielu osób cukinia jest warzywem mało znanym! :roll:
3 szklanki startej cukinii
1,5 szklanki bułki tartej
1 duża cebula
20 dkg sera żółtego (jak jest za mało to pasztet jest za kruchy)
1 - 2 marchewki
4 jajka surowe
4 jajka ugotowane na twardo
0,5 szklanki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz, Vegeta
masło
Cukinię osączamy z soku, lekko solimy. Dodajemy starte na tarce (grube oczka); cebulę, marchewkę, jajka, ser. Dodajemy olej, bułkę tartą, surowe żółtka, sól, pieprz, Vegetę i posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie mieszamy, do masy dobrze wyrobionej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do mocno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy keksowej.
Pieczemy ok. 70 minut w temp. 160 - 180 stopni.
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Sałatka warzywno - kwiatowa
Sałata rzymska
Pomidor
Ogórek (dałam małosolny)
Cebula
Mięta
Natka pietruszki
Kwiaty cebuli, floksa i liliowca ;:oj
Dressing (oliwa, ocet balsamiczny, sól)
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Zielona zupa
2 garście szczawiu, parę pędów pokrzywy, lebiody i mniszka, parę listków podagrycznika i krwawnika - opłukać, włożyć do garnka z wrzącą wodą i pogotować chwilę. Wyjąć, drobno posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zrobić jasną zasmażkę. Z kostek rosołowych przygotować litr bulionu, połączyć z wywarem, w którym gotowała się zielenina. Bulion wlać do zasmażki, dodać posiekaną zieleninę, zagotować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dla podniesienia smaku można dodać do zupy 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany. Zamieszać.
Na talerzach ułożyć po 2 połówki jajek ugotowanych na twardo. Zalać zupą. Podawać bardzo gorącą z ziemniakami.
Dawniej wierzono, że taka zupa przegania złe moce i dodaje sił (ma przecież bardzo dużo witamin).
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Ciecierzyca smażona
1 paczka suchej ciecierzycy (ok. 40 dkg) - namoczonej na 12 godzin
Ciecierzycę gotować przez ok. 20 minut, nie solić.
Można gotować w wodzie, w której się moczyła lub świeżej.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać paprykę (ostrą i słodką) - 2 łyżeczki, sól, pieprz. Można oczywiście dodać inne ulubione przyprawy.
Smażyć ok 30 minut.

-- N, 19 stycznia 2014, 16:52 --

Sałatka z bulw po polsku
0,5 kg topinambura,
2 jajka ugotowane na twardo,
1 ogórek kiszony pokrojony w kostkę,
1/2 posiekanej cebuli,
2 łyżki startego chrzanu,
1/2 szklanki majonezu,
2 łyżki śmietany lub jogurtu
natka pietruszki,
sól, cukier, pieprz i sok z cytryny.
Bulwy dokładnie umyć, włożyć do wrzącej wody, ugotować na małym ogniu, odcedzić, obrać, pokrajać w kostkę razem z jajkami. Następnie połączyć z chrzanem, majonezem, śmietaną i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Przełożyć do salaterki, udekorować.
Beata
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Ciecierzyca inaczej
Namoczyć i ugotować jak w poprzednim przepisie, dusić ok 20 minut z cebulką na oleju lub maśle (oliwa jak dla mnie jest zbyt aromatyczna i dominuje) pod koniec posolić i posypać majerankiem.

Wiosną babcia robiła sałatkę z lebiody,pokrzywy i jajek na twardo,ze śmietaną,solą i pieprzem.Musiało być smaczne bo jako dziecko chętnie to jadłem.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Zapiekany koper włoski
1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
1 cebula (mała)
1 jajko
śmietana
olej
sól, pieprz, ew. peperoncino
ser żółty
Posiekać w kostkę cebulę i zezłocić na tłuszczu. Pokroić koper w kostkę i wymieszać z cebulą. Jajko rozkłócić, wymieszać ze śmietaną i przyprawami (można oczywiście dodać inne).
Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch dać ser żółty i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut (180'C).
Porcja na 2 - 3 osoby. Można jeść samodzielnie albo jako dodatek do mięsa czy ryby.
Beata
azalia40
50p
50p
Posty: 68
Od: 8 cze 2010, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Poczdam

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

acia1065 pisze:Pasztet z cukinii
Robię podobnie, z tym że nie stosuję Vegety (benzeosan sodu).
Zamiast tego daję korzeń pietruszki i selera starte na tej najdrobniejszej tarce i bardzo drobno posiekany por. Do tego jeden lub dwa przeciśnięte ząbki czosnku i nie daję jaj gotowanych. Ale te jaja w sezonie muszę wypróbować. :D

Przepis na domową przyprawę typu Vegeta:

Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na grubej tarce, por, lubczyk, natkę pietruszki posiekać niezbyt drobno, i wszystko razem wysuszyć na suszarce do grzybów.
Do suszu dodać po kilka kulek owocu jałowca i ziela angielskiego , zmiksować nie na puder, tylko tak żeby było widać warzywa. Dodać na litrowy słoik około czterech kopiatych łyżek grubej soli, wymieszać i gotowe. Kiedyś suszyłam jeszcze do tego czosnek, ale po wysuszeniu niestety cały jego aromat kumulował się w ścianach i suficie, więc teraz dodaję do potraw świeżo przeciśnięty. Podobnie z liściem laurowym, niedokładnie zmiksowany przeszkadza w jedzeniu i lepiej go dodać w całości w trakcie pieczenia, czy gotowania

Koleżanka robi tą przyprawę z dodatkiem suszonych, miksowanych grzybów, też dobre.

Nie dodajemy benzeosanu sodu, sorbinianu potasu, guanylanu disodowego i inozynianu dwusodowego, czyli podstawowych składników Vegety i tych brązowych kostek co mają 2% tłuszczu kurzego i 0,5% ekstraktu mięsa wołowego.
Jakie to piękne. Było i zniknęło.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Karczochy z patelni
5 karczochów obranych, pokrojonych w ósemki (łodygi obieramy i również używamy)
1/2 cytryny sok do zakwaszenia wody, w której moczymy karczochy po obraniu, aby nam nie ściemniały)
1 szklanka rosołu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
czosnek (1 - 2 ząbki)
sól, pieprz
zielona pietruszka
Posiekać czosnek, delikatnie podsmażyć. Dodać pokrojone karczochy, podlać bulionem i dusić do miękkości (ok. 10 -15 min.). Ew. podlać bulionem jeśli zbyt suche. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką.
Sezon na karczochy od grudnia do marca. We Włoszech :cry:
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Zrobiłam dzisiaj konfiturę z płatków róży. Na kolację czekają kwiaty akacji (będą racuchy!) i nadchodzi czas zbioru kwiatów bzu czarnego.
Zrobiłam też muffinki z kwiatami bzu, pyszne, ale dałam za mało cukru czy czegoś - muszę dopracować.
Beata
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Jak masz dużo akacji wokół ,to proponuję likier akacjowy.
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Posty: 521
Od: 4 sty 2008, o 22:14
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Z racji mojego zawodu, i jednak mimo wszystko zamiłowania postanowiłam z wami podyskutować na ten temat. Kwiaty jadalne. Może to dla was barbarzyństwo , ale ludzie kwiaty jadają i jadali już bardzo dawno. Wymienię kilka z nich: stokrotki, nasturcje, lilije, bratki, akacja, dziki bez, lilak, lawenda, ogórecznik, krokus, nagietek, czosnek, szczypiorek, mlecz, macierzanki, róża, len, rumianek.
Mogę podawać zainteresowanym przepisy.
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Sałatka kwiatowa
Młode liście lipy,
Kilka sezonowych jadalnych kwiatów (np. bratki, aksamitki, begonia drobnokwiatowa),
Oliwa,
Ocet balsamiczny,
Sól, pieprz do smaku.
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”