Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42116
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu to może być dobre jadłam kiedyś takie pasty z cieciorki. A jeszcze ta pasta z Twoim chlebem - mniam, mniam !
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Smaczne i szybkie,proste i zdrowe
Kolejny chlebus już rośnie
Mam spotkanko z Ambą to .....
Poszukiwany przepis na chlebek na bis:
CHLEBEK PYSZOTKA:)
1KG MAKI PSZENNEJ WROCŁAWSKIEJ(nie tortowj ,ale z grubszego przemiału)
PÓŁ KG MĄKI ŻYTNIEJ
4 ŁYŻECZKI SOLI
dodatki dowolnie:
1 szklanka płatków np owsianych ,jęczmiennych
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego dodatki mogą być wybrane(siemię można wcześniej zmielić)
1szklanka otrębów
może być ok pół-szklanka suchej soi
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski
Dodajemy zakwas,6 szklanki ciepłej wody-
-dobrze wyrabiamy ręką przez min 5min-masa powinna być gęsta ,ale nie sucha
Jeżeli jest zbyt "twarda"można dodać ciepłej wody
z wyrobionego ciasta ,odkładamy do słoiczka ok 5-6 łyżek ciasta-na zakwas do nastepnego chleba
Zwykle ciasto przygotowujemy rano i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok cały dzień,pieczemy pod wieczór lub zostawiamy do wyrośnięcia na noc i pieczemy rano
Jeżeli nie chcemy czekać tak dlługo,to możemy po odłożeniu części wyrobionego ciasta na zakwas,dodac ciut wody wymieszanej z ok 2 dkg drożdży-wówczas musimy pilnować ciasta,aby nie przerosło
Dwie długie "keksówki"smarujemy grubo masłem .
Ręce smarujemy obficie np olejem/oliwka(ciasto nie przykleja sie tak do rąk),rozdzielamy ciasto na dwie części i przekładamy do blaszek,z wierzchu delikatnie wyrównujemy dłonią.
Odstawiamy do wyrośnięcia np na krzesełku przy kaloryferze,przykryte czystą ściereczką
Gdy wyrośnie ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika-200stopni -na środkową półkę-grzałka od dołu
Pieczemy godz,aż do widocznego zrumienienia boków-jeżeli od góry jest nie spieczony to zmniejszamy piekarnik do 190st i włączamy górę-pilnujemy,żeby się nie spalił-ma być rumiany
Upieczony wyjmujemy od razu z blaszek,delikatnie je odwracając-sam wypadnie-na kratkę do odparowania-jeżeli nie chce wypaść tzn,że blaszka była za słabo wysmarowana tłuszczem-wówczas należy go delikatnie podważyć nożem wdłuż brzegów formy
Chleb zostawiamy do odparowania nawet na cały dzień,ew na całą noc-ostudzony,odparowany zawijamy w odpowiednio dużych porcjach np w płócienną szmatkę-można nadmiar zamrażać.
Zakwas w słoiczku będzie rósł więc musi mieć wolną przestrzeń w słoiczku.
Zaczyna fermentować po ok 2-3 dniach i wówczas może być już używany,
Po ok 10 dniach nie nadaje sie już do użytku
Kolejny chlebus już rośnie
Mam spotkanko z Ambą to .....
Poszukiwany przepis na chlebek na bis:
CHLEBEK PYSZOTKA:)
1KG MAKI PSZENNEJ WROCŁAWSKIEJ(nie tortowj ,ale z grubszego przemiału)
PÓŁ KG MĄKI ŻYTNIEJ
4 ŁYŻECZKI SOLI
dodatki dowolnie:
1 szklanka płatków np owsianych ,jęczmiennych
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego dodatki mogą być wybrane(siemię można wcześniej zmielić)
1szklanka otrębów
może być ok pół-szklanka suchej soi
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski
Dodajemy zakwas,6 szklanki ciepłej wody-
-dobrze wyrabiamy ręką przez min 5min-masa powinna być gęsta ,ale nie sucha
Jeżeli jest zbyt "twarda"można dodać ciepłej wody
z wyrobionego ciasta ,odkładamy do słoiczka ok 5-6 łyżek ciasta-na zakwas do nastepnego chleba
Zwykle ciasto przygotowujemy rano i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok cały dzień,pieczemy pod wieczór lub zostawiamy do wyrośnięcia na noc i pieczemy rano
Jeżeli nie chcemy czekać tak dlługo,to możemy po odłożeniu części wyrobionego ciasta na zakwas,dodac ciut wody wymieszanej z ok 2 dkg drożdży-wówczas musimy pilnować ciasta,aby nie przerosło
Dwie długie "keksówki"smarujemy grubo masłem .
Ręce smarujemy obficie np olejem/oliwka(ciasto nie przykleja sie tak do rąk),rozdzielamy ciasto na dwie części i przekładamy do blaszek,z wierzchu delikatnie wyrównujemy dłonią.
Odstawiamy do wyrośnięcia np na krzesełku przy kaloryferze,przykryte czystą ściereczką
Gdy wyrośnie ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika-200stopni -na środkową półkę-grzałka od dołu
Pieczemy godz,aż do widocznego zrumienienia boków-jeżeli od góry jest nie spieczony to zmniejszamy piekarnik do 190st i włączamy górę-pilnujemy,żeby się nie spalił-ma być rumiany
Upieczony wyjmujemy od razu z blaszek,delikatnie je odwracając-sam wypadnie-na kratkę do odparowania-jeżeli nie chce wypaść tzn,że blaszka była za słabo wysmarowana tłuszczem-wówczas należy go delikatnie podważyć nożem wdłuż brzegów formy
Chleb zostawiamy do odparowania nawet na cały dzień,ew na całą noc-ostudzony,odparowany zawijamy w odpowiednio dużych porcjach np w płócienną szmatkę-można nadmiar zamrażać.
Zakwas w słoiczku będzie rósł więc musi mieć wolną przestrzeń w słoiczku.
Zaczyna fermentować po ok 2-3 dniach i wówczas może być już używany,
Po ok 10 dniach nie nadaje sie już do użytku
- Edyta 74
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3724
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu, jaki ten chlebek apetyczny a ciasto orzechowe jak kusi masz bardzo smakowity wątek Ciasto orzechowe zrobię na święta, bo orzechów mam pod dostatkiem Gdyby te ciasta nie odkładały się na bioderkach , piekłabym o wiele częściej i pewnie nie tylko ja
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Oj ,gdyby się nie odkładały,gdyby one się wręcz kurczowo trzymają i obłażą jak rzep
Znam takie dziwy natury,że jedzą i nic-chude to to -jaka niesprawiedliwość
Znam takie dziwy natury,że jedzą i nic-chude to to -jaka niesprawiedliwość
-
- 500p
- Posty: 522
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kańczugi, Podkarpackie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu a skąd ten zakwas mam wziąć -wiem że zadaje niezbyt mądre pytanie ale napisz mi bo chce go upiec a pierwszy raz będę robić
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Pytanie całkiem na rzeczy -możesz go sama wyhodować ,a możesz też podpytać kto piecze chleb i poprosić na pierwsza porcję,ew poprosić w piekarni.Skąd jesteś?
-
- 500p
- Posty: 522
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kańczugi, Podkarpackie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu jestem z podkarpackie a może mi powiesz jak mam go wychodować ten zakwas
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Małgosiu- link do zakwasu http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/
Trochę daleko mieszkasz-myślałam,że Ci podrzucę mojego;))
Wstawiam też przepis Amby na sałatkę ,z podziękowaniem
Sałatka z soczewicą:
- 1 szkl. ugotowanej soczewicy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka. zielonego groszku
- 2-3 marchewki ugotowane na parze
- 1 mała cebulka (może być szalotka
- drobno pokrojony biały kawałeczek pora
osolić do smaku
majonez wymieszać pół na pół z nat. jogurtem i z białym pieprzem.
jest bardzo smaczna!
Pasty Amba degustowała i też chwali
Trochę daleko mieszkasz-myślałam,że Ci podrzucę mojego;))
Wstawiam też przepis Amby na sałatkę ,z podziękowaniem
Sałatka z soczewicą:
- 1 szkl. ugotowanej soczewicy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka. zielonego groszku
- 2-3 marchewki ugotowane na parze
- 1 mała cebulka (może być szalotka
- drobno pokrojony biały kawałeczek pora
osolić do smaku
majonez wymieszać pół na pół z nat. jogurtem i z białym pieprzem.
jest bardzo smaczna!
Pasty Amba degustowała i też chwali
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu chlebek wygląda obłędnie..... już dawno nie robiłam....ale ostatnio na Forum tak się zrobiło chlebowo-bułkowo.... że coraz bardziej mam ochotę zrobić
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Rób,rób,zachęcam,a przepis każda ma inny więc chętnie skorzystam:)
Jutro planuję zrobic pierwszy raz dyniowy
Jutro planuję zrobic pierwszy raz dyniowy
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu ja robię najczęściej z przepisu Agatki Pomidorzanki..... na drożdżach..... zakwasu jeszcze się nie dorobiłam .... robiłam już kilka innych chlebków..... ale ten, jest jak dla mnie najpyszniejszy .... nawet nie chcę go profanować żadną wędliną czy serami, najbardziej smakuje mi z samym masełkiem
Dyniowy bardzo ciekawy.... mam nadzieję, ze zdasz relację i wyrazisz swoją opinię na jego temat
Dyniowy bardzo ciekawy.... mam nadzieję, ze zdasz relację i wyrazisz swoją opinię na jego temat
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Jak zrobisz to poproszę o zdjęcie i przepis:))
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5313
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Zaznaczam wątek ,przepyszne przepisy będę korzystać