Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ooooo! Naleweczka! Dobrze, że mi przypomniałaś
Można kombinować, trochę z imbirem i kardamonem, trochę z miętą...
Tak, na bardzo gęstym sicie, bo przez przecierak niestety te drobne pestki się przedostają.
Można kombinować, trochę z imbirem i kardamonem, trochę z miętą...
Tak, na bardzo gęstym sicie, bo przez przecierak niestety te drobne pestki się przedostają.
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dorotko zrobione z ostrej
Ale zalewałam zimnym olejem, dodałam do niego trochę soli, swojej mieszanki ziół i ze trzy ząbki czosnku w plasterkach. Papryki przekrojone bez pestek zblanszowałam krótko, ale nie wiem czy to było potrzebne. Niestety miałam tylko zielone oliwki Kurcze strasznie dużo oleju idzie. No nic pierwsze koty za płoty. Kiedy można tego spróbować? I chcę to trzymać poza lodówką, dobrze zrobię?
Ale zalewałam zimnym olejem, dodałam do niego trochę soli, swojej mieszanki ziół i ze trzy ząbki czosnku w plasterkach. Papryki przekrojone bez pestek zblanszowałam krótko, ale nie wiem czy to było potrzebne. Niestety miałam tylko zielone oliwki Kurcze strasznie dużo oleju idzie. No nic pierwsze koty za płoty. Kiedy można tego spróbować? I chcę to trzymać poza lodówką, dobrze zrobię?
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Piękności Z zielonymi oliwkami też super wyglądają
Oleju idzie sporo, ale on jest do wykorzystania, robi się super aromatyzowany, można potem używać i do smażenia i do sałatek
Nie próbowałam trzymać poza lodówką, nie wiem czy ser to zniesie...
A próbować myślę, że można spokojnie za tydzień - dwa
Daj cynka jak z ostrością papryczek, czy ją nadal czuć po usunięciu pestek
Oleju idzie sporo, ale on jest do wykorzystania, robi się super aromatyzowany, można potem używać i do smażenia i do sałatek
Nie próbowałam trzymać poza lodówką, nie wiem czy ser to zniesie...
A próbować myślę, że można spokojnie za tydzień - dwa
Daj cynka jak z ostrością papryczek, czy ją nadal czuć po usunięciu pestek
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No to wrzucam do lodówki. Dam jej tydzień, tyle, że ja ja jestem odporna na takie ostre specyfiki. Nawet rękawiczek nie musiałam zakładać. Jak odkroiłam kawałek, no bo musiałam sprawdzić czy to aby na pewno Jalapeno to trochę w język zaszczypało i finito
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czy mogłabym się uśmiechnąć o przepis na te rajskie jabłuszka , u mnie też urodzaj.AAleksandra
.... W zeszłym roku konfiturki zrobiłam z rajskich jabłuszek w całości. Wyszły przepysznie. W tym roku będzie większa ilosć smażenia, bo na drzewku urodzaj Dobry pomysł z konfiturką z wiśni i np z dodatkiem imbiru ....
A czarną porzeczkę na czym Dorotko przecierasz ? na zwykłym sitku ?
W jaki sposób dodajesz imbir do konfitury?
Mam mnóstwo czereśni i wychodzi z nich niezła konfitura ale smak taki mdławy pomyślałam o imbirze.
Czy ktoś z Was ma pojęcie gdzie można kupić najtaniej słoiki. Ogołociłam już doszczętnie trzy piwnice, a że rok jest idealny na robienie przetworów więc muszę dokupić
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Beatko, zerknij do mojego kuchennego. W zeszłym roku z rajskich jabłuszek to był debiut, ale przyjęty entuzjastycznie. Takie małe słoiczki były też rozdawane w formie prezentu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=112
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dzięki za odpowiedź. Wlazłam na Twój wątek i czytam od 1,5 godziny. Obiadu dziś chyba nie bedzie...
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czy ktos moze podać sprawdzony przepis na jakaś pastę z czosnku?
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
tu masz :magda2013 pisze:Czy ktos moze podać sprawdzony przepis na jakaś pastę z czosnku?
http://forumogrodnicze.info/search.php?t=402
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ooo.. To faktycznie, może można byłoby dodać do każdego słoiczka cały, nie blanszowany tylko przekrojony strąk jakiejś mocno ostrej papryczki razem z nasionami? Olej wyciąga sporą część kapsaicyny, która się w nim rozpuszcza, pewnie to dlatego... Ale najważniejsze, że smakowało i eksperyment zaliczony
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
U mnie po blanszowaniu smak papryki nie zmienił się. Łatwiejsza była w 'wyginaniu'.
Dorotko w oleju rozpuści się pewnie cała kapsaicyna, kwestja czasu. A ja lubię ostre.. a tu nic I ten olej jest najwartościowszy, ale ja nie zauważyłam, żeby on był ostry. Muszę zrobić jeszcze jedno doświadczenie, dam więcej papryk, z ziołami i fetą, nie szaszłyczki.
I obowiązkowo w tym roku robię adżikę z orzechami włoskimi (może z odrobiną oliwy??).
Dorotko w oleju rozpuści się pewnie cała kapsaicyna, kwestja czasu. A ja lubię ostre.. a tu nic I ten olej jest najwartościowszy, ale ja nie zauważyłam, żeby on był ostry. Muszę zrobić jeszcze jedno doświadczenie, dam więcej papryk, z ziołami i fetą, nie szaszłyczki.
I obowiązkowo w tym roku robię adżikę z orzechami włoskimi (może z odrobiną oliwy??).
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika, jak robisz adżikę z orzechami? Też bym popełniła
Co do tych szaszłyczków, to chyba źle się wyraziłam Nie chodziło mi o to, żeby zamiast papryki w szaszłykach dać nie blanszowaną z pestkami, tylko obok tych szaszłyków dołożyć po prostu do słoiczka po 1-2 całe strączki mocno ostrej, np. Cayenne. Tak zrobiłam do pomidorów w galarecie i do bakłażanów w oliwie. Naciągnęły ostrością mocno. Tylko te akurat przetwory u mnie dłużej stały i może też tutaj jest przyczyna.
A jeśli Jalapeno nie było mocno ostre jak próbowałaś na surowo, to też miało wpływ na efekt końcowy...
Co do tych szaszłyczków, to chyba źle się wyraziłam Nie chodziło mi o to, żeby zamiast papryki w szaszłykach dać nie blanszowaną z pestkami, tylko obok tych szaszłyków dołożyć po prostu do słoiczka po 1-2 całe strączki mocno ostrej, np. Cayenne. Tak zrobiłam do pomidorów w galarecie i do bakłażanów w oliwie. Naciągnęły ostrością mocno. Tylko te akurat przetwory u mnie dłużej stały i może też tutaj jest przyczyna.
A jeśli Jalapeno nie było mocno ostre jak próbowałaś na surowo, to też miało wpływ na efekt końcowy...
Pozdrawiam, Dorota