Owoce nasturcji
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1520
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Owoce nasturcji
Tworzę nowy wątek, na temat przetwórstwa owoców nasturcji, czyli naszych "polskich kaparów". Czy ktoś mógłby podzielić się przepisem?
Pozdrawiam. Ania
Re: Owoce nasturcji
Mam przepis z 1999r...z książeczki Pikantne Przetwory...nigdy jednak nie próbowałam robić.
Kapary polskie I
Młode, zielone jędrne nasiona nasturcji,
sól
Nasiona nasturcji opłukać, osuszyć,włożyć do kamiennego garnka, mocno przesypać solą, zostawić na 24 godz. Kilkakrotnie je mieszać, żeby się równo zasoliły, po czym wysypać na sito, osączyć, osuszyć na ściereczce, włożyć do słoiczków, zalać aromatyzowanym octem winnym i trzymać w nim dwa tygodnie.Następnie zlać stary ocet, a kapary zalać świeżym(przegotowanym), szczelnie zamknąć, przechowywać w chłodnym miejscu.
Kapary polskie II
Młode, zielone,
jędrne nasiona nasturcji,
szklanka wody
szklanka octu winnego
mały kawałek chrzanu
2-3 szalotki
3-4 ziarna pieprzu
gałązka estragonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
ząbek czosnku
pół szklanki soli
ćwierć łyżeczki cukru
Zagotować wodę z solą. Umyte i osuszone nasiona nasturcji włożyć do salaterki, zalać przestudzoną solanką, zostawić na 24 godz. Następnego dnia zagotować ocet ze wszystkimi dodatkami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 min. Nasiona nasturcji wyjąć z solanki, osuszyć na ściereczce, włożyć do małych słoiczków, zalać gorącą marynatą, szczelnie zamknąć, pasteryzować na sucho.
Kapary polskie I
Młode, zielone jędrne nasiona nasturcji,
sól
Nasiona nasturcji opłukać, osuszyć,włożyć do kamiennego garnka, mocno przesypać solą, zostawić na 24 godz. Kilkakrotnie je mieszać, żeby się równo zasoliły, po czym wysypać na sito, osączyć, osuszyć na ściereczce, włożyć do słoiczków, zalać aromatyzowanym octem winnym i trzymać w nim dwa tygodnie.Następnie zlać stary ocet, a kapary zalać świeżym(przegotowanym), szczelnie zamknąć, przechowywać w chłodnym miejscu.
Kapary polskie II
Młode, zielone,
jędrne nasiona nasturcji,
szklanka wody
szklanka octu winnego
mały kawałek chrzanu
2-3 szalotki
3-4 ziarna pieprzu
gałązka estragonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
ząbek czosnku
pół szklanki soli
ćwierć łyżeczki cukru
Zagotować wodę z solą. Umyte i osuszone nasiona nasturcji włożyć do salaterki, zalać przestudzoną solanką, zostawić na 24 godz. Następnego dnia zagotować ocet ze wszystkimi dodatkami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 min. Nasiona nasturcji wyjąć z solanki, osuszyć na ściereczce, włożyć do małych słoiczków, zalać gorącą marynatą, szczelnie zamknąć, pasteryzować na sucho.