Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Sernik oreo
Paczka ciastek HIT (250GRAM)ciemne ciastka jasne nadzienie
1/2 kostki masła
1 kg sera z wiaderka
330gram śmietany 18%(ja dałam z biedonki)
1/2 szkl cukru pudru
przyprawa do sernika KAMIS-1 łyżka lub własna inwencja smakowa
2i1/2 łyżki zelatyny zalanej wrzątkiem(ok 7 łyżek)
Ciastka rozkręcamy osobno ciastka osobno masa
Kiedy już mamy wszystkie ciastka już talk rozłożone miksujemy same ciastka lub kruszymy w woreczku,dodajemy roztopione masło i wyrabiamy widelcem sypkie casto.Ubijamy ciasto na dnie tortownicy i wkładamy do zamrażarki.W tym czasie wsypujemy mase ciasteczkową do miski,ser,śmietanę cukier puder,dodatki smakowe i miksujemy do połaczenia składników.Do masy wlewamy jeszzce ciepłą zelatyne ,szybko miksujemy i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki.Na wierzch można dać pokruszone ciastka,galaretkę..Ja dałam ciastka i białą startą czekoladę.
Sernik smakuje jak straciatella biszkoptowa,bo masa ciastkowa się nie rozpuści i są kawałki w serku,no i ciut ciastek też się znajdzie.Sernik naprawdę pyszny,tylko zbyt szybko znika
KEKS Z NIESPODZIANKĄ
Potrzeba przede wszystkim 1 bombonierkę z czekoladkami mlecznymi.
20dkg masła utrzeć z 15dkg cukru, 1 torebką cukru waniliowego i szczyptą soli. Ucierając wbić 4 jajka a na koniec połączyć z 15 dkg jogurtu naturalnego. Otrzymaną masę wymieszać z 40dkg mąki, 1 op. proszku do pieczenia i 1 op. budyniu waniliowego.
Do nasmarowanej tłuszczem formy o długości ok.30cm nałożyć 1/3 ciasta, wsypać połowę czekoladek, następnie nałożyć połowę z pozostałego ciasta, wysypać resztę czekoladek i na koniec dać ostatnią warstwę ciasta. Piec 50-60 min w tem. 175st. Wierzch (po wystudzeniu ciasta) polać gotową polewą czekoladową.
przepis na ciacho z krakersami jest prosty
biszkopt jaki kto robi
do tego krem karpatka+kasia(ja robię sama z budyni zmniejszając ilość mleka)
2 paczki krakersów solonych,
puszka masy krówkowej
1/5l śmietany kremówki +jedna galaretka(ja daję jogurt naturalny,bo ciacho zbyt syte)
Pieczesz biszkopt,na biszkopt ugotowana masa zmiksowana z kasią,jogurt zmiksowany z ciepłą galaretką(o,5szkl wody ciepłej)
przekładasz:
biszkopt
masa
krakersy
masa krówkowa
krakersy
bita śmietana lub jogurt
na wierzch [osypac czym kto lubi(ja dałam białą czekoladę i kawę)
szarotko-sklej w całość
Paczka ciastek HIT (250GRAM)ciemne ciastka jasne nadzienie
1/2 kostki masła
1 kg sera z wiaderka
330gram śmietany 18%(ja dałam z biedonki)
1/2 szkl cukru pudru
przyprawa do sernika KAMIS-1 łyżka lub własna inwencja smakowa
2i1/2 łyżki zelatyny zalanej wrzątkiem(ok 7 łyżek)
Ciastka rozkręcamy osobno ciastka osobno masa
Kiedy już mamy wszystkie ciastka już talk rozłożone miksujemy same ciastka lub kruszymy w woreczku,dodajemy roztopione masło i wyrabiamy widelcem sypkie casto.Ubijamy ciasto na dnie tortownicy i wkładamy do zamrażarki.W tym czasie wsypujemy mase ciasteczkową do miski,ser,śmietanę cukier puder,dodatki smakowe i miksujemy do połaczenia składników.Do masy wlewamy jeszzce ciepłą zelatyne ,szybko miksujemy i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki.Na wierzch można dać pokruszone ciastka,galaretkę..Ja dałam ciastka i białą startą czekoladę.
Sernik smakuje jak straciatella biszkoptowa,bo masa ciastkowa się nie rozpuści i są kawałki w serku,no i ciut ciastek też się znajdzie.Sernik naprawdę pyszny,tylko zbyt szybko znika
KEKS Z NIESPODZIANKĄ
Potrzeba przede wszystkim 1 bombonierkę z czekoladkami mlecznymi.
20dkg masła utrzeć z 15dkg cukru, 1 torebką cukru waniliowego i szczyptą soli. Ucierając wbić 4 jajka a na koniec połączyć z 15 dkg jogurtu naturalnego. Otrzymaną masę wymieszać z 40dkg mąki, 1 op. proszku do pieczenia i 1 op. budyniu waniliowego.
Do nasmarowanej tłuszczem formy o długości ok.30cm nałożyć 1/3 ciasta, wsypać połowę czekoladek, następnie nałożyć połowę z pozostałego ciasta, wysypać resztę czekoladek i na koniec dać ostatnią warstwę ciasta. Piec 50-60 min w tem. 175st. Wierzch (po wystudzeniu ciasta) polać gotową polewą czekoladową.
przepis na ciacho z krakersami jest prosty
biszkopt jaki kto robi
do tego krem karpatka+kasia(ja robię sama z budyni zmniejszając ilość mleka)
2 paczki krakersów solonych,
puszka masy krówkowej
1/5l śmietany kremówki +jedna galaretka(ja daję jogurt naturalny,bo ciacho zbyt syte)
Pieczesz biszkopt,na biszkopt ugotowana masa zmiksowana z kasią,jogurt zmiksowany z ciepłą galaretką(o,5szkl wody ciepłej)
przekładasz:
biszkopt
masa
krakersy
masa krówkowa
krakersy
bita śmietana lub jogurt
na wierzch [osypac czym kto lubi(ja dałam białą czekoladę i kawę)
szarotko-sklej w całość
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Robię coś podobnego z samych krakersów, może jutro wstawię przepis. Krakersy, masa budyniowa z krupczatki, krakersy, masa krówkowa, krakersy i bita śmietana. Posypuję prawdziwym kakao
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Aniu-po dentystycznych zabiegach jestem tak sfatygowana,że Moni pyt w ogóle przypomniało mi ,że świąteczne gotowanie czas zacząć....
Daj fotkę
Daj fotkę
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4317
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ŚLĄSK
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dawno nie zaglądałem, a tu takie smakołykiasma pisze:Muffinki z jajek w szynce
Zapamiętane!
Już widzę miny gości na widok takich rarytasów
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Łał jakie smaczne przepisy.
Asiu a te jajka w szynce to w papilotkach muffinkowych sie piecze czy na blaszce od razu?A jeśli w papilotach to zdejmujesz przed podaniem?Czy z papierkiem jak muffinke?
A ja robie takie bez pieczenia też z krówkową masą,ale już wszystko bez cukru....
Krówka bez pieczenia
układanie
-herbatniki
-budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szt (te z delekty na 750 ml mleka)
ugotowane w litrze mleka bez dodatku cukru
-herbatniki
-puszka masy krówkowej
-0,5 L śmietany 30 ubitej tylko z cukrem waniliowym,można dodać śmietan fiks lub 1 łyżke żelatyny rozrobioną w pół szkl wody
-na wierzch starta gorzka czekolada lub posypac kakao
Ciasto jest tak słodkie od masy krówkowej że nie potrzeba cukru dodawac do śmietany i budyniu
Asiu a te jajka w szynce to w papilotkach muffinkowych sie piecze czy na blaszce od razu?A jeśli w papilotach to zdejmujesz przed podaniem?Czy z papierkiem jak muffinke?
A ja robie takie bez pieczenia też z krówkową masą,ale już wszystko bez cukru....
Krówka bez pieczenia
układanie
-herbatniki
-budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szt (te z delekty na 750 ml mleka)
ugotowane w litrze mleka bez dodatku cukru
-herbatniki
-puszka masy krówkowej
-0,5 L śmietany 30 ubitej tylko z cukrem waniliowym,można dodać śmietan fiks lub 1 łyżke żelatyny rozrobioną w pół szkl wody
-na wierzch starta gorzka czekolada lub posypac kakao
Ciasto jest tak słodkie od masy krówkowej że nie potrzeba cukru dodawac do śmietany i budyniu
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Ok, ale muszę zrobić. Może i zrobię jutro, kto wie.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Moni-bez papilotek
Kolejne przepisy forumek
Jajka zawijane w szynce na musie z zielonego groszku-przepis Cantati -nie mam fotki,ale u Cantati rok 2014 poszukam
Skladniki (na 6 porcji):
3 ugotowane na twardo jajka
6 plastrow szynki
125ml jogurtu naturalnego
500g mrozonego zielonego groszku
2 szklanki czystego bulionu warzywnego lub drobiowego
50ml bialego wytrawnego wina (mozna zastapic woda)
Kilka-kilkanascie ziarenek czarnego pieprzu
Zelatyna w ilosci wystarczajacej do sciecia 1 litra plynu
Sol, pieprz i cukier do smaku
Wykonanie:
Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody do napecznienia. W garnku zagotowac bulion z winem i ziarenkami pieprzu, przyprawic do smaku sola i rozpuscic we wrzatku polowe namoczonej zelatyny. Po ostudzeniu wyjac ziarenka pieprzu.
Zamrozony zielony groszek wrzucic na wrzaca, osolona i poslodzona wode i gotowac 5-7 minut az zmieknie, ale nie straci ladnego, zielonego koloru. Nie przykrywac garnka pokrywka.
Groszek odcedzic i zmiksowac na gladkie puree. Do goracego dodac namoczona zelatyne i bardzo dokladnie wymieszac. Dodac jogurt i doprawic sola i pieprzem do smaku.
Pozostawic do przestudzenia.
Do salaterek wlac po kilka lyzek bulionu z zelatyna i wstawic do lodowki do wystudzenia.
Jajka przekroic w poprzek na polowki i kazda polowke zawinac w plasterek szynki tak, aby przekrojona strona zostala widoczna. Zawiniatka ulozyc w salaterkach na zastygnietej warstwie galaretki, zoltkiem do dolu. Zalac delikatnie wywarem i odstawic do zastygniecia.
Nastepnie w kazdej salaterce polozyc warstwe musu z groszku i znow schlodzic. Wierzch musu zalac cieniutka warstwa pozostalego wywaru i pozostawic do sciecia.
Podawac wyjete z salaterek, ulozone zoltkiem do gory.
Smacznego
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
Ciasto
1 margaryna
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 częsci.Upiec 3 oddzielne placki.Ciasto bedzie cieniutkie.Piec 15-20 min
Masa jabłkowa
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
Jabłka zetrzeć.przesmażyć.A gdy wyparuje sok wsypać galaretki chwile pogotować
Masa orzechowa
3/4 szklanki cukru
200gram orzechów włoskich
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu sztucznego
150 g margaryny
Skladniki zagotować i pozostawić na małym ogniu przez 10 min czesto mieszając.
ukladanie
-ciasto
-masa
-ciasto
-masa
-ciasto
-letnią polewę rozłożyć na cieście
SMACZNEGO
Pyszny przepis Moni
Polecam jest pyszny,delikatny i orzeżwiający.Nie jest ciezki,bo nie ma w nim żadnego kremu.
CIASTO Z MASA CYTRYNOWA
upiec BISZKOPT
Ja robie taki
-5 jajek
-3/4 szkl cukru
-1 szkl maki
-1 łyżeczka proszku
Białka ubić,dodać cukier,ubić.Dodać żółtka ubić.Na końcu wsypać mąke z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżka.Można dodać łyżke oleju.Zimny przekroić na pół.
MASA CYTRYNOWA
-Pół litra wody
-sok z 3 cytryn
-1 szkl cukru
-1 dyży bydyń śmietankowy ten z delecty na 750ml
-2 żółtka
ZAgotować wodę z cukrem.
Sok z cytryn wycisnąć do oddzielnego naczynia,dodac do niego budyń i żółtka.Wymieszać ,ja robie mikserem żeby nie było grudek.
Wlac do gotujacej wody z cukrami.I ugotowac budyń.
Gorąca masę wyłożyć na ciasto.Niech ostygnie.
Na zimna mase cytrynową wyłożyć bitą śmietane.
BITA SMIETANA
-pół litra śmietany 30%
-cukier waniliowy
-3 łyżki cukru
-1 łyżka żelatyny
żelatyne rozpuścić w pół szklanki gorącej wody.Niech ostygnie.
śmietane ubic z cukrami.
Dodać żelatyne.Ubić.
Na masę cytrynową wyłożyc 1/2 smietany,na to biszkopt,reszta śmietany.Na wierzch ułożyć herbatniki.
Układanie ciasta
-biszkopt
-masa cytrynowa
-bita śmietana
-biszkopt
-bita śmietana
-herbatniki
Może wydaje sie że to ciasto wymaga duzo czasu,ale nie.Szybko sie go robi.Jest bez margaryny.
Moje dzieci jak go jedza to mówia-smakuje jak lody.
Kolejne przepisy forumek
Jajka zawijane w szynce na musie z zielonego groszku-przepis Cantati -nie mam fotki,ale u Cantati rok 2014 poszukam
Skladniki (na 6 porcji):
3 ugotowane na twardo jajka
6 plastrow szynki
125ml jogurtu naturalnego
500g mrozonego zielonego groszku
2 szklanki czystego bulionu warzywnego lub drobiowego
50ml bialego wytrawnego wina (mozna zastapic woda)
Kilka-kilkanascie ziarenek czarnego pieprzu
Zelatyna w ilosci wystarczajacej do sciecia 1 litra plynu
Sol, pieprz i cukier do smaku
Wykonanie:
Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody do napecznienia. W garnku zagotowac bulion z winem i ziarenkami pieprzu, przyprawic do smaku sola i rozpuscic we wrzatku polowe namoczonej zelatyny. Po ostudzeniu wyjac ziarenka pieprzu.
Zamrozony zielony groszek wrzucic na wrzaca, osolona i poslodzona wode i gotowac 5-7 minut az zmieknie, ale nie straci ladnego, zielonego koloru. Nie przykrywac garnka pokrywka.
Groszek odcedzic i zmiksowac na gladkie puree. Do goracego dodac namoczona zelatyne i bardzo dokladnie wymieszac. Dodac jogurt i doprawic sola i pieprzem do smaku.
Pozostawic do przestudzenia.
Do salaterek wlac po kilka lyzek bulionu z zelatyna i wstawic do lodowki do wystudzenia.
Jajka przekroic w poprzek na polowki i kazda polowke zawinac w plasterek szynki tak, aby przekrojona strona zostala widoczna. Zawiniatka ulozyc w salaterkach na zastygnietej warstwie galaretki, zoltkiem do dolu. Zalac delikatnie wywarem i odstawic do zastygniecia.
Nastepnie w kazdej salaterce polozyc warstwe musu z groszku i znow schlodzic. Wierzch musu zalac cieniutka warstwa pozostalego wywaru i pozostawic do sciecia.
Podawac wyjete z salaterek, ulozone zoltkiem do gory.
Smacznego
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
Ciasto
1 margaryna
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 częsci.Upiec 3 oddzielne placki.Ciasto bedzie cieniutkie.Piec 15-20 min
Masa jabłkowa
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
Jabłka zetrzeć.przesmażyć.A gdy wyparuje sok wsypać galaretki chwile pogotować
Masa orzechowa
3/4 szklanki cukru
200gram orzechów włoskich
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu sztucznego
150 g margaryny
Skladniki zagotować i pozostawić na małym ogniu przez 10 min czesto mieszając.
ukladanie
-ciasto
-masa
-ciasto
-masa
-ciasto
-letnią polewę rozłożyć na cieście
SMACZNEGO
Pyszny przepis Moni
Polecam jest pyszny,delikatny i orzeżwiający.Nie jest ciezki,bo nie ma w nim żadnego kremu.
CIASTO Z MASA CYTRYNOWA
upiec BISZKOPT
Ja robie taki
-5 jajek
-3/4 szkl cukru
-1 szkl maki
-1 łyżeczka proszku
Białka ubić,dodać cukier,ubić.Dodać żółtka ubić.Na końcu wsypać mąke z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżka.Można dodać łyżke oleju.Zimny przekroić na pół.
MASA CYTRYNOWA
-Pół litra wody
-sok z 3 cytryn
-1 szkl cukru
-1 dyży bydyń śmietankowy ten z delecty na 750ml
-2 żółtka
ZAgotować wodę z cukrem.
Sok z cytryn wycisnąć do oddzielnego naczynia,dodac do niego budyń i żółtka.Wymieszać ,ja robie mikserem żeby nie było grudek.
Wlac do gotujacej wody z cukrami.I ugotowac budyń.
Gorąca masę wyłożyć na ciasto.Niech ostygnie.
Na zimna mase cytrynową wyłożyć bitą śmietane.
BITA SMIETANA
-pół litra śmietany 30%
-cukier waniliowy
-3 łyżki cukru
-1 łyżka żelatyny
żelatyne rozpuścić w pół szklanki gorącej wody.Niech ostygnie.
śmietane ubic z cukrami.
Dodać żelatyne.Ubić.
Na masę cytrynową wyłożyc 1/2 smietany,na to biszkopt,reszta śmietany.Na wierzch ułożyć herbatniki.
Układanie ciasta
-biszkopt
-masa cytrynowa
-bita śmietana
-biszkopt
-bita śmietana
-herbatniki
Może wydaje sie że to ciasto wymaga duzo czasu,ale nie.Szybko sie go robi.Jest bez margaryny.
Moje dzieci jak go jedza to mówia-smakuje jak lody.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Orzechowe i cytrynowe jakieś mi znajome
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Na pewno zrobię jajka wg "rosiowej"-robiłam w 14r ,są takie ładne
tu rosiowej,polecam wątek,mniam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=308
tu rosiowej,polecam wątek,mniam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=308
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Moniu-jajka "mufinki"to przepis od Gosi "rosiowej" http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=392
Piotr dopisał,cyt" zamiast szynki, daję szeroki cienki plaster wędzonego przez siebie boczku, doprawionego na ostro."
Piotr dopisał,cyt" zamiast szynki, daję szeroki cienki plaster wędzonego przez siebie boczku, doprawionego na ostro."
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Alu, jaką szynę: gotowaną czy surową wędzoną wkładasz na spód mufinowych jajek?.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Wybrałabym surową wędzoną
nic nie mam jeszcze zrobione wszystko będzie pewnie na ostatnią chwilę
nic nie mam jeszcze zrobione wszystko będzie pewnie na ostatnią chwilę
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziś rano ( Wielka sobota) spróbowałam jajek- muffinek. Chciałam zobaczyć, czy mogę podać je na wielkanocny stół. W piekarniku trzymałam 15 min, były wg mnie w sam raz. Lepsze okazało się to, którego po 10 min połaskotałam nożem po żółtku, chcąc sprawdzić jego konsystencję. Żółtko nie zaszło mgiełką białka. Szynkę wzięłam z indyka ( bo miałam ), ale na jutrzejsze święto zdecydowanie wezmę szynkę surową wędzoną. aha, ja zdecydowałam się lekko posolić jajko i nie żałuję, jutro przed smażeniem jeszcze popieprzę. Dziękuję za fajny pomysł.