Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- hafciarz
- 200p
- Posty: 472
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zagroda bednarza ( Łowickie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jak zrobić konfiturę aby nie dokładać żadnych fiksów?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 567
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zamiast fix-ów można użyć pektyny do dżemów niskosłodzonych.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Tez używam pektyny dla niskosłodzonych.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- hafciarz
- 200p
- Posty: 472
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zagroda bednarza ( Łowickie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W normalnym sklepie taka pektynę kupię czy trzeba przez neta ? Cukier dajecie normalny czy ten brzozowy ?
Jakie proporcje i czy pasteryzujecie konfiturę ?
Jakie proporcje i czy pasteryzujecie konfiturę ?
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robiłam z Xylitolem, jest znacznie mniej słodki. Na dwa kilo owoców dawałam 250 gr.
Da się jeść, choć to nie ulepek jak z cukru ( sacharozy).
Robiłam też z cukrem brązowym. Wszystkie się udają ale mają inna słodycz. Z reguły daję 250 gr każdego cukru na dwa kilo owoców, chyba że są wyjątkowo kwaśne, wtedy daję zalecane 350.
Lepiej się trzymają dżemy zapasteryzowane, niestety coś za coś - tracą na twardości.
Da się jeść, choć to nie ulepek jak z cukru ( sacharozy).
Robiłam też z cukrem brązowym. Wszystkie się udają ale mają inna słodycz. Z reguły daję 250 gr każdego cukru na dwa kilo owoców, chyba że są wyjątkowo kwaśne, wtedy daję zalecane 350.
Lepiej się trzymają dżemy zapasteryzowane, niestety coś za coś - tracą na twardości.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- hafciarz
- 200p
- Posty: 472
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zagroda bednarza ( Łowickie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Beata ja do konfitury z jagody kamczackiej dodałem na 1kg owoców 0,5 kg cukru . Konfitura nie jest słodka . Dodaję ktoś sok z cytryny jako naturalną pektynę ? Chciałbym zrobić konfiturę bez konserwantów, tylko nie wiem jak jest z trwałością takiego produktu . Da radę rok poleżeć ?
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Pewnie do samej trzeba dać tyle ale ja ją mieszam z truskawką jak już wcześniej pisałam.
Zresztą każdy musi kwestię cukru uregulować sobie sam. Ja raczej mało go używam.
Zresztą każdy musi kwestię cukru uregulować sobie sam. Ja raczej mało go używam.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 567
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Pektyna nie występuje w soku z cytryny ,tylko w jej skórce,a tą trzeba szorować.Dużo pektyny mają porzeczki i agrest,jabłka,marchew,czereśnie.Najwięcej jest w pigwie,ale owoce dostępne na jesień.
Nie wiem czy to nie będzie reklamą,ale ja kupuję pektynę w sklepach Delikatesy Centrum.Można też zamówić w lokalnych sklepach jak właściciel jest kumaty.Pektyna produkowana jest w Jaśle.Kosztuje grosze.Można też stosować agar ,ale nie wiem gdzie go kupić.
Zrobiłem też konfitury z jagód z dodatkiem płatków róży stulistnej.Wtedy dodałem mniej cukru.
Nie wiem czy to nie będzie reklamą,ale ja kupuję pektynę w sklepach Delikatesy Centrum.Można też zamówić w lokalnych sklepach jak właściciel jest kumaty.Pektyna produkowana jest w Jaśle.Kosztuje grosze.Można też stosować agar ,ale nie wiem gdzie go kupić.
Zrobiłem też konfitury z jagód z dodatkiem płatków róży stulistnej.Wtedy dodałem mniej cukru.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Trochę nie rozumiem tych wszystkich zabiegów z szukaniem pektyny E440 i dodawaniem sacharozy w ilości 300g/litr owoców i dziwna niechęć do fiksów, które zawierają tą samą pektynę i taką samą sacharozę . Pewnie chodzi o dodatek kwasu sorbowego i jego soli jako konserwantów E2XX, które hamują rozwój pleśni i drożdży mogących zepsuć nasz wyrób. Całkowicie rozumiem osoby , które chcą robić przetwory bezcukrowe , ale zastępowanie cukru białego podobno zdrowszym cukrem trzcinowym to tylko zbędny wydatek , bo sacharoza to sacharoza i żadne zaklęcia tego nie zmienią. Podobnie ksylitol , który jest produktem całkowicie syntetycznym, produkowanym w zakładach chemicznych jak nawozy "sztuczne"z drewna drzew liściastych , albo z kolb kukurydzy , najpewniej GMO. Ponadto dzienna max. dawka ksylitolu dla dorosłego człowieka to 15g czyli 3 łyżeczki, bo większa ilość może wywołać problemy trawienne.
http://www.akademiadietetyki.pl/zalety- ... rzozowego/
http://www.slodkie-zdrowie.pl/pl/conten ... y-chinski-
Jeżeli ktoś chce na prawdę używać "zdrowego" cukru, to powinien poszukać erytrytolu. Jest produkowany z owoców i w procesie naturalnej fermentacji.
http://zdrowie.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/Zdrowie/7,1014 ... alny_.html
Jest w prawie 100% składnikiem słodzika "STEWIA" w formie sypkiej dostępnej np. w Stokrotce.
http://www.akademiadietetyki.pl/zalety- ... rzozowego/
http://www.slodkie-zdrowie.pl/pl/conten ... y-chinski-
Jeżeli ktoś chce na prawdę używać "zdrowego" cukru, to powinien poszukać erytrytolu. Jest produkowany z owoców i w procesie naturalnej fermentacji.
http://zdrowie.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/Zdrowie/7,1014 ... alny_.html
Jest w prawie 100% składnikiem słodzika "STEWIA" w formie sypkiej dostępnej np. w Stokrotce.
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zgadzam się z kaLo. W tej chwili w różnych środkach masowego przekazu robią nam wodę z mózgu. To co w tej chwili jest super za chwilę okaże się do niczego. Nie jestem przekonana do sztucznych słodzików tak jak i do brązowego cukru. Z solą jest podobnie. Sól to sól- czy pochodzi z naszej Wieliczki czy z morza martwego. Z morza martwego ma mikroelementy, ale przy naszych potrzebach są to tak małe ilości że nie warto za nie przepłacać.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
http://pinkcake.blox.pl/2015/02/Ksylito ... ralny.htmlMoje obserwacje i relacje zaprzyjaźnionych blogerek wskazują, że przetwory owocowe i warzywne przygotowane na ksylitolu pleśnieją. Co stawia jego działanie przeciwgrzybiczne pod znakiem zapytania. Osobiście wolę przygotować przetwory z cukrem lub zupełnie bez cukru, zdecydowanie mają wyższą trwałość.
Z artykułu wynika, że właśnie ten chiński jest najbardziej naturalny a ten oryginalny , fiński to dzieło szatańskiego alchemika Merlina. Co to się porobiło? .
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wydaje mi się, że do wszystkiego potrzebna jest odrobina zdrowego rozumu. Wszystko szkodzi w nadmiarze i o ile stosujemy umiarkowane ilości czy to cukru czy soli to nie widzę powodu, żeby płacić grube pieniądze za wynalazki, które za chwilę okażą się szkodliwe. Osobiście używam normalnego cukru i zwykłej soli. Owoce, które da się zrobić bez fiksów i innych cudów robię bez dodatków a te, które potrzebują dodatków wspomagam. Jeśli nawet jakiś dodatek ma w składzie coś niezdrowego to przecież nie jem dżemów kilogramami codziennie.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Są też chorzy na cukrzycę i oni normalnego dżemu na sacharozie nie mogą zjeść a na ksylitolu jak najbardziej.
Robię więc takie dżemy dla Babuni a przy okazji sama korzystam.
Robię więc takie dżemy dla Babuni a przy okazji sama korzystam.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa