Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ooooo! Naleweczka! Dobrze, że mi przypomniałaś ;:3
Można kombinować, trochę z imbirem i kardamonem, trochę z miętą... :)
Tak, na bardzo gęstym sicie, bo przez przecierak niestety te drobne pestki się przedostają.
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dorotko zrobione z ostrej :lol:
Obrazek
Ale zalewałam zimnym olejem, dodałam do niego trochę soli, swojej mieszanki ziół i ze trzy ząbki czosnku w plasterkach. Papryki przekrojone bez pestek zblanszowałam krótko, ale nie wiem czy to było potrzebne. Niestety miałam tylko zielone oliwki :? Kurcze strasznie dużo oleju idzie. No nic pierwsze koty za płoty. Kiedy można tego spróbować? I chcę to trzymać poza lodówką, dobrze zrobię?
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Piękności :D Z zielonymi oliwkami też super wyglądają :D
Oleju idzie sporo, ale on jest do wykorzystania, robi się super aromatyzowany, można potem używać i do smażenia i do sałatek :)
Nie próbowałam trzymać poza lodówką, nie wiem czy ser to zniesie...
A próbować myślę, że można spokojnie za tydzień - dwa :D
Daj cynka jak z ostrością papryczek, czy ją nadal czuć po usunięciu pestek :)
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

No to wrzucam do lodówki. Dam jej tydzień, tyle, że ja ja jestem odporna na takie ostre specyfiki. Nawet rękawiczek nie musiałam zakładać. Jak odkroiłam kawałek, no bo musiałam sprawdzić czy to aby na pewno Jalapeno :wink: to trochę w język zaszczypało i finito
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

AAleksandra

.... W zeszłym roku konfiturki zrobiłam z rajskich jabłuszek w całości. Wyszły przepysznie. W tym roku będzie większa ilosć smażenia, bo na drzewku urodzaj :D Dobry pomysł z konfiturką z wiśni i np z dodatkiem imbiru .... ;:224
A czarną porzeczkę na czym Dorotko przecierasz ? na zwykłym sitku ?
Czy mogłabym się uśmiechnąć o przepis na te rajskie jabłuszka :D, u mnie też urodzaj.
W jaki sposób dodajesz imbir do konfitury?
Mam mnóstwo czereśni i wychodzi z nich niezła konfitura ale smak taki mdławy pomyślałam o imbirze.

Czy ktoś z Was ma pojęcie gdzie można kupić najtaniej słoiki. Ogołociłam już doszczętnie trzy piwnice, a że rok jest idealny na robienie przetworów więc muszę dokupić ;:7
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Beatko, zerknij do mojego kuchennego. W zeszłym roku z rajskich jabłuszek to był debiut, ale przyjęty entuzjastycznie. Takie małe słoiczki były też rozdawane w formie prezentu :D http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=112
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dzięki za odpowiedź. Wlazłam na Twój wątek i czytam od 1,5 godziny. Obiadu dziś chyba nie bedzie... ;:112
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
magda2013
50p
50p
Posty: 70
Od: 21 maja 2013, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Czy ktos moze podać sprawdzony przepis na jakaś pastę z czosnku?
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2038
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

magda2013 pisze:Czy ktos moze podać sprawdzony przepis na jakaś pastę z czosnku?
tu masz :
http://forumogrodnicze.info/search.php?t=402
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

monika pisze:Dorotko zrobione z ostrej
Obrazek
Dorotko dzisiaj komisyjnie spróbowane.
Po tygodniu ZERO ostrości, nic, stwierdziła to również osoba, która jest bardzo wrażliwa. Mnie to baaardzo zmartwiło niestety :(
Z czarnymi oliwkami i feta będą chyba lepsze, choć i tak smaczne to to jest.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ooo.. To faktycznie, może można byłoby dodać do każdego słoiczka cały, nie blanszowany tylko przekrojony strąk jakiejś mocno ostrej papryczki razem z nasionami? Olej wyciąga sporą część kapsaicyny, która się w nim rozpuszcza, pewnie to dlatego... Ale najważniejsze, że smakowało i eksperyment zaliczony :)
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

U mnie po blanszowaniu smak papryki nie zmienił się. Łatwiejsza była w 'wyginaniu'.
Dorotko w oleju rozpuści się pewnie cała kapsaicyna, kwestja czasu. A ja lubię ostre.. a tu nic :( I ten olej jest najwartościowszy, ale ja nie zauważyłam, żeby on był ostry. Muszę zrobić jeszcze jedno doświadczenie, dam więcej papryk, z ziołami i fetą, nie szaszłyczki.
I obowiązkowo w tym roku robię adżikę z orzechami włoskimi (może z odrobiną oliwy??).
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Monika, jak robisz adżikę z orzechami? Też bym popełniła ;:173
Co do tych szaszłyczków, to chyba źle się wyraziłam :D Nie chodziło mi o to, żeby zamiast papryki w szaszłykach dać nie blanszowaną z pestkami, tylko obok tych szaszłyków dołożyć po prostu do słoiczka po 1-2 całe strączki mocno ostrej, np. Cayenne. Tak zrobiłam do pomidorów w galarecie i do bakłażanów w oliwie. Naciągnęły ostrością mocno. Tylko te akurat przetwory u mnie dłużej stały i może też tutaj jest przyczyna.
A jeśli Jalapeno nie było mocno ostre jak próbowałaś na surowo, to też miało wpływ na efekt końcowy...
Pozdrawiam, Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”