Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 898 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65  
Autor Wiadomość
roma333
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 28 lip 2017, o 12:25 
Offline
100p
100p
Postów: 140
Skąd: Północna Wielkopolska

 1 szt.
Usłyszałam od znajomej, że robi do słoików na zimę "Fasolkę na sucho" tj. bez zalewy, bez wody, fasolę tylko trochę posoli i gotuje 2 razy. Czy ktoś tak robi? Czy ktoś poleci?. Koszyk fasolki zerwany i czeka na przerób.
Roma


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ullak
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 28 lip 2017, o 12:37 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 968
Skąd: Kozienice

 ---
Robiłam tak pomidorki i się udały, ale one podczas pasteryzacji puściły dużo soku. Nie wiem czy z fasolką taki numer przejdzie.

_________________
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 28 lip 2017, o 14:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8548
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Jeżeli puści soki to sama wyschnie. Jakoś nie jestem przekonany do takiego sposobu konserwowania fasolki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ullak
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 28 lip 2017, o 14:36 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 968
Skąd: Kozienice

 ---
Można spróbować w razie klęski urodzaju, ale czy się nie zepsuje bez żadnego kwasu?

_________________
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
roma333
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 28 lip 2017, o 15:02 
Offline
100p
100p
Postów: 140
Skąd: Północna Wielkopolska

 1 szt.
To jeszcze jedno pytanie - słyszałam też o zaprawianiu do słoików fasolki szparagowej zalanej zwykłą wodą z kranu. Zrobiłam 1 słoik. Na razie nie mam zdania, ale zobaczymy. Przeszkadza mi w fasolce w słoiku smak kwasku, dlatego kombinuję.
Roma


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ullak
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 28 lip 2017, o 15:39 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 968
Skąd: Kozienice

 ---
Dla mnie najlepsza jest w przecierze pomidorowym. Można też zrobić kiszoną.

_________________
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
grafi26
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 28 lip 2017, o 15:43 
Offline
200p
200p
Postów: 302
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Jadłam kiszoną fasolkę- smakuje jak ogórki. Jak ktoś lubi kiszonki to jak najbardziej polecam.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 28 lip 2017, o 15:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8548
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Poszukaj mojego postu na temat konserwowania fasolki. Na 99% podałem przepis. Bez kwasku z sama solą.
Mam, znalazłem . viewtopic.php?f=9&t=69009&p=5628895&hilit=przetwory+z+dzia%C5%82ki+fasolka#p5628895
Okazało się, że jednak odrobina kwasku jest. Całkiem o nim zapomniałem bo 1 g w 3 litrach konserwy jest całkowicie niewyczuwalny.Poza tym jest i cukier i on to maskuje.


Góra   
  Zobacz profil      
 
roma333
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 28 lip 2017, o 16:09 
Offline
100p
100p
Postów: 140
Skąd: Północna Wielkopolska

 1 szt.
Dzięki Kalo, znalazłam go parę dni temu i pierwszy raz zrobiłam wg Twego przepisu. Oczywiście jeszcze nie próbowałam. Teraz z każdym znajomym gadam jaki mam urodzaj fasolki i podrzucają mi takie rewelacje, których w necie nawet nie widzę. Dlatego pytam. Robię więc tak jak proponujesz jeszcze parę słoiczków pokrojonych, które zużyje do gulaszów z warzywami czy warzyw na patelni.
Roma


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 28 lip 2017, o 16:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8548
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
U nas taka fasolka rządzi w zimie jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie z przysmażoną bułeczką . Identycznie można zrobić kalafior. Nadaje się też jako dodatek do zup jarzynowych albo powiązana w pęczki plastrami boczku i zapieczona w piekarniku. Opcji jest b. wiele.


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 7 sie 2017, o 08:10 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 724
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Witam, poszukuję przepisu na paprykę w zalewie, ale nie z octem. W zaszłym roku robiłam, ale nie zapisałam. Papryka była w kawałkach, nie pieczona i zalana olejem z przyprawami. Można ją było użyć na kanapkę, na zupę, jako dodatek do potraw. Zrobiłam 4 słoiki na próbę i teraz żałuję, że przepis mi uciekł. ;:223

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
borowiec
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 1 wrz 2017, o 06:44 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Avatar użytkownika
Postów: 5
Skąd: Lublin

 ---
Dostaliśmy wczoraj 10 kg aronii. Chciałabym zrobić z niej sok (jestem laikiem w sprawach aroniowych).
Czy można to zrobić w sokowniku? Czy to są może za twarde owoce na sokownik? (tak stwierdziła koleżanka z pracy ...)
Proszę o pilną podpowiedź! ;:303 ;:167


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
juda
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 1 wrz 2017, o 07:04 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1334
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
:wit Sok z aronii żeby nie był cierpki to trzeba owoce przemrozić.Śmiało można robić w sokowniku.

_________________
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
borowiec
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 1 wrz 2017, o 07:15 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Avatar użytkownika
Postów: 5
Skąd: Lublin

 ---
Dziękuję!!!! ;:304


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 898 ]  Idź do strony nr...        1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *