Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1087 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64  
Autor Wiadomość
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 9 lip 2016, o 17:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Dzisiaj powstała zupa krem z pieczonych buraków ;:215
Obrazek

Obrazek

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 16 lip 2016, o 18:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Dostałam dzisiaj ogóraski z działki(odpłatnie;)i chciałam zrobić w zalewie musztardowej,ale z kompem straciłam foldery,przepisy itd.
Znalazłam przepis od MONIKI w zalewie ketchupowej więc takie robię
OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
1 L wody
1/2 szklanki octu
1,5 szklanki cukru (mozna dac 1 szklanke)
2 łyżki soli
8 łyżek pikantnego keczupu ( najlepszzy taki w słoiku)

Ogórki pokroić w ćwiartki wdłuż ze skórą.
Do każdego słoika włozyć koper ,ziele ang,pieprz,gorczyca,czosnek.Gotować 15 minut.

Pokroiłam w paski,plastry,ćwiartki więc 5-10min wystarczy????

Buraczki stygną,pójdą starkowane do słoików ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 16 lip 2016, o 21:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Odszukałam sprawdzoną,pyszną sałatkę Labki ,polecam
viewtopic.php?f=63&t=70264&p=4181337&hilit=sa%C5%82atka#p4181337

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 16 lip 2016, o 22:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 966
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Asiu myślę,że wystaczy,bo całe korniszony gotuje 3-5 minut od zagotowania.

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 18 lip 2016, o 21:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Moniu-przyda się na później,nie wiedziałam,gotowałam ok 15min :wit

Masz przepis na musztardowe delikatne?

Idę smażyć wielką kanię-jedynego grzyba z grzybobrania :;230

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 24 lip 2016, o 18:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
są goście
Obrazek
jest deserek
Obrazek

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
justa_be
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 24 lip 2016, o 19:20 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 761
Skąd: WLKP

 1 szt.
A co to za pyszności? :shock: :lol:

_________________
Pozdrawiam ;)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
wielkakulka
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 25 lip 2016, o 21:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 8594
Skąd: 30 km poniżej Wrocławia

 1 szt.
Znowu ślinie się jak ząbkujące dziecko... ;:306

_________________
Pozdrawiam Ania
Ania Zuzia Babcia i Chłopaki, część 6


Góra   
  Zobacz profil      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 26 lip 2016, o 18:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
;:306 :wit
spód:
małe bezy,bita śmetana-do zamrażarki-mamy pyszne lody pod ręką
Na talerzyk kołderka gorących malin,lodowy kawałek,gorąca czekolada ,malinki i mniam,mniam ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 4 sie 2016, o 12:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
asma napisał(a):


roladki z udka drobiowego z nadzieniem wieprzowym:tym razem z fotorelacją

Wyluzowane udka rozbić jak na kotlety-na cienkie ,równe "plastry"
Z jednej strony posolić delikatnie i oprószyć pieprzem,z drugiej solą i chili,lekko tymiankiem.
Mięso mielone np. z łopatki doprawić solą,pieprzem,tymiankiem,czosnkiem,susz warzywko-czosnku sporo,dodać jajko,2-3 łyżki bułki tartej-zagnieść.Na 12 udek zużyłam kg mielonego.
Na każdy kawałek rozbitego "na kotlet"udka nałożyć kulkę mielonego i zwilżanymi palcami równomiernie pokryć nim udko=zostawić wolny brzeg "na końcu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zwinąć możliwie ciasno w roladkę.Powinno się roladki związać bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczką/klamrą,ale ja tego nie zrobiłam.Nie rozpadły się,a po upieczeniu były zwarte.
Roladki delikatnie ułożyć w natłuszczonej brytfance-blisko siebie.

Obrazek

Polać olejem z przyprawami-rozkruszony listek laurowy i 3 ziarna ziela,pieprz,czosnek,tymianek.
Zostawić w chłodnym miejscu,żeby wszystko przeszło przyprawami(min godz lub przez noc) i piec w gorącym piekarniku-20min w 200st,potem ok godz w 170st.Podlewać co ok pół godz olejem z brytfanki.(ja nie podlewałam,górna warstwa była mało soczysta,ale nie za sucha.Dla mnie ok.Gdyby jednak ktoś chciał zachować ją bardziej kruchą to polecam podlewanie olejem ew piec z pokrywką,a pod koniec pieczenia bez)

Wykwintne i pyszne,w sumie proste ;:108

Obrazek

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
iwek
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 4 sie 2016, o 16:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1551
Skąd: Małopolska

 1 szt.
Fajny pomysł z roladkami z udka ,ja bym roladki zawinęła w folię aluminiową każdą z osobna a na koniec odwinęła folii by roladki się zrumieniły :D jak robię roladki z piersi kurczaka właśnie owijam w folię i obsmażam a następnie duszę w folii,przez folię roladki smażone nabierają koloru i mają ładny ścisły kształt :D

_________________
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 4 sie 2016, o 19:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Iwonko :wit moje też są ścisłe , folii nie używam ,jakoś nie mam zaufania :wink:
Podaj przepis na swoje roladki i fotkę jak masz ;:196

Roladki pysznie się skomponowały z kaszą gryczaną i ogóreczkiem małosolnym ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 6 sie 2016, o 11:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Wczoraj obiadek "co by tu wymyśleć?"
Została kasza więc kotleciki z kaszy z rybką w sosie słodko-kwaśnym i ogóreczek,który już jest małosolny-pyszne ;:108
Kotleciki spontanicznie powstały więc zapisuję ku pamięci :wink:

Kotleciki z kaszy gryczanej
2 woreczki ugotowanej kaszy-nie al'dente,ale 5min dłużej-lekko rozkleić
3jaja
sól,pieprz,kolendra
serek feta(z Biedronki w kartoniku,ew twaróg)
czosnek
łyżeczka czubata mączki ziemn.
2 łyżki mąki lub zmiksowanych płatków owsianych lub otrębów lub bułki tartej(ja dałam otręby orkiszowe)
olej do smażenia

2 żółtka i jajo zmiksować z czosnkiem,przyprawami.dodać twaróg-zmiksować.Kaszę miksować tylko częściowo.
Dodać otręby i mączkę ziemn,ubite sztywno białka i lekko wymieszać.
Smażyć malutkie placuszki.Jeżeli będą się rozpadać przy przewracaniu dodać troszkę m.ziemniaczanej.
Są delikatne i trzeba uważać przy przewracaniu,ale ja wolę takie delikatniejsze niż twarde od mąki.
Dodając fetę trzeba uważać z solą bo to słony twaróg.
Można też dać ser pleśniowy zamiast twarogu.

Podawać można na różne sposoby-z kwaśną śmietaną,z sosami jogurtowymi,z grzybowym,mięsnym.Pyszne są też bez dodatków np. z surówką ;:333

Obrazek

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 30 sie 2016, o 21:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
wisienki do ciasta ;:333
Obrazek

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 20:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Zabieram się za kiełbaskę słoikową ;:108
asma napisał(a):
Odświeżam przepis:1 kg karkówki i 20dkg tłustego boczku(lepiej podgardle) zmielić w maszynce z sitkiem o większych oczkach.Dodać 1 łyżkę soli peklowej i odstawić na kilka godzin do lodówki.Po tym czasie dodać do mięsa przyprawy pieprz, majeranek i ząbki czosnku roztarte z 1 łyżeczką soli.Dodać do masy 1 szklankę wody.Całość dobrze wyrobić. Nakładać do słoików[do wysokości 3/4].Słoiki wekować.Ja gotuję w garnku jak kompoty tylko dłużej i drugiego dnia powtórka

Biotit sporo pisze o zasadach wekowania ;:333 cyt.
Uwaga z podgardlem, ma sporo gruczołów dokrewnych, jak ktoś się nie zna proponuję zamienić na pachwiną.

Po zrobieniu słoikowej kiełbasy należy ją parzyć w temp 80 C w czasie zależnym do średnicy słoika.
Pieczenie w tej temp jw unieczynnia białko, a więc aminokwasy i cześć witamin.


_________________

Robiłam pyszne placuszki ,ale aparat nie chce działać(bateria?) i fotek brak.
Przepis zapisuję bo są pyszota ;:333
ok 1/2kg piersi z kuraka lub indyka pokroić w cieńsze paseczki,cebulę w cienkie pół talarki,łyżka curry,sól,łyżka warzywka susz bez soli,5 jaj,łyżka majonezu,starty ser,łyżka mączki ziemn.(czubata)-wymieszać,na kilka godz do lodówki(na noc),smażyć na średnim ogniu małe,płaskie placuszki.
UWAGA-są b.delikatne,delikatnie przewracać łopatką.
Zamiast cebuli i curry mogą być inne dodatki np. papryka w kostkę,kukurydza,papryka słodka łyżeczka :wit

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 10 wrz 2016, o 00:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Papryka pieczona w oleju wg Agness

* 4 kg papryki czerwonej
* 2 główki czosnku
* ulubione zioła (mogą być prowansalskie, ale mogą być i własne świeże - bazylia, oregano, majeranek , tymianek itp, to co lubimy )
* sok z 1-1,5 cytryny
* szklanka oleju lub oliwy
* czubata łyżka soli
* czubata łyżka cukru
* sok powstały przy pieczeniu i obieraniu papryki

Dużą, mięsistą paprykę przecinamy na pół, usuwamy nasiona i układamy na blasze skórką do góry.

Obrazek

Ustawiamy piekarnik na 200* i pieczemy 30-40 min do momentu, aż skórka zacznie ładnie podnosić się i miejscami zrobi się czarna. Ja piekę na 2 poziomach, gdy górna zaczyna czernieć, zamieniam poziomami blachy.
Po upieczeniu wykładamy do pojemnika i szczelnie przykrywamy. Gdy papryka ostygnie, tak, że można łatwo obierać, zdejmujemy skórkę. Odchodzi bardzo łatwo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Paprykę układamy w słoikach, dodajemy pocięte w plasterki ząbki czosnku i zioła.

Łączymy sok z papryki, olej, sól, cukier i sok z cytryny, zagotowujemy i zalewamy paprykę. Należy widelcem poruszać paprykę, aby wszędzie dostała się zalewa i aby usunąć powietrze.
Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min.
Następnie dokręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

Obrazek

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 wrz 2016, o 13:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 966
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Ja w tym roku zrobiłam normalną marynowaną.

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1087 ]  Idź do strony nr...        1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64  

Strefa czasowa: UTC + 2


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *