Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 13
- Od: 17 mar 2009, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Witam nie wiem skąd wzięłam przepis na ketchup z pieczonej dyni i pieczonej papryki,wydaje mi się że z tej strony,był super,chciałabym zrobić w tym roku ale nie mam przepisu,Może ktoś zna?
- Galicjanka
- 100p
- Posty: 170
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
klon- z malin wychodzi super ocet. Robiłam też z aronii- ale ona ma najwięcej garbników- co przy soku jest super bo nie trzeba pasteryzować- ale już ocet wychodzi słaby. Na pewno trzeba dłużej go macerować. Zawsze warto.
Pozdrawiam Gosia
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
U mnie raczej koniec słoików, teraz pulpę pomidorową zamrażam
Wczoraj zawekowałam 50 pół litrowych słoików z przecierem i były to ostatnie słoiki jakie wydębiłam od znajomych i rodziny. W piwnicy dawno pusto.
Oprócz tego suszę na okrągło pomidory ( najlepsza odmiana to N/N Iran od Joli Joaker)
A trzeba jeszcze wykorzystać obfitość śliwek, wymyśliłam więc Chutney.
Macie jakiś sprawdzony przepis, najlepiej taki trochę spolszczony bo w tych angielskich za dużo korzennych przypraw?
Wczoraj zawekowałam 50 pół litrowych słoików z przecierem i były to ostatnie słoiki jakie wydębiłam od znajomych i rodziny. W piwnicy dawno pusto.
Oprócz tego suszę na okrągło pomidory ( najlepsza odmiana to N/N Iran od Joli Joaker)
A trzeba jeszcze wykorzystać obfitość śliwek, wymyśliłam więc Chutney.
Macie jakiś sprawdzony przepis, najlepiej taki trochę spolszczony bo w tych angielskich za dużo korzennych przypraw?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 741
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: WLKP
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
U mnie też koniec przetworów, może jeszcze buraczki dorobię, no i kapucha kiszona, ale to z miesiąc jeszcze.
Pozdrawiam ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mam prawie 40 słoików 0,9 l sosu słodko kwaśnego do chińszczyzny. .
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Przerabiam pomidory. Mam już przecier, pomidory w zalewie, sos pomidorowo paprykowy, jest tego około 80 słoików pojemności 0,9l.
Teraz smażę powidła, przerobiłam jak na razie 40 kg śliwek. Jutro zabieram się za marynowanie papryki.
Teraz smażę powidła, przerobiłam jak na razie 40 kg śliwek. Jutro zabieram się za marynowanie papryki.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
U nie też już resztki słoików ale na szczęście wyszukałam na strychu cały karton weków dokupiłam gumy i sprężyny i mogę jeszcze działać. Chcę jeszcze zrobić buraczki w całości i kapustę kwaszoną
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Marzenko masz sprawdzony przepis na kapustę kiszoną w słoikach?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mam trochę młodej botwinki.Zrobiłam na zimę już kilka słoików a teraz chciałam trochę zamrozić..Czy ma ktoś doświadczenie,czy lepiej zamrozić surową czy też obgotowaną chwilę??
Pozdrawiam Ewa