Cukinia - przepisy
Re: Cukinia - przepisy
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Cukinia dowolna ilość...cukinie przekroić na pół- po długości...łyżką wydrążyć środek, jest niepotrzebny.
Boczne ścianki razem ze skórką pokroić w kostkę, włożyć do słoików...dodać po 1 płaskiej łyżce na słoik gotowej przyprawy do korniszonów... zalać zalewą.
Zalewa:
1 szkl octu 10%
5 szkl wody
2 płaskie łyżki soli
0,5 szkl cukru
Składniki zalewy wymieszać i podgrzać...mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Zalać cukinię, zakręcić słoiki...pasteryzować 15 min od zagotowania wody.
W taki sam sposób można robić patisony, małe w całości...większe pokrojone w ćwiartki.
Cukinia dowolna ilość...cukinie przekroić na pół- po długości...łyżką wydrążyć środek, jest niepotrzebny.
Boczne ścianki razem ze skórką pokroić w kostkę, włożyć do słoików...dodać po 1 płaskiej łyżce na słoik gotowej przyprawy do korniszonów... zalać zalewą.
Zalewa:
1 szkl octu 10%
5 szkl wody
2 płaskie łyżki soli
0,5 szkl cukru
Składniki zalewy wymieszać i podgrzać...mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Zalać cukinię, zakręcić słoiki...pasteryzować 15 min od zagotowania wody.
W taki sam sposób można robić patisony, małe w całości...większe pokrojone w ćwiartki.
-
- 100p
- Posty: 150
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Cukinia - przepisy
Ja upeklam w tym roku już 3 razy placek czekoladowy z cukinia - wszyscy domownicy chwalili
Roma
Roma
-
- 100p
- Posty: 179
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrów Wlkp./Wrocław
Re: Cukinia - przepisy
Roma, o placku marchewkowym słyszałam, ale o takim z dodatkiem cukinii jeszcze nie Mogłabyś wrzucić przepis?
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1239
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warmia
Re: Cukinia - przepisy
Szarotka czy do tego ketchupu niezbędne są aż 2 szkl cukru? Z pół szkl nie wyjdzie?Albo zupełnie bez? Pytam, bo mi smaku narobiłaś, cukinii urodzaj mam, ale cukru muszę unikać
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
-
- 100p
- Posty: 150
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Cukinia - przepisy
Czekoladowy placek z cukinią:
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
240 g mąki pszennej
60 g kakao - ja dałam 2 duże łyżki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 duże jaja
150 g cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
350 g cukinii (czyli 3 małe cukinie) startej ze skórką na tarce o dużych oczkach - ja dałam dwie duże szklanki obranej ze skórki i startej na tarce jarzyn
100 g orzechów włoskich (lub brazylijskich, lub migdałów) uprażonych na suchej patelni - ja nie dałam
1 tabliczka mlecznej czekolady, pokrojona na małe kawałki - dałam pół białej poskrobanej nożem
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej misce zmieszaj dokładnie olej, cukier puder, kawę i jajka. Dokładnie zmiksuj. Do masy jajecznej wsyp 2/3 suchych składników. Resztę odłóż. Wymieszaj delikatnie całość do połączenia składników (nie mieszaj masy za długo).
Do miski z pozostałą mąką wrzuć cukinię (nie odsączaj ją z płynu!) i czekoladę. Wymieszaj, aż prosek oblepi składniki. Następnie przełóż cukinię do reszty ciasta, dorzuć podprażone orzechy i wymieszaj ciasto.
Wylej ciasto do wyłożonej pergaminem formy, wyrównaj jego powierzchnię. Piecz przez 40-50 minut, aż wetknięty w ciasto patyczek nie będzie lepki).
Smacznego
Zdjęcia na razie nie douczyłam się wstawiać
Pozdrawiam
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
240 g mąki pszennej
60 g kakao - ja dałam 2 duże łyżki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 duże jaja
150 g cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
350 g cukinii (czyli 3 małe cukinie) startej ze skórką na tarce o dużych oczkach - ja dałam dwie duże szklanki obranej ze skórki i startej na tarce jarzyn
100 g orzechów włoskich (lub brazylijskich, lub migdałów) uprażonych na suchej patelni - ja nie dałam
1 tabliczka mlecznej czekolady, pokrojona na małe kawałki - dałam pół białej poskrobanej nożem
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej misce zmieszaj dokładnie olej, cukier puder, kawę i jajka. Dokładnie zmiksuj. Do masy jajecznej wsyp 2/3 suchych składników. Resztę odłóż. Wymieszaj delikatnie całość do połączenia składników (nie mieszaj masy za długo).
Do miski z pozostałą mąką wrzuć cukinię (nie odsączaj ją z płynu!) i czekoladę. Wymieszaj, aż prosek oblepi składniki. Następnie przełóż cukinię do reszty ciasta, dorzuć podprażone orzechy i wymieszaj ciasto.
Wylej ciasto do wyłożonej pergaminem formy, wyrównaj jego powierzchnię. Piecz przez 40-50 minut, aż wetknięty w ciasto patyczek nie będzie lepki).
Smacznego
Zdjęcia na razie nie douczyłam się wstawiać
Pozdrawiam
-
- 100p
- Posty: 179
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrów Wlkp./Wrocław
Re: Cukinia - przepisy
Dziękuję! Jutro idę na zakupy i spróbuję upiec to cudo
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Cukinia - przepisy
Czy zupełnie bez cukru to nie ryzykowałabym, ale z mniejszą ilością to możesz spróbować, ale wtedy zmniejsz ilość octu, bo będzie za kwaśny.Narine pisze:Szarotka czy do tego ketchupu niezbędne są aż 2 szkl cukru? Z pół szkl nie wyjdzie?Albo zupełnie bez? Pytam, bo mi smaku narobiłaś, cukinii urodzaj mam, ale cukru muszę unikać
-- Wt 03 wrz 2013 18:16 --
Szarotka czy do tego ketchupu niezbędne są aż 2 szkl cukru? Z pół szkl nie wyjdzie?Albo zupełnie bez? Pytam, bo mi smaku narobiłaś, cukinii urodzaj mam, ale cukru muszę unikać
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 100p
- Posty: 179
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ostrów Wlkp./Wrocław
Re: Cukinia - przepisy
Dzisiaj trafiłam jeszcze na przepis na zupę z cukinii (chociaż na zdjęciu wygląda bardziej jak krem):
Potrzebujesz
2-3 cukinie średniej wielkości. Oczywiście to zależy od garnka, w którym gotujesz zupę. A wiec cukinii musi być tyle, żeby zapchać nimi garnek.
Woda (około 1,5 litra)
cebula
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu białego albo ziołowego
łyżeczka oregano
Cukinię myjesz i odcinasz końcówki. Kroisz na ćwiartki i usuwasz pestki. Jeśli cukinia jest młoda nie trzeba jej obierać, a zupa będzie miała ładny kolor. Jeśli jest już dorodna i wielka i twarda to niestety trzeba pomęczyć się ze skórką.
Bierzesz cebulę i obierasz i kroisz w kostkę.
Wrzucasz cebulę do garnka z kroplą oliwy.
Cukinię kroisz na mniejszą kostkę. Wrzucasz do cebuli,
przykrywasz i dusisz około 15 min.
Kiedy część cukinii zmięknie dolewasz wodę. Około litra. Nie musi przykrywać cukinii, ale niech będzie widoczna miedzy jej kawałkami. Czekasz, aż zupa się zagotuje. Niech gotuje się około 3 minut. Teraz kiedy cukinia wypociła z siebie soki, dla bezpieczeństwa odlewasz około kubka wywaru i odstawiasz go.
Dodajesz oregano i pieprz i wszystko miksujesz. Teraz jeśli zupa jest za gęsta dolewasz wywaru, tyle by jej konsystencja Ci odpowiadała.
Może ktoś skorzysta
Potrzebujesz
2-3 cukinie średniej wielkości. Oczywiście to zależy od garnka, w którym gotujesz zupę. A wiec cukinii musi być tyle, żeby zapchać nimi garnek.
Woda (około 1,5 litra)
cebula
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu białego albo ziołowego
łyżeczka oregano
Cukinię myjesz i odcinasz końcówki. Kroisz na ćwiartki i usuwasz pestki. Jeśli cukinia jest młoda nie trzeba jej obierać, a zupa będzie miała ładny kolor. Jeśli jest już dorodna i wielka i twarda to niestety trzeba pomęczyć się ze skórką.
Bierzesz cebulę i obierasz i kroisz w kostkę.
Wrzucasz cebulę do garnka z kroplą oliwy.
Cukinię kroisz na mniejszą kostkę. Wrzucasz do cebuli,
przykrywasz i dusisz około 15 min.
Kiedy część cukinii zmięknie dolewasz wodę. Około litra. Nie musi przykrywać cukinii, ale niech będzie widoczna miedzy jej kawałkami. Czekasz, aż zupa się zagotuje. Niech gotuje się około 3 minut. Teraz kiedy cukinia wypociła z siebie soki, dla bezpieczeństwa odlewasz około kubka wywaru i odstawiasz go.
Dodajesz oregano i pieprz i wszystko miksujesz. Teraz jeśli zupa jest za gęsta dolewasz wywaru, tyle by jej konsystencja Ci odpowiadała.
Może ktoś skorzysta
- colli28
- 500p
- Posty: 908
- Od: 2 cze 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Zach-pomorskie
Re: Cukinia - przepisy
Ja mam fajny przepis na sos z cukinii (leczo) w słoiki na zimę idealny:)
3 kg cukinii
2 kg cebuli
2 kg czerwonej papryki
1 kg cukru
1 szklanka wody
1,5 szklanki cukru
1 łyżka duża curry
1 łyżka słodkiej papryki
1,5 łyżki ostrej papryki
Duży koncentrat pomidorowy
Wlać do dużego garnka 1 szklankę wody wrzucić 1 kg cukru zagotować.
Pokroić cukinie w kostkę z papryką cebule można w piórka pokroić gotować aż wszystko będzie miękkie i prawie rozgotowane po czym dodać curry paprykę w proszku ocet na koniec koncentrat gorące leczo nakładać szklanką w słoiki. Odwrócić do góry nogami i gotowe. Sosik rewelacja ja już zrobiłam polecam smak ma słodko kwaśny:)
3 kg cukinii
2 kg cebuli
2 kg czerwonej papryki
1 kg cukru
1 szklanka wody
1,5 szklanki cukru
1 łyżka duża curry
1 łyżka słodkiej papryki
1,5 łyżki ostrej papryki
Duży koncentrat pomidorowy
Wlać do dużego garnka 1 szklankę wody wrzucić 1 kg cukru zagotować.
Pokroić cukinie w kostkę z papryką cebule można w piórka pokroić gotować aż wszystko będzie miękkie i prawie rozgotowane po czym dodać curry paprykę w proszku ocet na koniec koncentrat gorące leczo nakładać szklanką w słoiki. Odwrócić do góry nogami i gotowe. Sosik rewelacja ja już zrobiłam polecam smak ma słodko kwaśny:)
-
- 200p
- Posty: 318
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Cukinia - przepisy
A te 1,5 szklanki cukru to gdzie? A soli nic?
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
- colli28
- 500p
- Posty: 908
- Od: 2 cze 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Zach-pomorskie
Re: Cukinia - przepisy
3 kg cukinii
2 kg cebuli
2 kg czerwonej papryki
1 kg cukru
1 szklanka wody
1,5 szklanki octu!!!!
1 łyżka duża curry
1 łyżka słodkiej papryki
1,5 łyżki ostrej papryki
Duży koncentrat pomidorowy
Wlać do dużego garnka 1 szklankę wody wrzucić 1 kg cukru zagotować.
Pokroić cukinie w kostkę z papryką cebule można w piórka pokroić gotować aż wszystko będzie miękkie i prawie rozgotowane po czym dodać curry paprykę w proszku ocet na koniec koncentrat gorące leczo nakładać szklanką w słoiki. Odwrócić do góry nogami i gotowe. Sosik rewelacja ja już zrobiłam polecam smak ma słodko kwaśny:)
Juz zmieniłam
2 kg cebuli
2 kg czerwonej papryki
1 kg cukru
1 szklanka wody
1,5 szklanki octu!!!!
1 łyżka duża curry
1 łyżka słodkiej papryki
1,5 łyżki ostrej papryki
Duży koncentrat pomidorowy
Wlać do dużego garnka 1 szklankę wody wrzucić 1 kg cukru zagotować.
Pokroić cukinie w kostkę z papryką cebule można w piórka pokroić gotować aż wszystko będzie miękkie i prawie rozgotowane po czym dodać curry paprykę w proszku ocet na koniec koncentrat gorące leczo nakładać szklanką w słoiki. Odwrócić do góry nogami i gotowe. Sosik rewelacja ja już zrobiłam polecam smak ma słodko kwaśny:)
Juz zmieniłam
- AliceWhite
- 100p
- Posty: 105
- Od: 5 wrz 2013, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Casale Monferrato(AL) Italia
- Kontakt:
Re: Cukinia - przepisy
Ja tez przygotowywuje cukinie jak kotlet czyli w panierce.
Pokrojona na cienkie plastry(ze sk?rka) z oregano,sola i pieprzem potem w jajo i bulke tarta i na patelnie. Tak samo robie z baklazanem.
Lubie tez warzywa pieczone w piekarniku.
Pokrojona cukinie,baklazan,cebule,papryke zwykla wrzucam na brytwanke na kt?rej wczesniej dodalam oliwe z oliwek. Wszystkie skladniki mieszam i dodaje s?l,pieprz,oregano,bazylie(suszona i rozdrobiona) i wstawiam do piekarnika na ok.30-40min. w temperaturze ok.200-220c. Mozna tez opcjolnalnie dodac kielbase podwawelska badz slaska pokrojona w plasterki. Upieczone warzywka jem z keczupem albo musztarda i kwiatami cukinii w ciescie nalesnikowym. Pycha!
Pokrojona na cienkie plastry(ze sk?rka) z oregano,sola i pieprzem potem w jajo i bulke tarta i na patelnie. Tak samo robie z baklazanem.
Lubie tez warzywa pieczone w piekarniku.
Pokrojona cukinie,baklazan,cebule,papryke zwykla wrzucam na brytwanke na kt?rej wczesniej dodalam oliwe z oliwek. Wszystkie skladniki mieszam i dodaje s?l,pieprz,oregano,bazylie(suszona i rozdrobiona) i wstawiam do piekarnika na ok.30-40min. w temperaturze ok.200-220c. Mozna tez opcjolnalnie dodac kielbase podwawelska badz slaska pokrojona w plasterki. Upieczone warzywka jem z keczupem albo musztarda i kwiatami cukinii w ciescie nalesnikowym. Pycha!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;