Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 898 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 65  
Autor Wiadomość
x-xm-a
 Tytuł: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 13 cze 2013, o 20:10 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4194
Do poprzedniej części wątku zapraszamy tutaj.
A oto zamieszczone w części 1-szej przepisy:

Spis- cz.1

1.Konfitury z pigwy
2.Galaretka z pigwy
3. Dżem z owoców pigwy
4. Sok do herbaty z pigwy
5. Sok z aronii
6. Cukinia kwaszona
7. Ogórki z miodem
8. Sałatka z czerwonej kapusty i buraczków
9. Truskawki
10. Cukinia w occie i 11. Sałatka z ogórków
12. Kotlety z cukinii
13. Leczo z cukinii
14. PASTA RYBNA
15. Papryka marynowana z miodem
16. Gruszki w syropie
17. Cukinia marynowana
18. Grzyby marynowane
19.Sos paprykowo-pomidorowy ( Leczo )
20.Sałatka z buraczków
21.Suszone prawdziwki
22.Sliwki w occie
23.Śliwki w occie /inny sposób/
Dynia w occie
24. Sos paprykowo-pomidorowy inaczej
25.Nalewka z aronii
26. Likier żurawinowy
27. Kiszenie buraków na barszcz czerwony
28. Kiszenie żuru
29. Żur świąteczny
30.SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW
31. MARYNOWANA PAPRYKA
32.GRZYBKI
33.SOK Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
34. Marynowane małe buraczki
35. Buraczki z marchwią i jabłkami
36.KONFITURY Z BURAKÓW
37. Nutella ze śliwek
38. Dżem z renklod
39. Sałatka z ogórków
40. Dżem z jarzębiny i 41. Konfitura z arbuza
42. Cukinie, kabaczki w zalewie pomidorowej
43. SAŁATKA Z PAPRYKI I PIECZAREK
44. Gruszki w occie bardzo cynamonowe
45. Pasta pomidorowa z papryką
46. Papryka konserwowa
47. Buraczki z papryką
48. Konfitury z marchwi
49. Dżem z marchwi z migdałami
50. Ogórki w zalewie musztardowej
51. Sos truskawkowy
52. Suszone pomidory
53. Przepis na wino z jagody kamczackiej
54. Cukinia ala ananas
55. SAŁATKA Z FASOLKI
56. LECZO
57. Sos pomidorowy do spagetti
58. Przepis na powidła śliwkowe
59. Przepis na zalewę do grzybów
60. Słodka zalewa do grzybów
61. Papryka słodka na ostro
62. Papryka kiszona
63. Cukinia z liściem selera i z carry
64. Gruszki na ostro
65. Konfitury z gruszek
66. Patisony marynowane
67. Pikantne patisony konserwowe
68. OGÓRKI ŻYLETA
69. Powidła ze śliwek
70. Sałatka słodko - kwaśna z ogórków
71. Botwinka na zimę
72. Miód ziołowy z mniszka
73. Musztarda pomidorowa i 74. Sos śliwkowy
75. Przepis na gruszki w occie
76. Buraczki z kapustą, 77. Nalewka berberysowa, 78. Berberys solony
79. Syrop z pigwy
80. Galaretka z pigwowca, 81. Dżem z pigwowca, 82. Kandyzowane marmoladki
83. Przepis na dynię-bardzo ostra
84. Sok z pigwowca
85. Wielowarzywna sałatka
86. Sałatka z cukinii słodko - kwaśna
87. OGÓRKI CURRY
88. Papryka konserwowa w zalewie z miodem
89. Faszerowana cukinia
90. Ogórki kiszone
91. Sałatka z zielonych pomidorów
92. SAŁATKA Z PAPRYKI I BURAKÓW
93. OGÓRKI W MUSZTARDZIE
94. OGÓRKI KONSERWOWE Z PEPPERONI
95. Mizeria z przecierem pomidorowym
96. Andżika, 97. Ogórki po chińsku
98. Mizeria na zimę, 99. Szybkie buraki, 100. Szybkie śliwki w occie
101. Dżem wschodni
102. Cukinie smażone konserwowe
102. Powidła śliwkowe
103. bardzo stary, włoski przepis na przecier z pomidorów
104. Sos słodko - kwaśny na zimę
105. Papryka konserwowana w przecierze pomidorowym
106. Pikle z ogórków
107. Przecier z ogórków do zupy
108.Ogórki po meksykańsku
109. Ogórki na ostro
110. Przepis na kapustę z owocami na zimę
111. Dżem z jeżyn i jabłek
112. Sałatka z cukinii słodko kwaśna, 113. Buraczki z kapustą czerwoną
114. Przecier jabłeczny
115. Dżem z ałyczy
116. Dżemik z jabłek
117. Owoce pigwowca do herbaty
118. Kapusta kiszona na sposób lankijski (Abba - Achcharu)
119. Gruszki w occie
120. Śliwki w occie
121. Marchew suszona
122. Marchew pasteryzowana
123. Przecier z marchewki
124. Marchew pasteryzowana
125.Pomidorki koktajlowe w zalewie, 126. Pikantna papryczka w oliwie
127. Buraki z jabłkami, 128. Buraczki z papryką
129. PAPRYKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI
130. Warzywa solone do zupy
131. Kiszone pomidory
132. Konfitura z rabarbaru
133. Gruszki suszone
134. Ogórki na miodzie
135. Przepis na ogórki na mizerię
136. Ogórki w zalewie musztardowej
137. Przepis na jarzynkę
138. Pomidorki koktajlowe w słonej zalewie
139. Pomidory w occie
140. Kompocik z gruszek
141. Konfitura z gruszek
142. Gruszki suszone i kompot z gruszek
143. SAŁATKA Z POMIDORÓW
144. Cukinia jako matiasy
145. Ogórki z curry
146. Sałatka z cukinii
147. Papryka konserwowa
148. Dżem z cukini a'la pomarańczowy (lub cytrynowy)
149. Dżem "wschodni"
150. Dżem z dyni
151. Aronia z jabłkami
152. Dżem z dyni
153. Dżem dyniowo pomarańczowy
154. Sos paprykowy
155. Sałatka z pieczarek i papryki
156. Sos słodko- kwaśny
157 Truskawki
158. Przepis na fajne ogóreczki do grilla
159. Dżem z czarnej porzeczki
160. Dżem z czarnej porzeczki
161. Sałatka szwedzka
162. Fasolka w przecierze
163. Mus z opadłych papierówek, 164. przepis na szarlotkę
165. Pomidorki w w galarecie
166. Mus z papierówek
167. Jabłecznik z gęstego niesłodzonego musu jabłkowego, przepyszny
168. Korniszony
169. Sałatka warzywna
170. Fasolka szparagowa do słoików
171. Dynia w ziołach pieczona
172. Gęsty sos z pomidorów - ćatni z kuchni indyjskiej
173. Pyszny bałkański sos ajwar
174. Chutney pomidorowo-jabłkowo-śliwkowy
175. DŻEM WYKWINTNY
176. Keczup
177. KUKURYDZA KONSERWOWA
178. PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWY A'LA KUBUŚ
179. Sok marchwiowo-jabłkowy przecierowy
180. Przecier z dyni i jabłek
181. Giuwecz
182. RATATOUILLE , 183. BAKŁAŻANY W OLEJU
184. Dżem z cukinii
185. Gruszki marynowane
186. Mus z rajskich jabłuszek, 187. Konfitura z rajskich jabłuszek
188. Marmoladki z jabłek
189. Dżem z jabłek i owoców róży
190. Sałatka z czerwonej kapusty
191. Kapusta kiszona czerwona z jabłkami
192. Sałatka warstwowa z kapusty czerwonej
193.Marmolada dyniowo-żurawinowa
194. Żurawina kandyzowana
195. Papryczki nadziewane serem w oliwie
196. Placki pomidorowe
196. Koncentrat paprykowy
197.Przepis na fasolę szparagową pasteryzowaną
198.Ogórki kiszone z paprykę w zalewie własnej
199. Buraczki z czosnkiem
200. Kiszone rydze






Spis przepisów zamieszczonych w części 2:

1 przetwory na zielono
2 ogórki małosolne inaczej
3 DŻEM Z AGRESTU
4 ekonomiczny sposób na "zagospodarowanie" truskawek, malin i wiśni (bez pestek
5 Koreczki z papryki i mini mozarelli
6 Małe korniszonki ze świeżą bazylią lub koprem
7 przepis na ogóreczki
8 Keczup z cukini .
9 Sałatka
10 Nalewka z brzoskwiń i moreli
11 Ogórki w zalewie miodowej
12 Rewelacyjna salsa meksykańska
13 Sałatka z cukinii i buraków.
14 DŻEM ŚLIWKOWY Z RUMEM
15 Ketchup wersja z jabłkami
16 Sos słodko-kwaśny
17 Sałatka z kapustą
18 Papryka w miodzie
19 DŻEM Z RAJSKICH JABŁUSZEK
20 Gruszki w occie
21 Sos z pomidorów



;:148 Dzisiaj u mnie przetwory na zielono
Pesto z pędów kwiatostanowych czosnku, pesto z kopru i pietruszka przygotowana do pasty czosnkowej.

Pesto z kopru mi się urodziło, kiedy musiałam wyrwać ogromne ilości spod krzaków pomidorów, które dzisiaj pryskałam. A pietruszkę zeszłoroczną musiałam wyrwać, bo zaczęła szaleć i pewnie nie doczekałaby aż czosnek dojrzeje do zbiorów.
No to wszystko za jednym zamachem i upraszczając sobie robotę przepuszczałam przez elektryczną maszynkę do mięsa a potem blenderem.

Na pierwszym zdjęciu pocięte pędy czosnku w miarce, na drugim od lewej ciemnozielona pietruszka z solą i odrobiną oliwy na pastę z 6 główek czosnku, może z 9, zobaczę. bo pietruszki miałam mnóstwo, obok pesto z kopru, ale musi poczekać w lodówce, bo jakoś nie mogę trafić z solą a po prawej tylko ;:145 trzy słoiczki pesto z pędów czosnku, pyyyycha
Obrazek Obrazek
Przepis na pesto z pędów kwiatostanowych czosnku, które teraz zrobiłam, ilości są tak około:
- 300 ml (ok. 180 g) pociętych na ok. 1cm pędów czosnku z kulką przyszłego kwiatostanu
- 1/2 szklanki lekko uprażonych obranych, uprażonych, pociętych migdałów.
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 100 g dobrego żółtego sera długo dojrzewającego
- sól (ok.1/2 łyżeczki) i szczypta ostrej papryki do smaku
- garść bazylii

- pędy czosnku umyć i pociąć na kawałki.
- zmielić z migdałami i serem maszynką elektryczną
- dodać przyprawy, wszystko wymieszać i stopniowo dolewając oliwę zmiksować blenderem na gładką masę – miksować krótko, z przerwami, kilka razy
- posmakować i ew doprawić, przełożyć do szklanego słoika, zamknąć, wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Jeśli chcemy przetrzymać dłużej w lodówce, to warto zalać wierzch oliwą (tak, żeby masa była przykryta).

Zamiast migdałów można dać inne pestki, np. uprażone orzechy włoskie (dają leciuteńką goryczką) czy uprażony słonecznik.
Podobnie zrobiłam pesto z kopru.


Góra   
  Zobacz profil      
 
bel_a_6a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 13 cze 2013, o 22:01 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 101
Skąd: Małopolska

 ---
Ale narobiłaś mi apetytu aż zrobiłam się głodna.Właśnie dzisiaj zerwałam pędy mam ich sporo 470g to muszę resztę składników dać 2,5 raza więcej, a jaki ser dawałaś? gorzej z bazylią bo jeszcze mała może dostanę w sklepie.Zaciekawiłaś mnie tym pesto z kopru muszę tez spróbować. ;:333

_________________
Bożena


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewikk77
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 13 cze 2013, o 22:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 820
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Moniko, jak robisz pesto z kopru?, bo też mam w nadmiarze i muszę wyrwać z pomidorów.
Do pietruszki z solą dodajesz oliwę? (sól w proporcji łyżka pietruszki - łyżka soli)? Długo przechowujesz i czy w piwnicy też da radę, czy koniecznie w lodówce?
Zaintrygowałaś mnie, będę czekać na odpowiedzi.

_________________
pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 13 cze 2013, o 22:32 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4194
bel_a_6a ser Bursztyn się nazywa, ale w lidlu widziałam też nasze długodojrzewające, na pewno dobre. Myślę, że bez bazylii też będzie ok.

ewikk77 z kopru wymyśliłam i zrobiłam po raz pierwszy, bo miałam ogromne ilości. Robiłam dokładnie jak z pędów czosnku. Poczekam do jutra bo chyba za mało soli dałam?? czegoś brakuje. Niech trochę odleży, bo jakoś nie mogę się teraz zdecydować co i ile dodać. Ale jest smaczne tak w ogóle.
A pietruszka nie jest do przechowywania tylko do pasty z czosnku viewtopic.php?p=3127718#p3127718
tylko coś mi się nie zgrało w tym roku i pietruszka zeszłoroczna już nie mogła czekać. Zmiksowałam ją, dodałam do niej soli na dwie porcje czosnku i zalałam odrobiną oliwy. Tak będzie czekać na czosnek pewnie ze dwa tygodnie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dorota71
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 13 cze 2013, o 22:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6645
Skąd: Lubuskie

 1 szt.
Zapisuję żeby nie zgubić i lecę czytać.

_________________
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
danaa
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 14 cze 2013, o 12:42 
Offline
500p
500p
Postów: 515
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Kilka dni temu kupiłam broszurkę (z serii "Przyślij Przepis!") - "Przetwory i nalewki" . Kosztuje jedynie 89 groszy, a sporo w niej ciekawych przepisów! Bardzo polecam!! ( ;:oj chociaż nie wiem czy mogę, bo to to w jakimś sensie reklama tego "wydawnictwa" :oops: )

_________________
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!


Góra   
  Zobacz profil      
 
anka22639
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 14 cze 2013, o 13:42 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 292
Skąd: Kujawsko-Pomorskie

 więcej niż 1
Ostatnio bardzo popularne u mnie są ogórki małosolne ale zważywszy na ich ceny gotowych 14-16zł/kg w sklepie i braku ogródka kupujemy zwykłe małe ogóreczki w promocji w markecie 4-5zł/kg i sami robimy.

Przepis na ogórki małosolne inaczej

Ogórki do słoja
Gorczyca -ok opakowania na 5l słój
czosnek 3-4 duże ząbki
chrzan - nie mam swojego a w sklepie jest ciężko dostępny i drogi więc daję 2-3 łyżeczki dobrego chrzanu tartego z kupnego słoiczka (taki który ma w składzie tylko chrzan bez innych ulepszaczy)

Zalewa -na 1 litr przegotowanej ostudzonej wody 1 czubata łyżka soli.

Zalewamy i na drugi dzień pycha ogóreczki mamy :D

U mnie na 2 osoby dorosłe i dwulatka -która uwielbia takie ogórki słój 5l starcza max na 3 dni :)

_________________
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu viewtopic.php?uid=31226&f=3&t=67258&start=0


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 16 cze 2013, o 10:11 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4194
Powiem wam, że pesto z kopru jest świetne, trochę trudno trafić z ilością soli i pieprzu na początku, doprawiłam ostatecznie po paru dniach jak się trochę przegryzło. Myślę, że z prażonym słonecznikiem też byłoby dobre.


Góra   
  Zobacz profil      
 
bel_a_6a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 24 cze 2013, o 06:14 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 101
Skąd: Małopolska

 ---
Zrobiłam pesto z pędów ale dodałam parmezan i bardzo nam smakuje ;:215 teraz czekam na czosnek aby zrobić pastę.

_________________
Bożena


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
danaa
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 cze 2013, o 19:15 
Offline
500p
500p
Postów: 515
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Przejrzałam spis treści z pierwszej strony (fakt, że pobieżnie) ale nie znalazłam żadnego "agrestowego" (i nie tylko) przepisu na dżem . A teraz jest właśnie odpowiednia pora,żeby się nim zająć :D .
Ten rok chociaż bardzo u mnie niekorzystny dla uprawianych w gruncie pomidorów i papryk, okazał się za to wyjątkowo udany dla krzewów owocowych. Wszystkie rodzaje porzeczek, borówki, jagody kamczackie i agresty właśnie, "oblepione" są owocami!!
Teraz podam sposób jak jeszcze podnieść walory smakowe dżemu agrestowego, który pokazała mi siostra.

DŻEM ZAGRESTU
Otóż do garnka wsypujemy oczyszczony z szypułek i tych "czuprynek" agrest, wlewamy trochę wody i dość sporą ilość liści z wiśni obwiązanych białą bawełnianą nitką (podobnie jak w przypadku aronii). Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy całość na malutkim gazie do momentu rozgotowania owoców. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Trwa to w zależności od ilości owoców ok. 30 min. Wtedy dosypać cukier (ilość w zależności od tego jak słodkie lubimy przetwory ) i dalej smażyć.
A teraz można:
wersja 1. smamżyć tak długo (ciągle mieszając) aż dżem zgęstnieje,
lub (i tak właśnie robię ja)
wersja 2. po krótkim smażeniu z cukrem rozlać przez sitko utworzony sok do słoików, a to co zostało na sitku albo jeszcze chwilę zagęścić podgrzewając, lub (moja wersja) przełożyć bez dalszego zagęszczania do słoików.
Słoiki z sokiem i dżemem (jeszcze gorące) pasteryzuję ok. 5 min. (tak na wszelki wypadek).

Taki sposób (wersja 2) oddzielania soku od owoców stosuję również przy truskawkach, czarnych porzeczkach, jagodach kamczackich i borówkach amerykańskich. Tyle, że oprócz ( jak wyżej wspomniałam) agrestu i czarnej porzeczki wszystkie pozostałe jeszcze chwilkę zagęszczam podsmażając 15-20 min.
Jest to sposób :D wydaje mi się bardziej "ekonomiczny" bo znacznie skracam czas "odparowywania" ale również przez skrócenie go , zachowuję więcej witamin.
Takie 2 w 1 :lol: .

_________________
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!


Góra   
  Zobacz profil      
 
goja94
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 cze 2013, o 19:23 
Offline
50p
50p
Postów: 84

 ---
Jak przechowujecie takie pesto i jak długo? do czego takie koperkowe można wykorzystać?Nigdy nie robiłam żadnego pesto,a i na takie sklepowe nie bardzo mam pomysł ale chetnie spróbuje czegoś nowego. :wit


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
danaa
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 cze 2013, o 19:34 
Offline
500p
500p
Postów: 515
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Jeszcze jeden (ekonomiczny :D ) sposób, tym razem na "zagospodarowanie" truskawek, malin i wiśni (bez pestek). Ten szczególnie dobry jest dla osób, które mają malutkie piwnice (ja :( ;:145 ) i nie chcą wekować niepotrzebnie wody w słoikach :lol: .
Dodatkowym plusem tej metody jest to, że truskawki wyjęte z takiego słoika nie są miękkimi "kapciami" a bardziej przypominają kandyzowane i doskonale nadają się zimą do deserów czy ciast owocowych. A sok po rozcieńczeniu wodą jest smaczniejszy niż kompot.
A sposób jest bardzo prosty!

Oczyszczone owoce przesypujemy w odpowiednio dużym naczyniu warstwami cukrem (proporcje wg uznania, ale lepiej żeby cukru nie było o połowę mniej niż owoców). Następnego dnia, kiedy "puszczą" sok (kiedy jest chłodno można poczekać jeszcze jeden dzień) należy przełożyć je do słoików dodając wytworzony sok i nierozpuszczony cukier. Należy pamiętać o zachowaniu min 2-cm wolnej przestrzeni do wieczka słoika, bo w trakcie pasteryzowania sok lubi wyciekać spod zakrętek.
Pasteryzować (w zależności od wielkości słoików) od 10 - 15 min.
Ja do tego celu używam średnich słoików "majonezowych".

_________________
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 26 cze 2013, o 21:18 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4194
goja94 pesto w lodówce i bardzo krótko. Moim zdaniem najlepsze jest następnego dnia po wyjęciu z lodówki. Dłuższe przetrzymanie może spowodować fermentację. Najlepiej zrobić małe porcje jednorazowe o różnych smakach w malutkich słoiczkach albo w woreczkach strunowych i wrzucić do zamrażarki.
Zrób malutką porcję, spróbuj czy Ci smakuje i zdecyduj.
A do czego? pooglądaj obrazki, może Cię natchną https://www.google.pl/search?q=dill%20p ... Q#imgdii=_
Ja lubię z makaronem, rybą, do przystawek..mnóstwo zastosowań, Chudziak dodała do koperkowego aceto balsamico, ja m.in. garlic tabasco, co kto lubi


Góra   
  Zobacz profil      
 
danutka66
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 27 cze 2013, o 10:45 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 734
Skąd: Opolskie cudne

 ---
Graszka napisał(a):

A co robicie z czerwonej porzeczki? Obrodziła może by zerwał i coś zrobił tylko co...

Pyszny dżem,ponieważ porzeczka zawiera dużo pektyny nie trzeba żadnych utwardzaczy;)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 898 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 65  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *