Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 834 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 50  
Autor Wiadomość
x-o-1
 Tytuł: Domowy chleb
PostNapisane: 9 sty 2009, o 13:29 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
W zimie ma się więcej nieco czasu.
Ja właśnie upiekłam chleb

pszenno-żytni
Obrazek
jak na razie tylko dwa małe bochenki, ale zakwas już się robi

pozdrawiam
Ewa


Góra   
  Zobacz profil      
 
agape
 Tytuł:
PostNapisane: 9 sty 2009, o 17:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2212
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Wygląda pysznie...i chyba nie z automatu?

_________________
Działka - Wiślanka


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 9 sty 2009, o 18:17 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
Witaj Agnieszko,
Nie, nie jest z automatu.Sama osobiście moimi rękoma wyrabiałam ciasto a wcześniej zrobiłam zakwas.
Nie chwalę, ale mojemu małżonkowi smakuje. A jutro piekę następne.
Szkoda, że przez komputer nie można poczęstować.
Ale wyobraź sobie wirtualnie smak ;:36

pozdrawiam
Ewa


Góra   
  Zobacz profil      
 
miluck
 Tytuł:
PostNapisane: 9 sty 2009, o 21:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2509
Skąd: Police

 1 szt.
Witaj Ewo!
Jak się cieszę,że założyłaś ten wątek :D
Mi także zamarzył się prawdziwy chleb, taki na zakwasie,właśnie żytnio-pszenny.
Od poniedziałku próbuję wyhodować zaczątek zakwasu,ale tak sobie mi wychodzi.
W pierwszą dobę pięknie wyrósł,ale po dodaniu mąki i wody opadł i już nie chce urosnąć.
Dzisiaj nastawiłam następny.Zaczątek zakwasu robię z mąki żytniej.
Może mogłabyś podać swój sposób na zakwas i przepis na chleb.
Pozdrawiam

_________________
Moje domowe
Zielono mi I Zielono mi II
Pozdrawiam Jagoda


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 9 sty 2009, o 22:41 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
Jagoda, witaj,
Podaję przepis na zakwas:
Weź szklanke mąki żytniej i wsyp do słoika litrowego, lub innego naczynia co najmniej litrowego.Weź 3/4 szklanki wody i lekko podgrzej, ma być ciepła ale nie za bardzo i nie gorąca.
Wlej tę wodę do mąki, wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką /może być byle jak, grudki i tak rozejdą się same/. Konsystencja powinna być jak na gęste ciasto naleśnikowe. Naczynie nakryj kilka razy złożoną gazą, kawałkiem ściereczki, ostatecznie kawałkiem ręcznika papierowego, owiń gumką żeby się wszystko trzymało.

Teraz musisz słoik postawić w najcieplejszym miejscu w domu.. Niech sobie stoi w spokoju.

Następnego dnia rano dodaj ze dwie łyżki mąki/tej samej/ i trochę podgrzanej wody. Znowu wymieszaj, nakryj i odstaw w to samo miejsce. Wieczorem wymieszaj i już nic nie dodawaj.

Robisz tak z tym dodawaniem mąki przez 3 do 5 dni - to się nazywa dokarmianie zakwasu.
On po prostu potrzebuje codziennie nowej pożywki, tak mnożą się dzikie drożdże zawarte w mące. Mieszanie wieczorne powtarzasz codziennie.
Zakwas jest gotowy kiedy wyraźnie zaczyna bąbelkować, rosnąć i kwaśno ale przyjemnie pachnieć. Nie może pachnieć octowo, ma być to zapach od chlebowego do kwaśnego jabłka.

Bąbelkowanie oznacza to, że dzikie drożdże zaczęły pracować, wtedy zawartość słoika może unosić się i opadać w ciągu dnia. Czasem zakwas ucieka z naczynia, tak gwałtowna jest reakcja.

I to wszystko
:)


Góra   
  Zobacz profil      
 
miluck
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2009, o 18:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2509
Skąd: Police

 1 szt.
Ewuniu
Dziękuję za przepis na zakwas.
Nastawiłam zakwas według podobnej receptury jak Twoja.Po pierwszych 12 godzinach
urósł dwukrotnie, ale potem mimo podkarmiania już nie bardzo.Dzisiaj mija 5 doba od nastawienia.Pachnie przyjemnie lekko drożdżowo.
Jakieś malutkie bąbelki są i teraz nie wiem czy to już się nadaje do upieczenia chleba
czy nie?

_________________
Moje domowe
Zielono mi I Zielono mi II
Pozdrawiam Jagoda


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2009, o 21:11 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
Jagoda no cóż, jeśli to jest piąty dzień? No to spróbuj upiec.

W jaki sposób rozpoznać, że zaczyn jest gotowy do wypieku?
Musi on:
-pachnieć przyjemnie kwaskowato
-jego objętość się zwiększyła
-powierzchnia pokryta jest pęcherzykami powietrza


pozdrawiam
Ewa


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2009, o 21:33 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
Przepis na chleb mieszany pszenno-żytni na zakwasie

składniki:
400 g ciasta zakwaszonego żytniego
100g mąki żytniej
300g mąki pszennej
150 ml mleka ciepłego
2 płaskie łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto : w razie potrzeby dodać mąki lub wody. Odstawić na 20 minut i jeszcze raz wyrabiać.
Uformować podłużny bochenek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Bochenek powinien podwoić swoją objętość / czas wyrastania to około 1,5 do 2 godzin
Gdy już urośnie, wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na dno piekarnika wstawić pojemnik z wodą lub spryskać wodą piekarnik.
Po ok. 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 40 minut.

Prosty do wyrabiania, łatwy do wykonania

Chleb ten nie klei się w przeciwieństwie do chleba żytniego

życzę powodzenia

pozdrawiam
Ewa :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
teresat
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2009, o 22:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1102
Skąd: omc Orawa

 więcej niż 1 szt.
Ale wspaniały, apetyczny chleb.
Pamiętam taki chlebuś z dzieciństwa. Piekła go moja babcia.

Ewo, a w czym pieczesz chleb? Masz pies chlebowy, czy w kuchence gazowej lub innej?

_________________
storczykowy kącik, w ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2009, o 22:34 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
teresat witaj.
Chleb piekę w kuchence gazowej ale z piekarnikiem elektrycznym.

Milo mi czytać, że wracają wspomnienia.... :) :) :)

pozdrawiam i zapraszam

Ewa


Góra   
  Zobacz profil      
 
dorcia
 Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2009, o 16:33 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1044
Skąd: Podlaskie
Ja zrezygnowałam z pieczenia chleba na zakwasie, bo było to bardzo czasochłonne zajęcie.
Obecnie wypiekam chlebek wg przepisu Effy, który nieco zmodyfikowałam:
2 dkg drożdży (świeżych) zasypuję płaską lyżeczką cukru,
dodaję nieco ciepłej wody i zostawiam do wyrośnięcia.

Gdy drożdże wyrosną dodaję:
35 dkg mąki chlebowej,
35 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej,
2 łyżeczki soli,
6- 8 łyżek ziaren słonecznika,
600 ml ciepłej wody.
Wyrabiam ciasto robotem ponad 5 minut.
Wyrobione ciasto wykładam do blaszki wysmarowanej masmixem, zwilżoną wodą dłonią formuję i zostawiam do wyrośnięcia (ok. 50 min.).
Wstawiam do piekarnika (205-210 stopni) na ok 60 minut .
Skórkę chleba po wyjęciu można posmarować słoninką. Chlebek jest wyśmienity, a wyrabianie ciasta robotem znacznie ułatwia życie. :P


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2009, o 20:58 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
Dorcia
Witaj.
wiem, że jest czasochłonne pieczenie tego chleba ale przyznam szczerze, że nie szukałam innych przepisów. Upiekłam raz i się udało. I wczoraj /sobota upiekłam żytnie- ale tak na posmakowanie.
Ale czy to takie czasochłonne ?? Tyle tylko, że zakwas długo się robi/dojrzewa/, a poza tym no to nie ma za dużo pracy z wyrabianiem.
Ale Twój przepis jest o wiele mniej czasochłonny i chyba skuszę się. Jak dużą blachę muszę mieć i jakiej wielkości chlebki wyrobić albo inaczej, ile chlebków z tej porcji ciasta wychodzi?

Napisz jak długo musi wyrastać, czy w ogóle musi?
A czy możesz wkleić zdjęcie Twojego chlebka?
Jeszcze jedno pytanie, jaką trwałość ma ten chlebek?


Dzięki za przepis
Pozdrawiam cieplutko i zapraszam

Ewa


Góra   
  Zobacz profil      
 
dorcia
 Tytuł:
PostNapisane: 12 sty 2009, o 08:42 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1044
Skąd: Podlaskie
Ewuniu, ciasta wystarcza na jeden chleb, piekę go w blaszce tzw. keksówce. Chleb jest bardzo trwały (obecnie moja rodzina to ja i mąż), nie schnie, leży w chlebaku. Pozdrawiam Dorota.
Już przepis poprawiłam, chleb musi wyrastać, Przepraszam za omyłkę.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 12 sty 2009, o 10:57 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
Dorcia.
Dzięki bardzo.
Biorę się za pieczenie :)

pozdrawiam
Ewa


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 12 sty 2009, o 23:14 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
Jagoda jak chlebek? Upieczony?


Dorcia
upiekłam chlebek według Twojego przepisu ale troszeczkę go udoskonaliłam /właściwie to był eksperyment - ale się udał/ dodałam ciasta zakwaszonego ok. 400 gram i podwoiłam ilość mąki. A chlebuś jak malowany /sorki, ze sama o sobie- że się przechwalam/ .

przed pieczeniem

Obrazek

po upieczeniu

Obrazek

pozdrawiam i zapraszam
Ewa


Góra   
  Zobacz profil      
 
Jadzia1
 Tytuł:
PostNapisane: 13 sty 2009, o 17:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4563
Skąd: Okolice Ełku
Ewa zrobiłam zakwas , teraz mam dosypać mąki i dolać wody jutro i tak dale , ale kochana powiec mi czy ta ilość zakawsu to jest na ten przepis i na tę ilość produktów które podałaś :?: I jeszcze coś kurcze jak udoskonaliłaś przepis Dorci :twisted: dodałaś drożdże czy co :roll: Pisz mi zaraz :lol:

Mój zakwasik :lol: tylko muszę zmienić wiaderko na większy słoik , bo ponoć to coś może zwiać :lol:

Obrazek

_________________
cz.1, cz.2, cz.3, cz.4


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 13 sty 2009, o 18:24 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
Jadziu, ja robię zakwasik w słoiku litrowym/tak jak na zdjęciu widać/

Jadziu napiszę tak po polsku :lol:
do dzisiejszego zakwasu już nic dzisiaj nie dodawaj - wieczorem tylko pomieszaj
Jutro z rana dodaj 2 łyżki mąki żytniej i tyleż samo wody /objętościowo to wychodzi mniej więcej pół szklanki ciepłej wody i wymieszaj i nakryj i odstaw w ciepłe miejsce.
Wieczorem tylko wymieszaj, nakryj i odstaw w ciele miejsce
Rano następnego dnia - wsyp 2 łyżki mąki żytniej i wlej ciepłej wody /pół szklanki/ wymieszaj i nakryj i odstaw
Wieczorem tylko wymieszaj i nakryj i odstaw
i tak powtarzasz czynności przez około 4-5 dni
Nie zrażaj się tym, że rośnie i opada- bo to tak ma być.

Jadziu
Do tego przepisu DORCI wzięłam te produkty co są wypisane ale podwoiłam ilości mąki żytniej i pszennej i dodałam właśnie ten mój zakwas dokarmiany przez 4 dni.
Ciasto było ciutkę luźniejsze jak na pierogi.

pozdrawiam
Ewa
ps, jak coś niejasne to pisz i pytaj :) chętnie pomogę


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 834 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 50  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *