Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 898 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65  
Autor Wiadomość
hafciarz
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 15 cze 2017, o 10:46 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 476
Skąd: Zagroda bednarza ( Łowickie)

 1 szt.
Jak zrobić konfiturę aby nie dokładać żadnych fiksów?


Góra   
  Zobacz profil      
 
klon
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 15 cze 2017, o 12:19 
Offline
200p
200p
Postów: 386
Skąd: województwo śląskie

 ---
Zamiast fix-ów można użyć pektyny do dżemów niskosłodzonych.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
juda
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 15 cze 2017, o 20:15 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1334
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
:wit
Tez używam pektyny dla niskosłodzonych.

_________________
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
hafciarz
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 16 cze 2017, o 15:26 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 476
Skąd: Zagroda bednarza ( Łowickie)

 1 szt.
W normalnym sklepie taka pektynę kupię czy trzeba przez neta ? Cukier dajecie normalny czy ten brzozowy ?
Jakie proporcje i czy pasteryzujecie konfiturę ?


Góra   
  Zobacz profil      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 16 cze 2017, o 16:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2772
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
Robiłam z Xylitolem, jest znacznie mniej słodki. Na dwa kilo owoców dawałam 250 gr.
Da się jeść, choć to nie ulepek jak z cukru ( sacharozy).
Robiłam też z cukrem brązowym. Wszystkie się udają ale mają inna słodycz. Z reguły daję 250 gr każdego cukru na dwa kilo owoców, chyba że są wyjątkowo kwaśne, wtedy daję zalecane 350.
Lepiej się trzymają dżemy zapasteryzowane, niestety coś za coś - tracą na twardości.

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans
Świstaki w akcji ; Akcja Wymiany Nasion 2017/2018


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
hafciarz
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 17 cze 2017, o 07:12 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 476
Skąd: Zagroda bednarza ( Łowickie)

 1 szt.
Beata ja do konfitury z jagody kamczackiej dodałem na 1kg owoców 0,5 kg cukru . Konfitura nie jest słodka . Dodaję ktoś sok z cytryny jako naturalną pektynę ? Chciałbym zrobić konfiturę bez konserwantów, tylko nie wiem jak jest z trwałością takiego produktu . Da radę rok poleżeć ?


Góra   
  Zobacz profil      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 17 cze 2017, o 07:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2772
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
Pewnie do samej trzeba dać tyle ale ja ją mieszam z truskawką jak już wcześniej pisałam.
Zresztą każdy musi kwestię cukru uregulować sobie sam. Ja raczej mało go używam.

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans
Świstaki w akcji ; Akcja Wymiany Nasion 2017/2018


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
klon
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 17 cze 2017, o 07:45 
Offline
200p
200p
Postów: 386
Skąd: województwo śląskie

 ---
Pektyna nie występuje w soku z cytryny ,tylko w jej skórce,a tą trzeba szorować.Dużo pektyny mają porzeczki i agrest,jabłka,marchew,czereśnie.Najwięcej jest w pigwie,ale owoce dostępne na jesień.
Nie wiem czy to nie będzie reklamą,ale ja kupuję pektynę w sklepach Delikatesy Centrum.Można też zamówić w lokalnych sklepach jak właściciel jest kumaty.Pektyna produkowana jest w Jaśle.Kosztuje grosze.Można też stosować agar ,ale nie wiem gdzie go kupić.
Zrobiłem też konfitury z jagód z dodatkiem płatków róży stulistnej.Wtedy dodałem mniej cukru.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 17 cze 2017, o 10:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8552
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Trochę nie rozumiem tych wszystkich zabiegów z szukaniem pektyny E440 i dodawaniem sacharozy w ilości 300g/litr owoców i dziwna niechęć do fiksów, które zawierają tą samą pektynę i taką samą sacharozę . Pewnie chodzi o dodatek kwasu sorbowego i jego soli jako konserwantów E2XX, które hamują rozwój pleśni i drożdży mogących zepsuć nasz wyrób. Całkowicie rozumiem osoby , które chcą robić przetwory bezcukrowe , ale zastępowanie cukru białego podobno zdrowszym cukrem trzcinowym to tylko zbędny wydatek , bo sacharoza to sacharoza i żadne zaklęcia tego nie zmienią. Podobnie ksylitol , który jest produktem całkowicie syntetycznym, produkowanym w zakładach chemicznych jak nawozy "sztuczne"z drewna drzew liściastych , albo z kolb kukurydzy , najpewniej GMO. Ponadto dzienna max. dawka ksylitolu dla dorosłego człowieka to 15g czyli 3 łyżeczki, bo większa ilość może wywołać problemy trawienne.
http://www.akademiadietetyki.pl/zalety- ... rzozowego/
http://www.slodkie-zdrowie.pl/pl/conten ... y-chinski-
Jeżeli ktoś chce na prawdę używać "zdrowego" cukru, to powinien poszukać erytrytolu. Jest produkowany z owoców i w procesie naturalnej fermentacji.
http://zdrowie.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/Zdrowie/7,1014 ... alny_.html
Jest w prawie 100% składnikiem słodzika "STEWIA" w formie sypkiej dostępnej np. w Stokrotce.


Góra   
  Zobacz profil      
 
grafi26
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 17 cze 2017, o 13:11 
Offline
200p
200p
Postów: 302
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Zgadzam się z kaLo. W tej chwili w różnych środkach masowego przekazu robią nam wodę z mózgu. To co w tej chwili jest super za chwilę okaże się do niczego. Nie jestem przekonana do sztucznych słodzików tak jak i do brązowego cukru. Z solą jest podobnie. Sól to sól- czy pochodzi z naszej Wieliczki czy z morza martwego. Z morza martwego ma mikroelementy, ale przy naszych potrzebach są to tak małe ilości że nie warto za nie przepłacać.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 17 cze 2017, o 14:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8552
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Cytuj:
Moje obserwacje i relacje zaprzyjaźnionych blogerek wskazują, że przetwory owocowe i warzywne przygotowane na ksylitolu pleśnieją. Co stawia jego działanie przeciwgrzybiczne pod znakiem zapytania. Osobiście wolę przygotować przetwory z cukrem lub zupełnie bez cukru, zdecydowanie mają wyższą trwałość.

http://pinkcake.blox.pl/2015/02/Ksylito ... ralny.html
Z artykułu wynika, że właśnie ten chiński jest najbardziej naturalny a ten oryginalny , fiński to dzieło szatańskiego alchemika Merlina. Co to się porobiło? ;:oj .


Góra   
  Zobacz profil      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 17 cze 2017, o 17:48 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 190

 więcej niż 1
Wydaje mi się, że do wszystkiego potrzebna jest odrobina zdrowego rozumu. Wszystko szkodzi w nadmiarze i o ile stosujemy umiarkowane ilości czy to cukru czy soli to nie widzę powodu, żeby płacić grube pieniądze za wynalazki, które za chwilę okażą się szkodliwe. Osobiście używam normalnego cukru i zwykłej soli. Owoce, które da się zrobić bez fiksów i innych cudów robię bez dodatków a te, które potrzebują dodatków wspomagam. Jeśli nawet jakiś dodatek ma w składzie coś niezdrowego to przecież nie jem dżemów kilogramami codziennie.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 17 cze 2017, o 20:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2772
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
Są też chorzy na cukrzycę i oni normalnego dżemu na sacharozie nie mogą zjeść a na ksylitolu jak najbardziej.
Robię więc takie dżemy dla Babuni a przy okazji sama korzystam.

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans
Świstaki w akcji ; Akcja Wymiany Nasion 2017/2018


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
hanusia19888
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 19 lip 2017, o 22:44 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 162

 1 szt.
Keczup z cukini rewelacja :) I jak szybko się robi :) Jestem zauroczona :)

_________________
Hanuśka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 898 ]  Idź do strony nr...        1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *