Przepisy zdrowe i pyszne
-
- 100p
- Posty: 155
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bartoszyce
Re: Przepisy zdrowe i pyszne
W kwestii awokado i oliwek podpisuję się obiema rękami. Też je uwielbiam, choć początki były różne. Smakowite są jajka faszerowane awokado z żółtym serem,natką pietruszki i kleksem majonezu. Bez oliwek sałatka grecka jest niedoskonała.
Re: Przepisy zdrowe i pyszne
A na wierzchu tego ,,kleksa" malutka łyżeczka czerwonego kawioru.....Alutka1963 pisze:Smakowite są jajka faszerowane awokado z żółtym serem,natką pietruszki i kleksem majonezu.
Polecam (szczególnie Robertowi Pe 2) - świeży razowy chlebek,
posmarowany wiejskim smalcem ze skwarkami, a na wierzchu dżem truskawkowy.
Inna modyfikacja - zamiast dżemu - słodki twarożek.
Re: Przepisy zdrowe i pyszne
Artur tylko ten dżem by musiał być lekko słodki. i tylko truskawkowy /innego jakoś nie toleruje.
Można kłaść jeszcze śledzia z octu i na to ogórek /w kwestii tego razowca ze smalcem lub musztardę /polecam Rosyjską ,bo Francuska ciut przy ostra.
Tylko żeby ktoś nie pomyślał,żem dziwak
Można kłaść jeszcze śledzia z octu i na to ogórek /w kwestii tego razowca ze smalcem lub musztardę /polecam Rosyjską ,bo Francuska ciut przy ostra.
Tylko żeby ktoś nie pomyślał,żem dziwak
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Przepisy zdrowe i pyszne
No to się uspokoiłam w kwestii avokado
Adminie,ja nie neguję cudzych upodobań kulinarnych i smaków.Niech sobie każdy je co lubi,i trawę i mydło.
Chciałam się tylko grzecznie dowiedzieć jaki jest rzeczywisty smak avocado i czego można się po tym owocu spodziewać.
Adminie,ja nie neguję cudzych upodobań kulinarnych i smaków.Niech sobie każdy je co lubi,i trawę i mydło.
Chciałam się tylko grzecznie dowiedzieć jaki jest rzeczywisty smak avocado i czego można się po tym owocu spodziewać.
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Przepisy zdrowe i pyszne
HUMUS:
400 g. ciecierzycy,
200 g. pasty z sezamu,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki oleju sezamowego,
ostra papryka,
Ugotować ziarna ciecierzycy i zmielić, dodać resztę składników i wymieszać.
400 g. ciecierzycy,
200 g. pasty z sezamu,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki oleju sezamowego,
ostra papryka,
Ugotować ziarna ciecierzycy i zmielić, dodać resztę składników i wymieszać.
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Przepisy zdrowe i pyszne
Zachęcam wszystkich FORUMOWICZÓW,
do podzielenia się w tym wątku przepisami z wykorzystaniem niedrogiej, pysznej i zdrowej, świeżej, polskiej kapusty kiszonej, najlepiej przyrządzonej domowym sposobem.
Dla mnie kapusta kiszona przyrządzona na różne sposoby, zawsze delikatna i smaczna, jest "smakołykiem", któremu nie mogę się oprzeć.
Wykorzystuję ją wszechstronnie, przyrządzając:
* wspaniałe i aromatyczne surówki,
* sałatki,
* zupy,
* dania jednogarnkowe i dania główne,
* a także - wytrawne wypieki.
We wszelkich potrawach wzbogacam najrozmaitszymi dodatkami, np.:
* owocami (w szczególności: jabłka, gruszki, ananasy, żurawina, awokado, orzechy);
* warzywami (marchew, cebula w różnych odmianach, por, seler - także w różnych odmianach, papryka, buraczki ćwikłowe),
* grzybami,
* świeżymi i suszonymi ziołami,
* przyprawami korzennymi,
* mięskiem,
* bardzo aromatycznym i esencjonalnym bulionem,
* płynami z dodatkiem %% (białe i czerwone wino, cydr, winiak),
* i zawsze, obowiązkowo, szczyptą cukru i kroplą miodu z polskiej, dobrej i uczciwej pasieki oraz kminkiem i olejem rzepakowym lub z rydzyka.
I dużo można by było jeszcze pisać o zaletach i właściwościach prozdrowotnych naszej, polskiej kapusty kiszonej . Za najważniejsze z nich uważam te, że jest:
* niskokaloryczna,
* niedroga,
* smaczna,
* dostępna praktycznie przez cały rok.
A ponadto:
* reguluje wspaniale pracę naszej wątroby i jelit,
* dostarcza organizmowi naturalnej witaminy C i wielu substancji mineralnych.
do podzielenia się w tym wątku przepisami z wykorzystaniem niedrogiej, pysznej i zdrowej, świeżej, polskiej kapusty kiszonej, najlepiej przyrządzonej domowym sposobem.
Dla mnie kapusta kiszona przyrządzona na różne sposoby, zawsze delikatna i smaczna, jest "smakołykiem", któremu nie mogę się oprzeć.
Wykorzystuję ją wszechstronnie, przyrządzając:
* wspaniałe i aromatyczne surówki,
* sałatki,
* zupy,
* dania jednogarnkowe i dania główne,
* a także - wytrawne wypieki.
We wszelkich potrawach wzbogacam najrozmaitszymi dodatkami, np.:
* owocami (w szczególności: jabłka, gruszki, ananasy, żurawina, awokado, orzechy);
* warzywami (marchew, cebula w różnych odmianach, por, seler - także w różnych odmianach, papryka, buraczki ćwikłowe),
* grzybami,
* świeżymi i suszonymi ziołami,
* przyprawami korzennymi,
* mięskiem,
* bardzo aromatycznym i esencjonalnym bulionem,
* płynami z dodatkiem %% (białe i czerwone wino, cydr, winiak),
* i zawsze, obowiązkowo, szczyptą cukru i kroplą miodu z polskiej, dobrej i uczciwej pasieki oraz kminkiem i olejem rzepakowym lub z rydzyka.
I dużo można by było jeszcze pisać o zaletach i właściwościach prozdrowotnych naszej, polskiej kapusty kiszonej . Za najważniejsze z nich uważam te, że jest:
* niskokaloryczna,
* niedroga,
* smaczna,
* dostępna praktycznie przez cały rok.
A ponadto:
* reguluje wspaniale pracę naszej wątroby i jelit,
* dostarcza organizmowi naturalnej witaminy C i wielu substancji mineralnych.