Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 74, 75, 76, 77, 78
Autor Wiadomość
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 3 lis 2017, o 09:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7807
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Kaloryfery pomału grzeją więc kupiłam schab
1,5 kg schabu możliwie jak najcieńszego,pół szklanki cukru,pół szklanki soli , ulubione przyprawy np -(papryka słodka,ostra,czosnek niedźwiedzi,majeranek,oregano,pieprz,liść laurowy), pończocha(nowa).
Schab czyścimy,myjemy osuszamy,pakujemy do pojemnika(plastikowy do żywności) zasypujemy cukrem - nacieramy zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na przynajmniej 36 godzin,w międzyczasie parę razy odlewamy płyn który się wytworzył.
Po tym czasie wyjmujemy nasz schab,myjemy (pojemnik też) i zasypujemy teraz solą i postępujemy dokładnie tak jak z cukrem. Po 36 godzinach wyciągamy schab myjemy,osuszamy i zasypujemy,nacieramy przyprawami i odstawiamy na 36 godz do lodówki.
Jak mięsko przejdzie ziołami ,wyciągamy i (razem z ziołami) pakujemy do pończochy,wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu na 5-6 dni - ja wieszam pod kaloryferem w łazience. Gotowy wyrób przechowujemy w lodówce(jeżeli przy pierwszej konsumpcji coś zostanie)
Smacznego

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 7 lis 2017, o 17:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7807
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Piernik staropolski dojrzewający- ;:303 nastawiamy JUŻ ;:108
Piernik idealny - najsmaczniejszy piernik dojrzewający. Piernik jest niezawodny, aromatyczny i rozpływa się w ustach... Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Oprócz piernika, z ciasta można wykrawać malutkie, puchate pierniczki :-).
Z przepisu otrzymacie 3 grube (puchate) blaty piernika, każdy z nich o wymiarach 39 x 26 cm. Przekładam je grubą warstwą powideł śliwkowych i obciążam, by piernik zmiękł. Po 3 dniach od obciążenia piernika przecinam go na 3 części i otrzymuję 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm każdy. Lukruję lub polewam czekoladą.
Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed świętami będzie równie smaczne :-).
Składniki:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
Piec na 5 - 7 dni przed świetami.
Pieczenie
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.**
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Zazwyczaj zużywam do przełożenia 1 kg powideł śliwkowych.
Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Polewa czekoladowa (twarda):
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
40 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.
Polewa czekoladowa (miękka):
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.
Blaty można też piec jeden po drugim, jeśli posiadacie tylko 1 blaszkę.
Smacznego ;:167

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 18 lis 2017, o 19:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7807
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Cena masła tak mnie wkurza,że strajkuję,nie kupuję ;:222
Robię sama-pyszne,świeżutkie,bez dodatków.Polecam ;:108

Obrazek

Śmietanka 30% schłodzona,ale nie koniecznie prosto z lodówki-wyciągam na ok godz,dwie...
Zwykły mikser-nie ma większego znaczenia jaki-ubijałam różnymi.
Wlać,dodać szczyptę soli i ubijać-najpierw powstanie bita śmietana,później masełko-odlać serwatkę i wypić,
bo jest pyszna lub wykorzystać np. do naleśników,do ciasta,do robienia chleba ,koktajlu mlecznego itd. itp.
Masełko odcisnąć z resztek serwatki i GOTOWE ;:215

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 19 lis 2017, o 18:07 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 192

 więcej niż 1 szt.
Asiu, przymierzałam się do piernika ale czas umknął i już nie wróci. :roll:
Za to właśnie zrobiłam masełko, córka siedzi i pożera i już mam zamówienie na następne. Pyszne, dziękuję za inspirację. :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aguss85
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 21 lis 2017, o 15:09 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4413
Skąd: okolice Wrocławia, gmina Długołęka

 więcej niż 1 szt.
Asiu ja do tego samego wniosku doszłam, zwłaszcza, że masło zdrożało bardzo, a śmietana tylko trochę :wink: Pierwszego razu myślałam, ze mi nie wyjdzie, wzięłam za chłodną śmietanę i kręciłam ją bez końca, nim wreszcie zaczęła się rozwarstwiać na maślankę i masło :lol: Ja jeszcze masełko płuczę pod lodowata wodą na koniec.

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu Fioletowy ogród z aniołkiem
Warzywnik we fiolecie
Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 22 lis 2017, o 15:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7807
Skąd: Gdynia

 0 szt.
ROSA-pw
Agnieszko-pod wodę jak najbardziej ;:108


kupiłam dwa bakłażany i szukałam dawno już wypróbowany i pyyyszny przepis,cyt

Ja podam wersję wg Labki forumkowej
Przekroić na pól..lekko wydrążyć..(nie wywalac wydrązonego.).. połozyc wszystko obok siebie na talerzu..i dobrze obsypac solą wszystko.

po 20 minutach tak około.. spłukac sól

farsz
duszona cebula, zesmażony boczek surowy wędzony, pieczarki lub boczniaki..pomidory z puszki krojone
inne jakieś wedle uznania..no i doprawić wg smaku

farsz robisz osobno.. opłukany i posmarowany oliwą bakłażan wypełniasz farszem...okrywasz folią i zapiekasz aż będzie gotowy..zobaczysz to..bo widać po nim..zmienia się na szklisty jakby..
pod koniec dodajesz dowolny ulubiony ser i chwile jeszcze żeby się roztopił..
zielenina jakaś do smaku.. i szamanko..

Obrazek[/quote]

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 19 gru 2017, o 21:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7807
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Wklejam namiar do pyyyyysznej stronki ;:333 http://smacznastrona.blogspot.com/p/przystawki.html
Właśnie zrobiłam śledziki -jedne z żurawiną,drugie z midem i pomidorami ;:224
Już nie mogę się doczekać ;:65 :wit
Ktoś tu zagląda ? nie wiem czy pisać...

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 20 gru 2017, o 19:34 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 192

 więcej niż 1 szt.
Ależ pisać i to koniecznie. :D
Asiu, pierniczki wyszły zabójczo pyszne, ciekawa jestem jak piernik będzie smakował bo na razie się "formuje" dociśnięty. Wielkie buziaki za przepis, zostaje u nas na zawsze. ;:196


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 23 gru 2017, o 17:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7807
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Rosa :wit
Tak wsiąkłam,że dopiero usiadłam do kompa,na fo
Tak się jakoś zakręciłam,że dzisiaj Wigilia,że wczoraj ryby kończyłam do póóóóźnej nocy,a od rana piekarnik nie miał wytchnienia.Takim sposobem mam już niemal wszystko zrobione:)
Jutro ndz więc to mi nawet pasuje ;:108
Cieszę się,że w ostatniej chwili udało się nam dogadać o pierniku,jest pycha i jest go sporo ;:333
Mój częściowo poszedł "do ludzi",reszta jako choinka i piernik w czekoladzie z orzechami.Wnusia wolała mniejszy piernik i mnóóóóstwo pierniczków więc wykrawała z chęcią .Dekoracji raczej nie doczekają ;:306
;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 23 gru 2017, o 18:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7807
Skąd: Gdynia

 0 szt.
choineczka piernikowa

Obrazek

Warkocz ze szpinakiem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

+kosteczki serka feta na szpinak

Obrazek

Rolada szpinakowa z łososiem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warkocz z porą i łososiem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

itd itd

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 6 cze 2018, o 23:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7807
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Trzeci dzień "czarno widzę" :;230
Czas na syropki z kwiatów czarnego bzu.Mam niby przepis,ale szukam innych propozycji.
Odświeżam wątek ucp.php?i=pm&mode=view&p=2490177 może ktoś jeszcze skorzysta :wit
Beż jeszcze kwitnie ;:108

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 9 lip 2018, o 20:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7807
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Najpyszniejsze ogóreczki jakie znam więc wklejam :
OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
1 L wody
1/2 szklanki octu
1,5 szklanki cukru (mozna dac 1 szklanke)
2 łyżki soli
8 łyżek pikantnego keczupu ( najlepszzy taki w słoiku)

Ogórki pokroić w ćwiartki wdłuż ze skórą.
Do każdego słoika włozyć koper ,ziele ang,pieprz,gorczyca,czosnek.Gotować 15 minut. ;:215 ;:215

Plus ze str 34
Ogórki na zimę wg Labki

4 kg ogórków, takich mięsistych, większych niż na korniszony
4 główki czosnku, może się wydawać dużo, ale tak ma być
4 marchewki
3 papryczki chilli świeże lub w proszku
3 łyżki soli
1 szklanka oleju
0,5 litra octu
3/4 kg cukru
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca

ogórki pokroić ze skórą w dość grube plastry ( takie 0,5 cm ), marchewki i czosnek drobniej ale też w plasterki,
dodać do pokrojonych warzyw sól,
zostawić na noc do "przegryzienia"
następnego dnia do garnka odlać powstały sok, którego pod żadnym pozorem nie wylewać
1 szklankę oleju podgrzać i wlać do ogórków, dodać pokrojone drobno papryczki chilli lub dosypać suszonego chilli
odlany wcześniej z ogórków płyn połączyć z octem, dodać cukier i zagotować
po przestudzeniu zalać ową zalewą nasze pokrojone ogóraski, dokładnie łapką mieszając
do słoików wrzucić wg uznania przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gorczycę- po kilka kuleczek
nałożyć dość ciasno powstałą sałatkę do słoików z przyprawami
zapasteryzować dość krótko, 5 minut od zagotowania ;:215 ;:215

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 3 sie 2018, o 17:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7807
Skąd: Gdynia

 0 szt.
Moje ulubione pasty /nowość w menu,polecam ;:108
Pasta z bakłażana:
-bakłażan grillowany lub pieczony w piekarniku 76%-2szt to moja porcja-sporo wychodzi
-słonecznik łuskany
-olej
-pomidory suszone 4%
-czosnek suszony
-sól,pieprz,ocet winny

Do nagrzanego piekarnika,na papierze do piecz.ułożyć pokrojony w grubsze plastry bakłażan(do 1cm,posolić,posmarować pędzelkiem np. oliwą z pomidorów susz.lub dowolnym olejem.Piec w 170st.aż się zacznie rumienić.Wrzucić do zamkniętego np. pudełka,aby zmiękł od pary lub dowolnie przykryć-np. drugą blaszką.
Do pojemnika miksera/blendera wrzucać miksując składniki-słonecznik,pomidory,olej,bakłażany,przyprawy
SMACZNEGO ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 3 sie 2018, o 17:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7807
Skąd: Gdynia

 0 szt.
HUMUS Z CIECIERZYCY/CIECIORKI ;:333
-ok 3/4szkl cieciorki ew z puszki(nie odlewać wody)
-tahini-łyżka,dwie(robię sama-przepis poniżej)
-pomidory susz. 1/3 słoiczka-ok 5-6szt + olej z pomidorków
-czosnek suszony
-kwasek cytr.
-imbir susz.
-zioła prowansalskie
-kurkuma
-kmin rzymski

Cieciorkę zalać wodą z dodatkiem pół łyżeczki sody oczyszcz.-np na noc
Rano odcedzić,wypłukać,zalać wodą,dodać szczyptę sody(przyspiesza gotowanie),gotować 40min,posolić i got.kolejne 10min.
Częściowo odcedzić.Ostudzić pod przykryciem.
Zblenderować z tahini i pozostałymi składnikami-przypraw daję sporo bo smak ma być intensywny.
SMACZNEGO ;:167

TAHINI
Zwykle robię przy okazji używania piekarnika np po upieczeniu chleba,aby specjalnie nie nagrzewać piekarnika;)
Na blaszkę rozsypać warstwę sezamu.Podprażyć na jasno w temp.175st.,ok 10min,mieszając 2-3x.
Zblenderować uprażone na jasno ziarno,aż stanie się płynną masą(zbytnie zrumienienie daje gorzki posmak)
W zależności od blendera można to zrobić pulsacyjnie lub jednostajnie(UWAGA nie przegrzać ,nie spalić miksera/blendera)
Często moc jest na tyle słaba,że ziarno słabo się mieli.
Należy wówczas blenderować stopniowo-włączyć/wyłączyć.Na początku ziarno często osiada na ściankach i nie odpada.Trzeba po wyłączeniu je odklejać.Stopniowo nabierze masy zmielonej,wówczas można już nie wyłączać,aż do płynnej konsystencji.Przechowywać w lodówce,aby nie zjełczało.
Niecierpliwi mogą dodać do ziarna żeczkę/łyżkę oliwy,aby przyspieszyć rozdrabnianie ziarna.
Tahini nadaje się również jako baza do deserów,kremu chałwowego itd
Tahini jest dostępne również w sprzedaży;)

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 1092 ]  Idź do strony nr...        1 ... 74, 75, 76, 77, 78

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *