Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1087 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64  
Autor Wiadomość
Aguss85
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 6 maja 2016, o 10:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4779
Skąd: okolice Wrocławia, gmina Długołęka

 więcej niż 1 szt.
O to jak taką recenzje od takich gości zebrały, to koniecznie muszę wypróbować! Kulki z brokuła bardzo w moim guście, chyba w weekend upieczemy, a że grill będzie na 100% to i warzywka przygotuję ;:108

_________________
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie Fioletowy ogród z aniołkiem .
Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 7 maja 2016, o 18:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Od 5.30 jestem na nogach,a dokładniej w garach ;:65
Jeszcze devolaye dochodzą i KONIEC ;:138 ;:138 ;:138 UFFFF ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 8 maja 2016, o 21:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
CIASTO ORZECHOWE

SKŁADNIKI
CIASTO:
- lekko czubata szklanka mąki tortowej i szklanka mąki krupczatki
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok pół szklanki cukru pudru ew cukier waniliowy

DODATKOWO:
-dowolny kwaskowaty dżem(z czerwonej porzeczki,wiśnie ,agrest...
-min 20 dkg orzechów włoskich łuskanych
-szklanka cukru do piany
-krem karpatkowy :
-2 budynie śmietankowe ugotować w pół litra mleka
- 3/4 kostki margaryny
- ok 3/4 szklanki cukru


WYKONANIE:

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części.
Co tego ciasta polecam blaszki prostokątne z tzw.wyjmowanym dnem.

1 blaszka-na rozłozone na dnie blaszki ciasto położyć dżem lub owoce i posypać 1/2 porcji pokruszonych orzechów
Piec jak kruche ciasto ok 20min

Obrazek

2 blaszka-na ciasto posypać część orzechów ,położyć wiśnie lub dżem,piane ubita na sztywno z białek i cukru,posypać resztę orzechów-piec pół godz

Obrazek

Gdy budyń będzie zimny ,utrzeć masło z cukrem ,dodawać porcjami budyń ,ucierać.
Ciasto przestudzić.
Na 1 blaszkę wyłożyć utarty na puszystą masę krem.

Obrazek

Przykryć masę drugim ciastem(dla ułatwienia przed wyjęciem z blachy można je przekroić na pół.
Jeżeli mamy blaszkę z ruchomym dnem (to jesteśmy uratowani;))wyjmujemy ostrożnie dolna jej część (spód)z ciastemCiasto odklejamy od blaszki szerokim długim nożem przesuwając nóż miedzy blaszką a spodem ciasta-na całej powierzchni.Odklejone ciasto ostrożnie zsuwamy na spód z kremem.

Obrazek

BEZCENNE UWAGI;)
-zamiast dźemu lepsze sa wisnie mrożone drylowane wcześniej rozmrożone i odsączone-zwłaszcza do górnej części ciasta
-na każdą część ciasta wystarczy po pół słoiczka dżemu
-ciasto wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika ,temp.200st.
-do dolnej partii ciasta można na 2-3 min włączyć termoobieg -dżem nie namoczy ciasta
-do górnej części ciasta(2 blaszka)niezbędna jest blaszka z wyjmowanym dnem Blaszki dobrze smarujemy tłuszczem-wazne zwłaszcza przy górnej części ciasta.

[b] POWODZENIA:))[/b

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 17 maja 2016, o 22:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Mam szparagi ,ale nie mam doświadczenia w ich przyrządzaniu więc wklejam ciekawy przepis do wypróbowania ;:108

Pomysłów na szparagi jest całe mnóstwo. Bardzo popularna jest zupa- krem, szparagi w białym winie, tarty z dodatkiem szparagów czy szparagi z tarta bułką i masełkiem.

Dziś szparagi z szynką parmeńską w cieście francuskim. Smakuje wybornie a przygotowanie zajmuje 15 minut.

zazwyczaj wybieram szparagi zielone. Wystarczy je wypłukać pod bieżącą wodą, oderwać zgrubiałe końcówki (ok 1/3 końca szparaga) i szparagi są już gotowe do przyrządzenia.

Można je podgotować 2-3 min w wodzie z dodatkiem mleka i odrobiny soli, będą wówczas jeszcze delikatniejsze. Jednak postanowiłam spróbować bez obgotowywania.

Każdy szparag zawijamy w cieniutki plaster szynki parmeńskiej lub szwardzwalskiej i cienki pasek ciasta francuskiego. Ciasto francuskie należy cieniutko rozwałkować, wówczas będzie bardzo delikatne i chrupiące. Na koniec można posypać wszystko serem żółtym i do piekarnika na 10-15 min w 180 st. C. Dziś pominęłam szynkę, gdyż moje córki jej nie lubią. Polecam jednak z szynką, gdyż dodaje fajnego, charakterystycznego smaku.
Gotowe szparagi delikatnie polewam gęstym jogurtem z dodatkiem białego wina (dla dzieci wino pomijamy) i podaję z błyskawiczną sałatką z pomidorków koktajlowych, sera mozzarelli i sporej garści świeżej bazylii, skrapiam oliwą.

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
wielkakulka
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 27 maja 2016, o 23:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 8594
Skąd: 30 km poniżej Wrocławia

 1 szt.
Mniam, ale pycha

_________________
Pozdrawiam Ania
Ania Zuzia Babcia i Chłopaki, część 6


Góra   
  Zobacz profil      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 28 maja 2016, o 20:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Aniu :wit miło Cię widzieć ;:4

Dorzucam zaległy przepis na dewolaje

Schab pociąć na kotlety.Delikatnie,ale skutecznie rozbić na cieniutkie plastry.
Posolić,popieprzyć .
Na każdy rozbity kotlet położyć gruby słupek masła(1/8 kostki)
Jak ktoś lubi koperek to posypać.Ja robiłam z masełkiem.
Zwinąć ciasno podobnie jak gołąbka.
Każdy zwinięty dewolaj obtoczyć w mące,roztrzepanym jajku(lekko posolonym ,popieprzonym),w bułce tartej.
Dwoma rękoma lekko ugniatając formujemy kształtne "oscypki".
Wstawiamy do lodówki na ok 1/2godz.
Ponownie maczamy w jajku i bułce tartej,ugniatamy,do lodówki.
Smażymy na rumiano w głębokim,średnio gorącym tłuszczu,obracając ok 10-15min.
Odsączamy na bibule.
Układamy na blasze ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 170st ok pół godz.
Gotowe,soczyste,pyszne ;:215

Obrazek

Obrazek

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
wielkakulka
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 28 maja 2016, o 23:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 8594
Skąd: 30 km poniżej Wrocławia

 1 szt.
Asiu dziękuję. Oblizuję se zagladając tu, wpadnij do mojego nowego wąteczku ;:304

_________________
Pozdrawiam Ania
Ania Zuzia Babcia i Chłopaki, część 6


Góra   
  Zobacz profil      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 31 maja 2016, o 20:13 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 196

 więcej niż 1 szt.
Asiu, podglądam już jakiś czas Twój pyszny wątek. Dewolaje wypróbuję najpierw a potem paprykarz, którego od lat już nie jem bo to co jest teraz w puszkach jakoś nie dla mnie. :roll:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 1 cze 2016, o 09:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Witaj :wit
Jak to nie problem to podziel się wrażeniami :wit Smacznego-zabrałaś się za pyszne potrawy ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 25 cze 2016, o 20:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Pierwszy raz kupiłam bataty-nic o ich przyrządzaniu nie wiedząc ;:173
Skorzystałam z przepisów w necie,wybrałam na początek "z durszlaka"
Składniki:
•3 dorodne bataty
•Boczek wędz ok 25dkg
•Ser sałatkowy kozi(dałam pleśniowy)
•sól
•pieprz
•oliwa z oliwek(dałam olej)

Sposób przygotowania:

Bataty myjemy, obieramy i kroimy w cienkie, równe plastry. Naczynie żaroodporne wysmarujcie oliwą i ułóżcie warstwowo bataty (przyprawione solą i pieprzem), ser kozi i pokrojony w kosteczkę boczek.Następnie znowu bataty i tak w kółko, aż do wyczerpania składników. Kończymy ziemniaczkami.
Zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pieką się ;:108
Obrazek

Obrazek

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 25 cze 2016, o 20:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
oj pomyłkowo wkleiłam inne zdj. ;:185

Zaległe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
wielkakulka
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 30 cze 2016, o 11:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 8594
Skąd: 30 km poniżej Wrocławia

 1 szt.
;:oj ;:oj ;:oj od patrzenia ślinka leci, ale niestety ja na patrzeniu poprzestanę ;:145

_________________
Pozdrawiam Ania
Ania Zuzia Babcia i Chłopaki, część 6


Góra   
  Zobacz profil      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 30 cze 2016, o 20:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Aniu-bataty można pokroić w grube"frytki",posmarować oliwą,obsypać ulubionymi ziołami i upec w piekarniku.Podawać z sosem np. czosnkowym,koperkowym-jak kto lubi:) ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
iwek
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 30 cze 2016, o 21:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1550
Skąd: Małopolska

 1 szt.
Potrzebuję pilnie przepisu na nalewkę z zielonych orzechów włoskich.Podobno jest dobra na wrzody żołądka.

_________________
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
roma333
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 2 lip 2016, o 20:54 
Offline
100p
100p
Postów: 147
Skąd: Północna Wielkopolska

 1 szt.
viewtopic.php?f=9&t=2818
Jest cały wątek o nalewkach i jest tam także z orzecha. Nie probowałam ale zapytaj w tym wątek to na pewno udzielą Ci wszelkich informacji.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 7 lip 2016, o 22:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Cebulka jak gołąbki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

duszone w brytfance we własnym sosie-mniam ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 8 lip 2016, o 14:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7804
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Eksperymentalne "fiku miku"

-ciasto kruche
-szpinak z jarmużem przesmażany z czosnkiem
Pieczone ok 35min


Obrazek

-wbić jaja,sól,pieprz,słonecznik
piec 10-15min

Obrazek

Obrazek

Obrazek
;:215

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1087 ]  Idź do strony nr...        1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64  

Strefa czasowa: UTC + 2


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *