Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 927 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67  
Autor Wiadomość
x-p-11
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 11 wrz 2017, o 11:31 
Offline
---
Postów: 3516

 0 szt.
Może chutney na bazie jabłek, cebuli, cukinii rodzynek/suszu owocowego/kandyzowane owoce, papryczka chili plus jakiś kardamon, czarny pieprz, goździki, trochę cukru, octu winnego..


Góra   
  Zobacz profil      
 
roma333
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 20 wrz 2017, o 09:38 
Offline
100p
100p
Postów: 144
Skąd: Północna Wielkopolska

 1 szt.
A ja dzisiaj zrobiłam parę słoiczków galaretki malinowej ze świeżą miętą. Co roku robię i trochę rozdaję.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ullak
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 20 cze 2018, o 15:51 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1159
Skąd: Kozienice

 0 szt.
Nastawiłam dziś pierwszy raz ocet z czerwonej porzeczki. (Porzeczki zalane wodą z cukrem.) Ciekawe czy wyjdzie.

_________________
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 20 cze 2018, o 20:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 9939
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Ile porzeczek, wody i cukru?


Góra   
  Zobacz profil      
 
AGA Z
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 21 cze 2018, o 10:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3774
Skąd: Łódź

 1 szt.
A czy robicie coś w wiórów z marchewki, z sokowirówki?
Może macie jakieś przepisy. Niby w necie sporo, ale zrobiłam ciasto marchewkowe i wyszło twarde. :(

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil      
 
ullak
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 21 cze 2018, o 10:51 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1159
Skąd: Kozienice

 0 szt.
Nie miałam konkretnego przepisu, nastawiłam duży słój porzeczek, zalałam wodą źródlaną z 6 łyżkami cukru.

_________________
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 21 cze 2018, o 11:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 9939
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Żeby powstał ocet to najpierw musi się zrobić wino, które jednak potrzebuje trochę cukru. Aby powstał trwały ocet ok. 6%-7% to wino musi mieć 7-8% czyli w każdym litrze powinno być ok. 120 g cukru. W kilogramie porzeczek jest go ok 50 g. Teraz na palcach możesz policzyć ile cukru trzeba dosypać. Pominąłem zawartość kwasów zawartych w porzeczkach , których jest ok 15g w kilogramie owoców czyli 1,5%. Jakby fermentacja się ociągała to możesz dodać troszkę drożdzy piekarniczych. Słój przykryty gazą, musi być dostęp tlenu, żeby zaszszła fermentacja octowa uzyskanego alkocholu.


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 29 cze 2018, o 10:39 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 875
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
AGA Z napisał(a):
A czy robicie coś w wiórów z marchewki, z sokowirówki?
Może macie jakieś przepisy. Niby w necie sporo, ale zrobiłam ciasto marchewkowe i wyszło twarde. :(

Trzeba dodać trochę wody do tych wiórów, bo inaczej są za suche.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGA Z
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 29 cze 2018, o 13:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3774
Skąd: Łódź

 1 szt.
Teraz już wiem. :oops:
Zrobiłam ciasto i wyszło jak cegła. Tylko troszkę cieńsze.
A trochę, to znaczy ile?

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 29 cze 2018, o 14:03 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 875
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Tak żeby te wióry miały mokrość normalnej, tartej marchewki.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
iwek
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 29 cze 2018, o 19:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1571
Skąd: Małopolska

 1 szt.
Na facebooku jest kobieta która wie o octach wszystko ma rewelacyjny podstawowy przepis na ocet z jabłek i octy robi chyba z wszystkiego.

_________________
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ullak
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 4 lip 2018, o 18:37 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1159
Skąd: Kozienice

 0 szt.
Trochę mało danych. Będę niedługo nastawiać papierówki na ocet. Ten porzeczkowy badałam organoleptycznie - pachnie kwaśnym winem, smakuje sokiem z porzeczek.

_________________
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
grafi26
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 4 lip 2018, o 20:23 
Offline
200p
200p
Postów: 338
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Papierówki w tym roku ze względu na suszę są malutkie.Myślę żeby włożyć do słoików w całości usuwając tylko gniazdo nasienne.
Czy ktoś ma dobrą proporcję cukru do zalewy tych owoców?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Galicjanka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 5 lip 2018, o 13:34 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 175
Skąd: Przemyśl

 0 szt.
:wit radziłaby trochę te jabłka pokroić, nie usuwać gniazd nasiennych jeśli zdrowe, tylko oberwać ogonki i jeśli gdzieś obite to odkroić. Nie szorować za mocno- tylko jeśli brudne lekko umyć. Na 1 litr wody dodaje się mniej więcej 4 łyżki cukru- dobrze rozpuścić. zasada, że im więcej cukru- tym mocniejszy ocet- byle nie przesadzić- drożdże muszą go przerobić.
Wszystko ma stać przykryte ręcznikiem papierowym, albo ściereczką tak długo, (mieszane codziennie), aż owoce opadną na dno i przestanie się burzyć. Wtedy zlać i nadal niech stoi przykryte w ciemnym miejscu ok 4 tyg. Na górze powinna się zrobić matka octowa- galaretowaty biały kożuszek- wtedy zlać ostrożnie do butelek i może stać latami.
Na razie nastawiłam ocet malinowy. Po zlaniu soku nie odciskałam owoców tylko dodałam wody z cukrem i stoi sobie ;:224

_________________
Pozdrawiam Gosia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 927 ]  Idź do strony nr...        1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *