Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Bardzo ciekawy watek! Szukam ciagle przepisow od podstaw, nie z polproduktow.
Moze masz cos o konserwach miesnych do sloikow, wekow?
Pozdrawiam:)
Moze masz cos o konserwach miesnych do sloikow, wekow?
Pozdrawiam:)
Udanych plonów.
Magda
Magda
- Kasienkar
- 500p
- Posty: 729
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Grecja, Ateny
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Alyaa
Dziękuję za informację, faktycznie nie pomyślałam o tym np. mleko było kiedyś "od krowy", niepasteryzowane i robiło się kwaśne po 1 dniu i kipiało podczas gotowania a dzisiejsze ... każdy wie jak jest
Więc muszę poszukać naturalnych produktów Wielkie dzięki
Alyaa a masz jakieś przepisy babci na ciasta na święta? np. przepis na piernik
Dziękuję za informację, faktycznie nie pomyślałam o tym np. mleko było kiedyś "od krowy", niepasteryzowane i robiło się kwaśne po 1 dniu i kipiało podczas gotowania a dzisiejsze ... każdy wie jak jest
Więc muszę poszukać naturalnych produktów Wielkie dzięki
Alyaa a masz jakieś przepisy babci na ciasta na święta? np. przepis na piernik
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2584
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Alyaa
Założyłaś bardzo ciekawy wątek.Będę tutaj często zaglądać.Lubie takie "stare przepisy".
Mam nawet taką książkę kucharską pt. Młoda gospodyni - autorka Franciszka Gensówna z 1928 r.
Kuchnia,śpiżarnia,apteczka i różne przyjacielskie rady.
To pamiątka po mojej Teściowej.
Założyłaś bardzo ciekawy wątek.Będę tutaj często zaglądać.Lubie takie "stare przepisy".
Mam nawet taką książkę kucharską pt. Młoda gospodyni - autorka Franciszka Gensówna z 1928 r.
Kuchnia,śpiżarnia,apteczka i różne przyjacielskie rady.
To pamiątka po mojej Teściowej.
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
przepisów na placki ziemniaczane jest wiele.To co ja wyniosłam do Babci to ;
starte ziemniaczki,żółtko,ubite białko na sztywno starta cebulka,troszkę mąki ,sół pieprz.
Ja robię placki różnie w zależności na co mam ochotę.Ciasto podstawowe takie same,ale już nie ubijam białka(,daję rozmącone całe jajo) tylko dodaję łyżkę gęstej śmietany.Ciasto jest bardzo delikatne w smaku. Dodatkami są starty ser żółty,lub.....kapusta kiszona drobniuteńko pokrojona(pyszności).Domowinicy jedzą z czym chcą;śmietana gęsta,ketchup,sos cygański,sos chiński,cukier lub bez niczego...
starte ziemniaczki,żółtko,ubite białko na sztywno starta cebulka,troszkę mąki ,sół pieprz.
Ja robię placki różnie w zależności na co mam ochotę.Ciasto podstawowe takie same,ale już nie ubijam białka(,daję rozmącone całe jajo) tylko dodaję łyżkę gęstej śmietany.Ciasto jest bardzo delikatne w smaku. Dodatkami są starty ser żółty,lub.....kapusta kiszona drobniuteńko pokrojona(pyszności).Domowinicy jedzą z czym chcą;śmietana gęsta,ketchup,sos cygański,sos chiński,cukier lub bez niczego...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 917
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Uwielbiam placki ziemniaczane, bardzo często robię, ale nie wpadłam nigdy na połączenie z posiekaną kapustą kiszoną. A kapuchę też bardzo lubię, dzięki za podpowiedź, wypróbuję wkrótce. Te z dodatkiem śmietany też..
I podłączam się do pytania Kasienkar o przepis babci na jakieś świąteczne przysmaki.
I podłączam się do pytania Kasienkar o przepis babci na jakieś świąteczne przysmaki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2969
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Ja dodaje do tartych ziemniaków oprócz jajka i przypraw - grysik. Placki są taaaakie chrupiące
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2002
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
iohroma powiem szczerze, że nie wiem co tam jest. Przepisy po kolei odczytuję, co momentami bywa ciężkie. Babcia mieszkała na Śląsku całe życie, znała niemiecki lepiej niż polski. Pismo jest dość specyficzne, czasem składnia. Zdarzają się zdania, nad którymi muszę ostro kombinować.
Z przysmaków na Święta to ja najlepiej znam moczkę i makówki Ale w którym zeszycie mamy to jest to jak zwykle nie pamiętam. Postaram się coś wyszukać przez weekend.
Maraga te przepisy co wrzucam to przypuszczalnie są z początku XX wieku, a nawet i XIX, bo to są spisane rodzinne. Być może część będzie niemiecka (moja prababcia była rodowita Niemką). Sama je dopiero odkrywam.
Dziewczyny ja jestem smakoszem placków ziemniaczanych. Tradycyjne muszą być smażone na smalcu, chociaż ja używam masła/oleju. U mnie jajo się rozbełtywało ze startymi ziemniakami, odrobiną mąki. Ważne by dodać mleko jeśli ziemniaki mają mało soku, mąkę ziemniaczaną jeśli mają mało skrobi. Cebuli lubię sporo - najlepiej starta na drobnych oczkach, chociaż robiłam ze smażoną cebulką. Łyżka oleju do samego ciasta i smażyć można na mniejszej ilości tłuszczu. Ociupina sody oczyszczonej i będą pulchne. Dla smaku dodaję szczypiorek/koperek jak mam na to ochotę.
Chciałam tu zrobić w pierwszym poście spis, ale się nie da edytować 1 postu niestety. Muszę poszukać jakiegoś moderatora co tu pilnuje i poprosić o wskazanie działu, gdzie bym taki spis mogła sobie zrobić, a potem co jakiś czas prosić moderatora o edycję mojego 1 postu, bo innej rady nie widzę niestety.
Z przysmaków na Święta to ja najlepiej znam moczkę i makówki Ale w którym zeszycie mamy to jest to jak zwykle nie pamiętam. Postaram się coś wyszukać przez weekend.
Maraga te przepisy co wrzucam to przypuszczalnie są z początku XX wieku, a nawet i XIX, bo to są spisane rodzinne. Być może część będzie niemiecka (moja prababcia była rodowita Niemką). Sama je dopiero odkrywam.
Dziewczyny ja jestem smakoszem placków ziemniaczanych. Tradycyjne muszą być smażone na smalcu, chociaż ja używam masła/oleju. U mnie jajo się rozbełtywało ze startymi ziemniakami, odrobiną mąki. Ważne by dodać mleko jeśli ziemniaki mają mało soku, mąkę ziemniaczaną jeśli mają mało skrobi. Cebuli lubię sporo - najlepiej starta na drobnych oczkach, chociaż robiłam ze smażoną cebulką. Łyżka oleju do samego ciasta i smażyć można na mniejszej ilości tłuszczu. Ociupina sody oczyszczonej i będą pulchne. Dla smaku dodaję szczypiorek/koperek jak mam na to ochotę.
Chciałam tu zrobić w pierwszym poście spis, ale się nie da edytować 1 postu niestety. Muszę poszukać jakiegoś moderatora co tu pilnuje i poprosić o wskazanie działu, gdzie bym taki spis mogła sobie zrobić, a potem co jakiś czas prosić moderatora o edycję mojego 1 postu, bo innej rady nie widzę niestety.
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Przepisy na placki są super, muszę wypróbować.
Ja do placków ziemniaczanych dodaję startą marchewkę, są pulchniejsze.
Ja do placków ziemniaczanych dodaję startą marchewkę, są pulchniejsze.
Pozdrawiam Halina.
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
popieram poprzedniczki. Nic teraz nie smakuje tak jak 'kiedys' bo produkty sa z gruntu inne. Co z tego ze mleko prosto od krowy jak byla karmiona tylko kiszonka? Albo świniaczek ubity, swieze miesko, ale juz z lekami od weterynarza? Mozna by dlugo wymieniac, a miejsca gdzie krowa karmiona jest suchym siankiem i na trawie znikaja.
Dlatego chocby tylko w zakresie jedzenia staram sie byc samowystarczalna jak tylko moge:)
Poprosze wiecej ciekawych przepisow
Dlatego chocby tylko w zakresie jedzenia staram sie byc samowystarczalna jak tylko moge:)
Poprosze wiecej ciekawych przepisow
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2002
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Leniwe pierogi ze szczypiorkiem
40 dkg trwardogu*
2 jajka
ok. 1 szklanki mąki
1 pęczek szczypiorku
bułka i tłuszcz do polania
sól
Ser przepuścić przez maszynkę, ucierać w misce dodając jajko i mąkę. Na końcu wsypać drobno usiekany szczypiorek. Na stolnicy grubo posypanej mąką uformować wałek, spłaszczyć go i pokroić w skośne wałki. Kłaść na wrzącą osoloną wodę, gdy wypłyną wyjąć cedzakową łyżką i polać tłuszczem z zarumienioną bułką.
*twardogu=twarogu
40 dkg trwardogu*
2 jajka
ok. 1 szklanki mąki
1 pęczek szczypiorku
bułka i tłuszcz do polania
sól
Ser przepuścić przez maszynkę, ucierać w misce dodając jajko i mąkę. Na końcu wsypać drobno usiekany szczypiorek. Na stolnicy grubo posypanej mąką uformować wałek, spłaszczyć go i pokroić w skośne wałki. Kłaść na wrzącą osoloną wodę, gdy wypłyną wyjąć cedzakową łyżką i polać tłuszczem z zarumienioną bułką.
*twardogu=twarogu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2002
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Zapiekanka z Manny i Twardogu*
1/2 kg twardogu - nie kwaśnego
10 dkg kaszy manny
2 jajka
2 łyżki cukru
wanilia
skórka cytrynowa
tłuszcz i bułka tarta do formy
Twardóg utrzeć dodając po 1 żółtku i po trochu kaszy manny i cukru. Dodać następnie ubitą sztywną piane z białek i zapachy, ewentualnie rodzynki. Rondel wysmarować tłuszczem, wysypać bułką, nałożyć masę i piec w piekarniku ok. 1/2 godziny. Do babki można podać konfitury albo śmietanę.
*twardóg = twaróg
1/2 kg twardogu - nie kwaśnego
10 dkg kaszy manny
2 jajka
2 łyżki cukru
wanilia
skórka cytrynowa
tłuszcz i bułka tarta do formy
Twardóg utrzeć dodając po 1 żółtku i po trochu kaszy manny i cukru. Dodać następnie ubitą sztywną piane z białek i zapachy, ewentualnie rodzynki. Rondel wysmarować tłuszczem, wysypać bułką, nałożyć masę i piec w piekarniku ok. 1/2 godziny. Do babki można podać konfitury albo śmietanę.
*twardóg = twaróg
- kuleczka
- 200p
- Posty: 241
- Od: 28 kwie 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
O rany, ta zapiekanka jest ciekawa, jeszcze się z taką nie spotkałam. Uwielbiam taką swojską kuchnię Wracając jeszcze do placków ziemniaczanych ja dodaję sporo cebuli drobno pokrojonej, tak by kawałki były wyczuwalne i sporo pieprzu czarnego. Nadają się zarówno na słodko jak i z sosem czosnkowym. A ostatnio upieklam bez jaj (bo zabrakło) i były bardziej chrupiące.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Też mnie to interesuje, założyłam nawet kiedyś wątek Mięsko w słoikach.iohroma pisze: Moze masz cos o konserwach miesnych do sloikow, wekow?