Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wg mnie to przemrożona i nie przemrożona jest dobra na sok. Ta cierpkość mi nie przeszkadza. Soki robę w sokowniku.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Żeby mrożenie aronii coś dało to powinno sie odbywać w taki sposób jak to dzieje się w naturze. Owoce powinny być zamrożone do temp. kilku stopni poniżej zera następnie pozostawione przez kilkanaście godzin temp. pokojowej . Po tym czasie powtórka albo i dwie. Podczas mrożenia ulegają uszkodzeniu ściany komórkowe i zostają uwolnione enzymy, które w normalnej temperaturze rozkładają garbniki odpowiedzialne za goryczkę. Utrupienie owoców w temp. -20 st i natychmiastowe gotowanie nic w nich nie zmienia.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W ubiegłym roku robiłam domowy keczup/sos i chociaż w smaku wyszedł rewelacyjny to miał jedną wadę. Po otworzeniu wytrzymywał w lodówce góra 5-6 dni. Keczup miał w składzie pomidory, cebulę, paprykę słodką i ostrą, jabłka, czosnek, cukier, sól i mnóstwo przypraw. Nie pasteryzowałam go, po włożeniu do słoików siedział w kocyku do wystygnięcia. Czy to może być przyczyną i czy pasteryzacja może to zmienić? A może tak już z nim jest jak np. z przecierem pomidorowym, który długo nie postoi po otworzeniu? Może ktoś ma podobne doświadczenia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ocet dodawałaś? Jeżeli nie, to pewnie to jest przyczyna małej trwałości keczupu.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nie dodawałam, bez octu był smaczny. Czyli po prostu musimy szybko jeść
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki, przetestuję
-
- 100p
- Posty: 105
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czaniec (śląskie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Witam. Pierwszy raz mam owoce derenia, będzie tego może z 2kg. Macie jakiś sprawdzony przepis na jakiś dżem lub sok z derenia?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dżem jest średni. Soku nie robiłem. Jeżeli nie należysz do AA (Anonimowych Abstynentów ) to zrób nalewkę. To najlepszy sposób utylizacji tego owocu.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jak nie wypróbowane, to podobno świetnie się je mrozi w całości.
A z przepisów salsa - gotowiec do słoików z netu https://awaytogarden.com/roasted-tomati ... -like-jam/ Może ci podpasuje, Prosty : tomatillo zapieczone z cebulą, czosnkiem, papryką ostrą i słodką i kolendrą
A z przepisów salsa - gotowiec do słoików z netu https://awaytogarden.com/roasted-tomati ... -like-jam/ Może ci podpasuje, Prosty : tomatillo zapieczone z cebulą, czosnkiem, papryką ostrą i słodką i kolendrą
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki, Pelikano11, salsę już mam, jutro robię kompot, szukam jeszcze dalej
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Przepisów trochę jest, szukasz na słodko czy ostro?
Dobre podobno jest połączenie z papryką wędzoną jalapeno w sosie pomidorowym tzw chipotle in adobo
Dobre podobno jest połączenie z papryką wędzoną jalapeno w sosie pomidorowym tzw chipotle in adobo