Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1087 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64  
Autor Wiadomość
Aguss85
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 wrz 2016, o 20:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4779
Skąd: okolice Wrocławia, gmina Długołęka

 więcej niż 1 szt.
Zrobiłam wczoraj tą pieczoną, zapach nieziemski, kusi mnie, żeby już jeden słoik otworzyć i spróbować :D Na zakupach nie pamiętałam o cytrynie, dałam odrobinkę octu, mam nadzieję, że to ich nie popsuje.

_________________
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie Fioletowy ogród z aniołkiem .
Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 wrz 2016, o 20:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Otwórz ;:215 Dziewczyny szukam dobrych przepisów na duże ogórki ;:108

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aguss85
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 12 wrz 2016, o 09:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4779
Skąd: okolice Wrocławia, gmina Długołęka

 więcej niż 1 szt.
Spróbowałam, pyszne! Dziękuję za przepis ;:180
Z ogórkami nie pomogę, mam przepis na zimową sałatkę z plastrów dużych ogórków, ale nie sprawdzony boję się polecać :wink:

_________________
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie Fioletowy ogród z aniołkiem .
Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 12 wrz 2016, o 11:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3842
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Moja ciocia robiła takie ;)

Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Justyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 12 wrz 2016, o 13:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Justynko dziękuję.Mam pytanie-co z wodą słoną ,w której leżą 24godz ogórki?Wylać czy do zalewy?
Rozumiem,że to tzw pikle ;:173

Aguś cieszę się,że smakuje :D

Wstawiam na gorąco przepis bo powstał spontanicznie,a wart jest zapisania MNIAM ;:333

ŚLEDZIK SŁODKO-SŁONY
-płaty solone(z Biedry nie wymagają moczenia)-w kostkę lub jak komu pasuje
-garść suszonej żurawiny sparzyć na sitku(miałam za mało więc dałam pół na pół z rodzynkami)
-cebula czerwona -w kostkę i sparzyć na sitku
-pieprz,łycha majonezu
;:215
podjadam po kryjomu bo tylko ja doceniam należycie ten smak tzn mniam,mlask,mniam,yyyy.... ;:138

Bardzo smakuje mi też drugi wynalazek więc zapisuję ku pamięci ;:108

Pieczarki w sosie serowo-winnym

Olej z masełkiem-usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.Pod koniec dodać czosnek 2-3 zęby pokrojone dowolnie(w paski)
Umyte małe pieczarki pokrojone w ćwiartki dorzucić,przesmażyć do lekkiego zrumienienia,popieprzyć.
Wlać słodką śmietanę ok szklanka,serek topiony w kostce z B(ma dobry skład),wino wytrawne lub półwytrawne-na małym ogniu rozgrzewać,aż do uzyskania jednolitej masy.Doprawić wg uznania(dałam pół kostki rosoł.grzyby leśne Knorra,czosnek niedźwiedzi)
;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 12 wrz 2016, o 22:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3842
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Prawda, to pikle ;)
Wodę z moczenia ogórków wylać.

_________________
Pozdrawiam - Justyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 20 wrz 2016, o 11:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Mnóstwo roboty z tymi ogórami.Pierwsza porcja to pikle w zalewie musztardowo-miodowej ;:215
Zostało sporo tych wydrążonych"łódek" i nie wiem czy zrobię pikli cd.czy nadziewne "coś" :roll:

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2019
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 paź 2016, o 14:09 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1179
Skąd: Lubuskie

 1 szt.
Przepysznie-chcę zrobić paprykę pieczoną w zalewie(właściwie już piekę),ale, Asiu nie wiem ile dać wody?, bo sam olej, sok z cytryn i papryk to trochę mało tej zalewy? pozdrawiam :wink:

_________________
Pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
iwek
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 paź 2016, o 14:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1550
Skąd: Małopolska

 1 szt.
Kusicie mnie potwornie tą pieczoną papryką ;:224

_________________
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aguss85
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 paź 2016, o 14:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4779
Skąd: okolice Wrocławia, gmina Długołęka

 więcej niż 1 szt.
Iwonko potwierdzam, że papryczka z Asi przepisu jest rewelacyjna! Szkoda, że już się kończy :D A pozostała po zjedzonej papryczce oliwa z czosnkiem o smaku paprykowym smakuje pysznie w sałatce ;:108

_________________
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie Fioletowy ogród z aniołkiem .
Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil      
 
iwek
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 paź 2016, o 15:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1550
Skąd: Małopolska

 1 szt.
Agusiu skoro Ty piszesz,że jest rewelacyjna to mnie nic innego nie zostało jak ją zrobić.Dziękuję ;:196

_________________
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2019
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 paź 2016, o 16:04 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1179
Skąd: Lubuskie

 1 szt.
Powie,napisze mi ktoś, ile wody potrzeba do zalewy? --Papryczka pieczona--Raz już pytałam :( post powyżej,dziękuje.

_________________
Pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 paź 2016, o 19:06 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 196

 więcej niż 1 szt.
To może ja się wtrącę. :D
Przepis na paprykę ciekawy w przyszłym roku do wypróbowania bo w tym zrobiłam dużo z przyprawami.
Ewo wody się nie daje, papryka wypełnia słoiki dość ściśle więc płynu wchodzi niewiele. Ewentualnie można zwiększyć ilość oleju.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 paź 2016, o 19:25 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 196

 więcej niż 1 szt.
edit
Przepis czytałam a przypraw nie widziałam :oops: Czyli tak samo robiłam, potwierdzam, cudo smakowe to jest.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 paź 2016, o 20:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
ewa2019 napisał(a):
Powie,napisze mi ktoś, ile wody potrzeba do zalewy? --Papryczka pieczona--Raz już pytałam :( post powyżej,dziękuje.


Wszystko jak w przepisie ;:108 czyli nie dolewasz wody,papryka puści "sok" -ciut w piekarniku podczas pieczenia i sporo podczas obierania,odkładana do miski :wit cyt.Po upieczeniu wykładamy do pojemnika i szczelnie przykrywamy. -sporo tego będzie,wystarczająco ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 14 paź 2016, o 17:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Napisz jak zrobisz :wit
Dzisiaj pizza z pieczarkami,jutro papryka a'la gołAbki ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 14 lis 2016, o 11:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik idealny - najsmaczniejszy piernik dojrzewający. Piernik jest niezawodny, aromatyczny i rozpływa się w ustach... Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Oprócz piernika, z ciasta można wykrawać malutkie, puchate pierniczki :-).
Z przepisu otrzymacie 3 grube (puchate) blaty piernika, każdy z nich o wymiarach 39 x 26 cm. Przekładam je grubą warstwą powideł śliwkowych i obciążam, by piernik zmiękł. Po 3 dniach od obciążenia piernika przecinam go na 3 części i otrzymuję 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm każdy. Lukruję lub polewam czekoladą.
Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed świętami będzie równie smaczne :-).
Składniki:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
Piec na 5 - 7 dni przed świetami.
Pieczenie
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.**
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Zazwyczaj zużywam do przełożenia 1 kg powideł śliwkowych.
Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Polewa czekoladowa (twarda):
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
40 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.
Polewa czekoladowa (miękka):
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.
Blaty można też piec jeden po drugim, jeśli posiadacie tylko 1 blaszkę.
Smacznego :-).

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1087 ]  Idź do strony nr...        1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64  

Strefa czasowa: UTC + 2


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Galina55 i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *