Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje

Post »

Jak znajdziesz przepis na dobre ,pikantne ,kruche ciasteczka ze skwarków,to też podaj. :wit
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1360
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Gliwice

Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje

Post »

kaLo pisze:Chciałeś ,to masz.Będzie jak znalazł,kiedy się zjedzie rodzina. ;:219
Obrazek
Dla ułatwienia podaję że :
1 funt = 0,405504 kg
a 1 łut to 12,67 g.
reszta jest wynikiem cierpliwego sprawiana ciasta
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje

Post »

Ciasteczka za skwarek wg. Mojej Babci
3 szklanki mąki
1 szklanka skwarek
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. skórka pomarańczowa
Przesianą mąkę wymieszać ze zmielonymi skwarkami, proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jaja ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietaną. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto i dać na ok. 1 godzinę do lodówki.
U mnie w domu robiło się te ciastka taką specjalną nakładką do maszynki do mięsa, ale można też wykrawać foremkami po rozwałkowaniu (nakłuć je widelcem).
Piec w temp. 180*C przez ok. 20 min. na jasnozłoty kolor.
Ew. po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Nakładka ze starej maszynki, ręcznej, zaginęła, ale udało mi się kupić nakładkę do elektrycznej - ciastka pyszne!
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje

Post »

Pasztet z królika wg. mojego Dziadka
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”