Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 109 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  
Autor Wiadomość
malowanalala
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 6 lut 2016, o 22:31 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 198
Skąd: Rumia

 1 szt.
Uważam że cukinia jest sama w sobie mało wyrazistym warzywem, w potrawach stanowi raczej bazę.
Od 2 lat uważam że najlepszym pomysłem są placki z tartej cukinii z marchewką, ziemniakiem, odrobiną mąki, sól, pieprz. Drugim pomysłem jest ukiszenie pociętej w słupki na wysokość słoika. Przyprawy i zalewa jak do ogórków kiszonych. Zajadamy się tym z moim mężem co niedziela do obiadu.

_________________
-------------------------------------------------------------
brak podpisu


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
justa_be
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 15 lut 2016, o 19:42 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 689
Skąd: Konin/Wlkp/Rudzica/ 200m od kanału Warta-Gopło

 1 szt.
Ja sobie zakupiłam taka wycinaczkę do warzyw, która tworzy wstążki długie jak makaron spagetti i ostatnio cukinie tak jadam zamiast węglowodanów :-)

_________________
Pozdrawiam - Justyna ;)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ullak
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 7 lip 2016, o 07:36 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1165
Skąd: Kozienice

 0 szt.
Można też zwykłą obieraczką do warzyw pociąć na paski.

_________________
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
borowa
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 14 lip 2016, o 09:12 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 337
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Czy takie paseczki spożywacie na surowo czy po obróbce?

_________________
Pozdrawiam!
Jagoda


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
justa_be
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 14 lip 2016, o 11:14 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 689
Skąd: Konin/Wlkp/Rudzica/ 200m od kanału Warta-Gopło

 1 szt.
Moja mama wcina na surowo :) ja wolę minutkę na oliwie je zeszklić ;)

_________________
Pozdrawiam - Justyna ;)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
SylwiaMila
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 15 lip 2016, o 07:21 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 0 szt.
Cukinię można bez problemu jeść na surowo w formie takich paseczków. Ja wczoraj zerwałam moje pierwsze w tym roku i zajadałam się na kolację, ale widzę tu dużo interesujących przepisów, także będę miała co jeść w najbliższym czasie :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
grafi26
 Tytuł: cukinia-przepisy
PostNapisane: 15 lip 2016, o 21:20 
Offline
200p
200p
Postów: 338
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Surowej cukinii jeszcze nie jadłam, ale zrobiłam buraczki z cukinią -wg mnie są pyszne.
pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gredagra
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 17 lip 2016, o 13:47 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 45

 0 szt.
Poproszę o przepis.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
juda
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 17 lip 2016, o 14:43 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1356
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
:wit
Ciekawe przepisy , cukinii sporo ..... ;:215

_________________
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
agiii11
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 18 lip 2016, o 19:03 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 2

 0 szt.
Podzielę się przepisem, który podbił serca nawet tych członków rodziny, którzy stronili dotąd od potraw z cukinii.

Zupa wiosenna (tak się u nas przyjęło)

1 litr bulionu
1 średnia cukinia
2 średnie marchewki
3 średnie ziemniaki
1-2 kostki sera topionego (śmietankowy albo gouda)
posiekany koperek
sok z cytryny
masło
pieprz i sól

1. Cukinię zetrzeć na plastry na tarce i podsmażyć na maśle
2. Do gotującego się bulionu dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i ser topiony (trzeba dobrze zamieszać żeby ser się całkowicie roztopił)
3. Jak gotujące warzywa staną się miękkie, dorzucić do gara podsmażoną cukinię i posiekany koperek
4. Na koniec doprawiamy zupę sokiem z cytryny (aż złapie delikatną kwaskowatość, tak jak czerwony barszcz) oraz odrobiną pieprzu i soli.

Smacznego!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
grafi26
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 20 lip 2016, o 20:45 
Offline
200p
200p
Postów: 338
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
gredagra napisał(a):
Poproszę o przepis.



Przepraszam że dopiero teraz odpisuję.
1 kg buraków
1 kg cukinii
30 dkg cebuli
Cebulę i cukinię posolić po 1 łyżeczce i odstawić na 2 godz.
po tym czasie dobrze odcisnąć sok szczególnie z cukinii

Zalewa
2/3 szklanki oleju
50 ml octu
15 dkg cukru
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe

zagotować
dodać cebulę , cukinię i buraki
Przełożyć do słoików i zagotować ok 15 min

Smacznego!
pozdrawiam
Grażyna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
klon
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 22 lip 2016, o 09:50 
Offline
200p
200p
Postów: 428
Skąd: województwo śląskie

 0 szt.
Mam prośbę jeżeli ktoś zna przepis na cukinię z kurkumą to bardzo proszę o zamieszczenia.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gienia1230
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 22 lip 2016, o 12:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4095
Skąd: Podkarpackie

 więcej niż 1 szt.
Grafi, podaj więcej szczegółów, jak kroić - w plasterki, kostkę? Buraczki surowe czy gotowane (domyślam się, że surowe)? Większość podawanych przepisów jest niedokładnych i człek się domyśla??? Akurat wczoraj wyrwałam buraczki cylindryczne, cukinię też mam, chcę spróbować.

_________________
Pozdrawiam! Gienia.


Góra   
  Zobacz profil      
 
grafi26
 Tytuł: Re: Cukinia - przepisy
PostNapisane: 22 lip 2016, o 14:20 
Offline
200p
200p
Postów: 338
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
gienia1230 napisał(a):
Grafi, podaj więcej szczegółów, jak kroić - w plasterki, kostkę? Buraczki surowe czy gotowane (domyślam się, że surowe)? Większość podawanych przepisów jest niedokładnych i człek się domyśla??? Akurat wczoraj wyrwałam buraczki cylindryczne, cukinię też mam, chcę spróbować.



Buraczki trzeba ugotować i poszatkować na tarce z większymi otworami. Cukinię surową poszatkować tak samo.
Do zagotowanej zalewy dodać cebulę trochę pogotować i dodać poszatkowaną cukinię i buraki.
Przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować. Teraz chyba dokładnie wyjaśniłam. Właśnie idę robić następną porcję na zimę bo poprzednią już zjedliśmy.

pozdrawiam
Grażyna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 109 ]  Idź do strony nr...        1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Raczek i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *