Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Robiłam dźęm truskawki z rabarbarem nie trzeba zagęszczaczy , przypadł do gustu
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1208
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie mogę znalezc który numer na dżem truskawki i rabarbaru ? W liśćie przepisów jest , bo ja nie widzę ?
Bożena
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Kwestia gustu,ja używam galaretki do deserów ,a zwłaszcza do płatków/nie kukurydzianych/na śniadanie,zamiast miodu.Ponieważ używam cukru brzozowego i na dodatek w proporcji 2:1/owoc-cukier/,nie ma strachudanaa pisze:
Pestki czarnej porzeczki nie "przeszkadzają" mi w dżemie.
A robota?też jestem z tych leniwych...gotuję 20 minut,do słoików,dnem do góry ...i po sprawie
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zrobiłam pyszny dżem z truskawek i agrestu.
Wszystko razem do gara plus cukier, gotować aż się rozgotują i gotowe.
Jest gęsty bez polepszaczy, smak słodki z lekką nutą kwasku ( niedojrzały agrest).
Polecam.
Proporcji nie podaję bo robię na oko a i smak każdy ma inny.
Wszystko razem do gara plus cukier, gotować aż się rozgotują i gotowe.
Jest gęsty bez polepszaczy, smak słodki z lekką nutą kwasku ( niedojrzały agrest).
Polecam.
Proporcji nie podaję bo robię na oko a i smak każdy ma inny.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Robiłam z tego przepisu ...http://www.beawkuchni.com/2008/06/trusk ... orowo.html
przypadł do gustu i jeszcze sąsiadka też robiła.
Ten przepis trafiony bo posadziłam większy kawałek rabarbaru to będzie jak znalazł na inne sezony
przypadł do gustu i jeszcze sąsiadka też robiła.
Ten przepis trafiony bo posadziłam większy kawałek rabarbaru to będzie jak znalazł na inne sezony
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1208
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja w tym roku robię bez żelfiksów ani innych dodatków , prosto szybko i myślę że będą dobre konfitury . Czas pokaże . Truskawki myję , do garczka , pogotuję i odlewam sok , do truskawek dodaję cukier smażę i do słoików gorące . A sok na ogień dam cukier według swojego smaku , pogotuję i gorący do buteleczek , zakręcić i gotowe. Ciekawe ten dżem z rabarbarem , muszę spróbować ......
Bożena
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zastanawiam się,czy to co robię można nazwać przetworem.
Zaczęło się od owoców jagody kamczackiej,których miseczkę dostałam w prezencie.
Bardzo były kwaśne i nie dały się jeść na surowo.
Ugotowałam syrop z cukru i wody -proporcje pół na pół.
Jagody zmiksowałam i dodałam syrop.Zamroziłam i mam sorbet.
Niedawno zrobiłam "lody" z truskawkami w ten sposób,że ubiłam na bezę białka z cukrem i dodałam zmiksowane,ale nie całkiem na miazgę truskawki.Zamrożone wyszło bardzo smaczne.
Zaczęło się od owoców jagody kamczackiej,których miseczkę dostałam w prezencie.
Bardzo były kwaśne i nie dały się jeść na surowo.
Ugotowałam syrop z cukru i wody -proporcje pół na pół.
Jagody zmiksowałam i dodałam syrop.Zamroziłam i mam sorbet.
Niedawno zrobiłam "lody" z truskawkami w ten sposób,że ubiłam na bezę białka z cukrem i dodałam zmiksowane,ale nie całkiem na miazgę truskawki.Zamrożone wyszło bardzo smaczne.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4024
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja z czerwonej porzeczki robię dżemo-galaretkę. Umytą i obraną porzeczkę wrzucam do gara i gotuję chwilę, aż zmiękną skórki. Następnie przecieram przez sitko i wlewam do gara czysty sok. Do tego cukier w ilości 70 dkg na kilo owoców. Jak zacznie się gotować trzeba uważać, bo powstaje dużo piany. Minimalny ogień i cały czas mieszać. Jak piana opadnie, to jeszcze chwilkę gotować. Przelewać do wyparzonych słoiczków. Sok po kilku dniach zestali się w dość twardą galaretkę.
- monika10
- 200p
- Posty: 204
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Jasło podkarpackie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Można prosić o przepisy na buraka liściowego, czyli boćwiny ,bo w necie jakoś nic mi nie wpadło. Dzięki.
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika, ja buraka liściowego robiłam tak jak szpinak z dodatkiem czosnku, gałki muszkatałowej i śmietany
A zupa a'la botwinka wyszła zielona
A zupa a'la botwinka wyszła zielona
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Moniko, dla Ciebie Koreczki z papryki i mini mozarelli
Kolorowa słodka papryka
Mini mozarella
Oliwki ze słonej zalewy
Listki świeżej bazylii
Suszone zioła: bazylia, oregano
Dobrej jakości olej (oliwa ma zbyt wyrazisty smak, który zdominuje pozostałe składniki)
Sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę opiec w piekarniku i pozbawić skórki. Pokroić na paseczki szerokości 2-3 cm. Drewniane patyczki do szaszłyków przyciąć na wysokość słoików, w których będziemy zamykać koreczki, tak, aby wieczko się spokojnie domknęło. Na szpadki nadziewać na przemian oliwkę i zawinięty w kolorowe paski papryki mini mozarellki (można użyć pokrojonych w kostkę dużych kulek mozarelli). Dodatkowo można między oliwki i ser w papryce dodać listki bazylii i układać w słoiczkach.
Olej leciutko podgrzać z suszonymi ziołami, szczyptą soli i czarnego pieprzu, zalać koreczki, aby całe znalazły się pod olejem (patyczki mogą wystawać, ale papryka czy oliwki nie). Zakręcić i odstawić na minimum kilka dni.
UWAGA: Olej nie może być za ciepły, należy go podgrzać tylko trochę, by zioła puściły aromat. Za mocno podgrzany "usmaży" mozarellę i zrobi się ona gumiasta, a potem twarda. Można rzechowywać w lodówce 3-4 tygodnie, pod warunkiem, że koreczki będą całkiem zanurzone w oleju. Dłużej przechowywać nie próbowałam
Smacznego
Składniki: - ilości na tzw. "oko", zależnie od planowanej ilości słoików
Kolorowa słodka papryka
Mini mozarella
Oliwki ze słonej zalewy
Listki świeżej bazylii
Suszone zioła: bazylia, oregano
Dobrej jakości olej (oliwa ma zbyt wyrazisty smak, który zdominuje pozostałe składniki)
Sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę opiec w piekarniku i pozbawić skórki. Pokroić na paseczki szerokości 2-3 cm. Drewniane patyczki do szaszłyków przyciąć na wysokość słoików, w których będziemy zamykać koreczki, tak, aby wieczko się spokojnie domknęło. Na szpadki nadziewać na przemian oliwkę i zawinięty w kolorowe paski papryki mini mozarellki (można użyć pokrojonych w kostkę dużych kulek mozarelli). Dodatkowo można między oliwki i ser w papryce dodać listki bazylii i układać w słoiczkach.
Olej leciutko podgrzać z suszonymi ziołami, szczyptą soli i czarnego pieprzu, zalać koreczki, aby całe znalazły się pod olejem (patyczki mogą wystawać, ale papryka czy oliwki nie). Zakręcić i odstawić na minimum kilka dni.
UWAGA: Olej nie może być za ciepły, należy go podgrzać tylko trochę, by zioła puściły aromat. Za mocno podgrzany "usmaży" mozarellę i zrobi się ona gumiasta, a potem twarda. Można rzechowywać w lodówce 3-4 tygodnie, pod warunkiem, że koreczki będą całkiem zanurzone w oleju. Dłużej przechowywać nie próbowałam
Smacznego
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Rozumiem, że z ostrej nie próbowałaś..
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie, z ostrej nie próbowałam, ale chodzi mi to po głowie
Pozdrawiam, Dorota