Na szybko robię sałatke z cukinii - bez obierania, kroję w kostkę 0,5-1cm i to jest baza
Do tego to, co jest - wymiennie i zamiennie - pomidory, papryki, oliwki, lodowa sałata, ogórek, czasem słonecznik prażony, etc. etc. Zwykły sos vinaigrette ostatecznie cytryna i oliwa z oliwek, jakieś ziółko najlepiej świeże i gotowe.
Lubię też szaszłyki - w misce mieszam grubo pokrojone cukinia, pieczarki, cebula, papryka, brokuł itp., kropię sokiem z cytryny i oliwą z oliwek wstawiam do lodówki na trochę i albo na grill, albo na grillowej tacce do piekarnika. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu i lepszego jedzonka nie trzeba
Kiedyś robiłam do słoików dynię w occie (marynowana w kawałkach), zastanawiam się, czy nie można by tak zrobić cukinii, najwyżej octu ciut mniej dać. ktoś to próbował może?