Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Witam wszystkich, kilka lat temu natrafiłem na ciekawą roślinę. Nazywała się stewia. Roślinę tę spośród innych wyróżnia niezwykle silny smak. Słodki posmak pozostaje długo po spożyciu.Jest nawet 35 razy słodsza od naszego rodzimego, cukru buraczanego.
"Stewia od dawna była dostępna jako zioło w sklepach ze zdrową żywnością. Ale w produktach skierowanych na szerszy rynek pojawiła się dopiero w roku 2008, po zaakceptowaniu jej przez FDA jako dodatek do żywności. Z jej słodzących właściwości od dziesięcioleci korzystają Japończycy, znani z troski o zdrowie. W Unii Europejskiej sprzedaż i spożywanie stewii stały się możliwe dopiero w 2011 roku, po udowodnieniu, że roślina w żaden sposób nie szkodzi ludziom. Najprawdopodobniej jej wejście do obiegu starały się opóźnić koncerny cukrownicze, z obawy przed tak silną konkurencją." Źródło: http://stewia.zielniczek.pl/ .
W wątku tym zachęcam do publikacji ciekawych, sprawdzonych przepisów z udziałem stewi.
Sam bardzo lubię gotować i będę wyszukiwał jakiś fajnych przepisów, bądź sam coś organizować.
"Stewia od dawna była dostępna jako zioło w sklepach ze zdrową żywnością. Ale w produktach skierowanych na szerszy rynek pojawiła się dopiero w roku 2008, po zaakceptowaniu jej przez FDA jako dodatek do żywności. Z jej słodzących właściwości od dziesięcioleci korzystają Japończycy, znani z troski o zdrowie. W Unii Europejskiej sprzedaż i spożywanie stewii stały się możliwe dopiero w 2011 roku, po udowodnieniu, że roślina w żaden sposób nie szkodzi ludziom. Najprawdopodobniej jej wejście do obiegu starały się opóźnić koncerny cukrownicze, z obawy przed tak silną konkurencją." Źródło: http://stewia.zielniczek.pl/ .
W wątku tym zachęcam do publikacji ciekawych, sprawdzonych przepisów z udziałem stewi.
Sam bardzo lubię gotować i będę wyszukiwał jakiś fajnych przepisów, bądź sam coś organizować.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
W tamtym roku kupiłam sadzonkę stewi na ryneczku.Listkami z krzaczka słodziłam herbatę i kompoty.Ma taki dziwny posmak ,ale można się do niego przyzwyczaić.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Syrop ze stewii
Składniki:
Stewia (suszone liście) - 20 g
Woda - 300 ml
Wykonanie:
Stewię umieszczamy w zimnej wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, wyłączamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie przecedzamy wywar i przelewamy otrzymany syrop do butelki. Przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
Przepis zaczerpnięty z http://malloryplath.blogspot.com/2013/1 ... tewii.html .
Składniki:
Stewia (suszone liście) - 20 g
Woda - 300 ml
Wykonanie:
Stewię umieszczamy w zimnej wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, wyłączamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie przecedzamy wywar i przelewamy otrzymany syrop do butelki. Przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
Przepis zaczerpnięty z http://malloryplath.blogspot.com/2013/1 ... tewii.html .
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Ciekawostka zaczerpnięta z http://nakuchennymprogu.pl/o-stewii/ .
Ilość cukru--- Zmielone suszone liście
1 filiżanka------2 łyżki
1 łyżka-----1/4-1/2 łyżeczki
1 łyżeczka----2-4 szczypty
Ilość cukru--- Zmielone suszone liście
1 filiżanka------2 łyżki
1 łyżka-----1/4-1/2 łyżeczki
1 łyżeczka----2-4 szczypty
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Mój kolega Farmaceuta jest dystrybutorem Stevi, zawsze mi tłumaczył, że liście i produkt przetworzony, to 2 różne sprawy, np proszek jest 200x słodszy od cukru i co najważniejsze nie fermentuje.
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Proszek jest na pewno praktyczniejszy. Liście natomiast nie są przetworzone i plusem jest że wiemy czym dokładnie słodzimy.
Pełna tabelka. Źródło: http://nakuchennymprogu.pl/o-stewii/ .
Tabela z różnymi rodzajami stewii stosowanymi zamiast cukru
ilośc cukru-----Stewia fluid-----Puder-----Zmielone suszone liście
1 filiżanka-----1 łyżeczka-----1 łyżeczka-----2 łyżki
1 łyżka-----6-9 kropel-----max. 1/4 łyżeczki-----1/4-1/2 łyżeczki
1 łyżeczka-----2-3 krople-----szczypta-----2-4 szczypty
Pełna tabelka. Źródło: http://nakuchennymprogu.pl/o-stewii/ .
Tabela z różnymi rodzajami stewii stosowanymi zamiast cukru
ilośc cukru-----Stewia fluid-----Puder-----Zmielone suszone liście
1 filiżanka-----1 łyżeczka-----1 łyżeczka-----2 łyżki
1 łyżka-----6-9 kropel-----max. 1/4 łyżeczki-----1/4-1/2 łyżeczki
1 łyżeczka-----2-3 krople-----szczypta-----2-4 szczypty
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Źródło:http://nakuchennymprogu.pl/o-stewii/.
Tabela z najpopularniejszymi naturalnymi zamiennikami cukru
Rodzaj słodzika-----Zamiast 1 filiżanki cukru
stewia fluid---------1 łyżeczka
syrop z agawy-----1/2-3/4 filiżanki
ksylitol-------------1 filiżanka
miód---------------1/2-3/4 filiżanki
syrop klonowy------3/4 filiżanki
melasa-------------1/2 filiżanki
słód jęczmienny-----1 1/2 filiżanki
słód ryżowy ---------1 1/2 filiżanki
syrop z brzozy------1/2-3/4 filiżanki
*ksylitol-Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967; głównie gum do żucia i cukierków ze względu na działanie przeciwpróchnicze. Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol .
*melasa- ciemnobrązowy, gęsty syrop.Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego.Stosowana głównie do produkcji alkoholu, drożdży piekarniczych.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Melasa .
Tabela z najpopularniejszymi naturalnymi zamiennikami cukru
Rodzaj słodzika-----Zamiast 1 filiżanki cukru
stewia fluid---------1 łyżeczka
syrop z agawy-----1/2-3/4 filiżanki
ksylitol-------------1 filiżanka
miód---------------1/2-3/4 filiżanki
syrop klonowy------3/4 filiżanki
melasa-------------1/2 filiżanki
słód jęczmienny-----1 1/2 filiżanki
słód ryżowy ---------1 1/2 filiżanki
syrop z brzozy------1/2-3/4 filiżanki
*ksylitol-Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967; głównie gum do żucia i cukierków ze względu na działanie przeciwpróchnicze. Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol .
*melasa- ciemnobrązowy, gęsty syrop.Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego.Stosowana głównie do produkcji alkoholu, drożdży piekarniczych.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Melasa .
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7825
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Czy można używać stevi przy candidi
Pozdrawiam Alicja
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7825
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Pogrzebałam trochę w necie i przeczytałam ,że stevia jest obojętna dla organizmu
Pozdrawiam Alicja
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Eksperymentalne grzane wino ze stewią.
Przepis:
Składniki:
*czerwone wino
*pomarańcza
*cytryna
*cynamon
*goździki
*stewia do smaku
Pomarańczę i cytrynę sparzyć,pokroić w plasterki, włożyć do garnka, zalać czerwone wino. Dodać cynamon, goździki i stewię do smaku. Mocno podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia.
*Dodałem stosunkowo dużą ilość stewi i wino było zbyt słodkie.
*Nie był odczuwalny charakterystyczny smak stewi.
Przepis:
Składniki:
*czerwone wino
*pomarańcza
*cytryna
*cynamon
*goździki
*stewia do smaku
Pomarańczę i cytrynę sparzyć,pokroić w plasterki, włożyć do garnka, zalać czerwone wino. Dodać cynamon, goździki i stewię do smaku. Mocno podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia.
*Dodałem stosunkowo dużą ilość stewi i wino było zbyt słodkie.
*Nie był odczuwalny charakterystyczny smak stewi.
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7825
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Stevia-naturalny słodzik zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Mój mąż ma cukrzycę ,ale nie może się do stevi przyzwyczaić .Uparciuch
A ja mam grzybicę i piję bez cukru ,a stevię chętnie polubię
A ja mam grzybicę i piję bez cukru ,a stevię chętnie polubię
Pozdrawiam Alicja