Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4956
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

O to jak taką recenzje od takich gości zebrały, to koniecznie muszę wypróbować! Kulki z brokuła bardzo w moim guście, chyba w weekend upieczemy, a że grill będzie na 100% to i warzywka przygotuję ;:108
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Od 5.30 jestem na nogach,a dokładniej w garach ;:65
Jeszcze devolaye dochodzą i KONIEC ;:138 ;:138 ;:138 UFFFF ;:333
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

CIASTO ORZECHOWE

SKŁADNIKI
CIASTO:
- lekko czubata szklanka mąki tortowej i szklanka mąki krupczatki
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok pół szklanki cukru pudru ew cukier waniliowy

DODATKOWO:
-dowolny kwaskowaty dżem(z czerwonej porzeczki,wiśnie ,agrest...
-min 20 dkg orzechów włoskich łuskanych
-szklanka cukru do piany
-krem karpatkowy :
-2 budynie śmietankowe ugotować w pół litra mleka
- 3/4 kostki margaryny
- ok 3/4 szklanki cukru


WYKONANIE:

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części.
Co tego ciasta polecam blaszki prostokątne z tzw.wyjmowanym dnem.

1 blaszka-na rozłozone na dnie blaszki ciasto położyć dżem lub owoce i posypać 1/2 porcji pokruszonych orzechów
Piec jak kruche ciasto ok 20min

Obrazek

2 blaszka-na ciasto posypać część orzechów ,położyć wiśnie lub dżem,piane ubita na sztywno z białek i cukru,posypać resztę orzechów-piec pół godz

Obrazek

Gdy budyń będzie zimny ,utrzeć masło z cukrem ,dodawać porcjami budyń ,ucierać.
Ciasto przestudzić.
Na 1 blaszkę wyłożyć utarty na puszystą masę krem.

Obrazek

Przykryć masę drugim ciastem(dla ułatwienia przed wyjęciem z blachy można je przekroić na pół.
Jeżeli mamy blaszkę z ruchomym dnem (to jesteśmy uratowani;))wyjmujemy ostrożnie dolna jej część (spód)z ciastemCiasto odklejamy od blaszki szerokim długim nożem przesuwając nóż miedzy blaszką a spodem ciasta-na całej powierzchni.Odklejone ciasto ostrożnie zsuwamy na spód z kremem.

Obrazek

BEZCENNE UWAGI;)
-zamiast dźemu lepsze sa wisnie mrożone drylowane wcześniej rozmrożone i odsączone-zwłaszcza do górnej części ciasta
-na każdą część ciasta wystarczy po pół słoiczka dżemu
-ciasto wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika ,temp.200st.
-do dolnej partii ciasta można na 2-3 min włączyć termoobieg -dżem nie namoczy ciasta
-do górnej części ciasta(2 blaszka)niezbędna jest blaszka z wyjmowanym dnem Blaszki dobrze smarujemy tłuszczem-wazne zwłaszcza przy górnej części ciasta.

POWODZENIA:))[/b
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Mam szparagi ,ale nie mam doświadczenia w ich przyrządzaniu więc wklejam ciekawy przepis do wypróbowania ;:108

Pomysłów na szparagi jest całe mnóstwo. Bardzo popularna jest zupa- krem, szparagi w białym winie, tarty z dodatkiem szparagów czy szparagi z tarta bułką i masełkiem.

Dziś szparagi z szynką parmeńską w cieście francuskim. Smakuje wybornie a przygotowanie zajmuje 15 minut.

zazwyczaj wybieram szparagi zielone. Wystarczy je wypłukać pod bieżącą wodą, oderwać zgrubiałe końcówki (ok 1/3 końca szparaga) i szparagi są już gotowe do przyrządzenia.

Można je podgotować 2-3 min w wodzie z dodatkiem mleka i odrobiny soli, będą wówczas jeszcze delikatniejsze. Jednak postanowiłam spróbować bez obgotowywania.

Każdy szparag zawijamy w cieniutki plaster szynki parmeńskiej lub szwardzwalskiej i cienki pasek ciasta francuskiego. Ciasto francuskie należy cieniutko rozwałkować, wówczas będzie bardzo delikatne i chrupiące. Na koniec można posypać wszystko serem żółtym i do piekarnika na 10-15 min w 180 st. C. Dziś pominęłam szynkę, gdyż moje córki jej nie lubią. Polecam jednak z szynką, gdyż dodaje fajnego, charakterystycznego smaku.
Gotowe szparagi delikatnie polewam gęstym jogurtem z dodatkiem białego wina (dla dzieci wino pomijamy) i podaję z błyskawiczną sałatką z pomidorków koktajlowych, sera mozzarelli i sporej garści świeżej bazylii, skrapiam oliwą.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8593
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Mniam, ale pycha
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Aniu :wit miło Cię widzieć ;:4

Dorzucam zaległy przepis na dewolaje

Schab pociąć na kotlety.Delikatnie,ale skutecznie rozbić na cieniutkie plastry.
Posolić,popieprzyć .
Na każdy rozbity kotlet położyć gruby słupek masła(1/8 kostki)
Jak ktoś lubi koperek to posypać.Ja robiłam z masełkiem.
Zwinąć ciasno podobnie jak gołąbka.
Każdy zwinięty dewolaj obtoczyć w mące,roztrzepanym jajku(lekko posolonym ,popieprzonym),w bułce tartej.
Dwoma rękoma lekko ugniatając formujemy kształtne "oscypki".
Wstawiamy do lodówki na ok 1/2godz.
Ponownie maczamy w jajku i bułce tartej,ugniatamy,do lodówki.
Smażymy na rumiano w głębokim,średnio gorącym tłuszczu,obracając ok 10-15min.
Odsączamy na bibule.
Układamy na blasze ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 170st ok pół godz.
Gotowe,soczyste,pyszne ;:215

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8593
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Asiu dziękuję. Oblizuję sobie zagladając tu, wpadnij do mojego nowego wąteczku ;:304
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Asiu, podglądam już jakiś czas Twój pyszny wątek. Dewolaje wypróbuję najpierw a potem paprykarz, którego od lat już nie jem bo to co jest teraz w puszkach jakoś nie dla mnie. :roll:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Witaj :wit
Jak to nie problem to podziel się wrażeniami :wit Smacznego-zabrałaś się za pyszne potrawy ;:333
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Pierwszy raz kupiłam bataty-nic o ich przyrządzaniu nie wiedząc ;:173
Skorzystałam z przepisów w necie,wybrałam na początek "z durszlaka"
Składniki:
?3 dorodne bataty
?Boczek wędz ok 25dkg
?Ser sałatkowy kozi(dałam pleśniowy)
?sól
?pieprz
?oliwa z oliwek(dałam olej)

Sposób przygotowania:

Bataty myjemy, obieramy i kroimy w cienkie, równe plastry. Naczynie żaroodporne wysmarujcie oliwą i ułóżcie warstwowo bataty (przyprawione solą i pieprzem), ser kozi i pokrojony w kosteczkę boczek.Następnie znowu bataty i tak w kółko, aż do wyczerpania składników. Kończymy ziemniaczkami.
Zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pieką się ;:108
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

oj pomyłkowo wkleiłam inne zdj. ;:185

Zaległe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8593
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

;:oj ;:oj ;:oj od patrzenia ślinka leci, ale niestety ja na patrzeniu poprzestanę ;:145
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi

Post »

Aniu-bataty można pokroić w grube"frytki",posmarować oliwą,obsypać ulubionymi ziołami i upec w piekarniku.Podawać z sosem np. czosnkowym,koperkowym-jak kto lubi:) ;:333
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”