Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1350
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Robiłam dźęm truskawki z rabarbarem nie trzeba zagęszczaczy , przypadł do gustu
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1208
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Nie mogę znalezc który numer na dżem truskawki i rabarbaru ? W liśćie przepisów jest , bo ja nie widzę ?
Bożena
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Posty: 733
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Opolskie cudne

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

danaa pisze:
Pestki czarnej porzeczki nie "przeszkadzają" mi w dżemie.
Kwestia gustu,ja używam galaretki do deserów ,a zwłaszcza do płatków/nie kukurydzianych/na śniadanie,zamiast miodu.Ponieważ używam cukru brzozowego i na dodatek w proporcji 2:1/owoc-cukier/,nie ma strachu :wink:
A robota?też jestem z tych leniwych...gotuję 20 minut,do słoików,dnem do góry ...i po sprawie ;:138
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13455
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Zrobiłam pyszny dżem z truskawek i agrestu.
Wszystko razem do gara plus cukier, gotować aż się rozgotują i gotowe.
Jest gęsty bez polepszaczy, smak słodki z lekką nutą kwasku ( niedojrzały agrest).
Polecam.
Proporcji nie podaję bo robię na oko a i smak każdy ma inny.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1350
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Robiłam z tego przepisu ...http://www.beawkuchni.com/2008/06/trusk ... orowo.html
przypadł do gustu i jeszcze sąsiadka też robiła.
Ten przepis trafiony bo posadziłam większy kawałek rabarbaru to będzie jak znalazł na inne sezony :D
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1208
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja w tym roku robię bez żelfiksów ani innych dodatków , prosto szybko i myślę że będą dobre konfitury . Czas pokaże . Truskawki myję , do garczka , pogotuję i odlewam sok , do truskawek dodaję cukier smażę i do słoików gorące . A sok na ogień dam cukier według swojego smaku , pogotuję i gorący do buteleczek , zakręcić i gotowe. Ciekawe ten dżem z rabarbarem , muszę spróbować ......
Bożena
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Zastanawiam się,czy to co robię można nazwać przetworem.
Zaczęło się od owoców jagody kamczackiej,których miseczkę dostałam w prezencie.
Bardzo były kwaśne i nie dały się jeść na surowo.
Ugotowałam syrop z cukru i wody -proporcje pół na pół.
Jagody zmiksowałam i dodałam syrop.Zamroziłam i mam sorbet.
Niedawno zrobiłam "lody" z truskawkami w ten sposób,że ubiłam na bezę białka z cukrem i dodałam zmiksowane,ale nie całkiem na miazgę truskawki.Zamrożone wyszło bardzo smaczne.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4024
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja z czerwonej porzeczki robię dżemo-galaretkę. Umytą i obraną porzeczkę wrzucam do gara i gotuję chwilę, aż zmiękną skórki. Następnie przecieram przez sitko i wlewam do gara czysty sok. Do tego cukier w ilości 70 dkg na kilo owoców. Jak zacznie się gotować trzeba uważać, bo powstaje dużo piany. Minimalny ogień i cały czas mieszać. Jak piana opadnie, to jeszcze chwilkę gotować. Przelewać do wyparzonych słoiczków. Sok po kilku dniach zestali się w dość twardą galaretkę.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Posty: 204
Od: 18 sty 2013, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Jasło podkarpackie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Można prosić o przepisy na buraka liściowego, czyli boćwiny ,bo w necie jakoś nic mi nie wpadło. Dzięki. :)
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Monika, ja buraka liściowego robiłam tak jak szpinak z dodatkiem czosnku, gałki muszkatałowej i śmietany :D
A zupa a'la botwinka wyszła zielona :wink:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Moniko, dla Ciebie Koreczki z papryki i mini mozarelli :D
cantati pisze: Obrazek
Składniki: - ilości na tzw. "oko", zależnie od planowanej ilości słoików :wink:

Kolorowa słodka papryka
Mini mozarella
Oliwki ze słonej zalewy
Listki świeżej bazylii
Suszone zioła: bazylia, oregano
Dobrej jakości olej (oliwa ma zbyt wyrazisty smak, który zdominuje pozostałe składniki)
Sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

Paprykę opiec w piekarniku i pozbawić skórki. Pokroić na paseczki szerokości 2-3 cm. Drewniane patyczki do szaszłyków przyciąć na wysokość słoików, w których będziemy zamykać koreczki, tak, aby wieczko się spokojnie domknęło. Na szpadki nadziewać na przemian oliwkę i zawinięty w kolorowe paski papryki mini mozarellki (można użyć pokrojonych w kostkę dużych kulek mozarelli). Dodatkowo można między oliwki i ser w papryce dodać listki bazylii i układać w słoiczkach.
Olej leciutko podgrzać z suszonymi ziołami, szczyptą soli i czarnego pieprzu, zalać koreczki, aby całe znalazły się pod olejem (patyczki mogą wystawać, ale papryka czy oliwki nie). Zakręcić i odstawić na minimum kilka dni.
UWAGA: Olej nie może być za ciepły, należy go podgrzać tylko trochę, by zioła puściły aromat. Za mocno podgrzany "usmaży" mozarellę i zrobi się ona gumiasta, a potem twarda. Można rzechowywać w lodówce 3-4 tygodnie, pod warunkiem, że koreczki będą całkiem zanurzone w oleju. Dłużej przechowywać nie próbowałam :)

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

;:196
Rozumiem, że z ostrej nie próbowałaś..
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Nie, z ostrej nie próbowałam, ale chodzi mi to po głowie :lol:
Pozdrawiam, Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”