Coś na ząb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

SAŁATKA Z PAPRYKI I PIECZAREK
2kg papryki czerwonej-pokroić w niewielkie paski
1 kg pieczarek-plasterki
4 duże cebule-plastry

Zalewa:
3 ząbki czosnku- plasterki
liść laurowy, ziele angielskie
2 litry wody
1/2 l octu
1 1/2 szkl cukru
2 łyżki soli

Pieczarki sparzyć, odcedzić.
Paprykę, cebulę pokroić w plastry...włożyć do zalewy, gotować 15 min...dodać pieczarki, gotować jeszcze 5 min. Warzywa wkładać do wyparzonych suchych słoiczków, na wierzch dodać 1 łyżkę oleju...słoiki dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Na czasie podam fajne zimowe sałatki z dodatkiem kapusty.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

Sezon śliwkowy ;:108
ŚLIWKI W OCCIE

2,5 kg śliwek węgierek
2 szkl 10%-proc octu
niepełne 2 szkl wody
10 goździków
cukier
Śliwki umyć przepołowić, usunąć pestki...śliwki włożyć do emaliowanego garnka.
Ocet z wodą i goździkami zagotować, następnie ostudzić.
Zalać śliwki zalewą, nakryć garnek pokrywką i odstawić w chłodne miejsce na 48 godz.
Po tym czasie ocet zlać, a śliwki układać w słoikach, przesypując każdą warstwę 2-3 łyżkami cukru.
Słoiki zamknąć nakrętkami i odstawić w suche , chłodne miejsce. Po kilku dniach utworzy się kwaśno słodka zalewa, a śliwki będą jędrne i bardzo smaczne.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4630
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lublin/okolice

Re: Coś na ząb

Post »

Dla czego tak późno ten przepis na śliwki jak śliwki się u mnie już skończyły ale zrobiłam z innego przepisu.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

Słodkości na nowy rok :wit przepisz netu...ciasto jest proste i szybkie do zrobienia...
Obrazek

Ptasie mleczko

-3 waniliowe serki homogenizowane
-galaretka cytrynowa
? galaretka brzoskwiniowa
? 1/2 l śmietany 30%
? 3 łyżki cukru pudru
? 2 łyżki żelatyny
? 10 dag biszkoptów
? puszka brzoskwiń w syropie
Przygotowanie:
Dno tortownicy 25 cm wyłożyć biszkoptami. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi(serki można ubić mikserem, dodając galaretkę). Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę, dodać do masy serowej, wymieszać, wyłożyć na biszkopty. Schłodzić przez 30 min. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać i wylać na masę serową. Pozostałe brzoskwinie pokroić na paski, rozłożyć na masie śmietanowej. Przygotować galaretkę brzoskwiniową poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać nią brzoskwinie. Schłodzić ciasto w lodówce.
Uwaga; biszkopty można nasączyć wystudzoną kawą rozpuszczalną, zapobiega to wypływaniu biszkoptów do góry :roll:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

Sałatka warstwowa z serkiem feta

Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej

5 pomidorów

500 g piersi z kurczaka

Ser feta "Fawita" 270g z "Mlekowita"

10 dkg Płatków migdałowych

Sos czosnkowy:

1 mały majonez

3 łyżki śmietany 18%

2 ząbki czosnku

sól,pieprz

Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu, odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w paseczki,pomidory w drobną kostkę, a ser feta w kostkę 1cm na 1cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).

Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić.

Układać kolejno w szklanym naczyniu:

kapusta

pomidory

pierś z kurczaka

ser feta

polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.Odstawić na 2-3 godziny.

Z tej ilości składników wychodzi dwie salaterki 1,5 litrowe sałatki.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

Na prośbę Ani przetwory z cukinią na zimę do spiżarni :)

CUKINIE SMAŻONE KONSERWOWANE

5-8 młodych cukinii -nie obierać skórki- pociąć na plastry 1-1,5 cm
Plastry obsmażyć na oleju żeby się zarumieniły-patelnia musi być dobrze rozgrzana.
Obsmażone plastry układać poziomo w słoiku, do którego wrzucić 1 czubatą łyżeczkę przyprawy do ogórków korniszonów i dodatkowo 1-2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki. Na pół litrowy słoik 2 ząbki.
Zalać zalewą.
Zalewa:
5 szkl wody
1 szkl octu 10%
1 szkl cukru
2 łyżki soli

Zakręcić słoiki, gotować ok 7 min od zagotowania wody.
Słoiki wyjąć po zagotowaniu, odwrócić i zostawić aż ostygną.
Delektować się po 5-7 dniach.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

LECZO W SŁOIKACH NA ZIMĘ

1 kg cebuli
2 kg pomidorów- sparzyć ściągnąć skórki, rozprażyć przetrzeć przez sito w celu usunięcia pestek
2 kg papryki-pociąć w paski
1 duża cukinia-wypestkowana
3 łyżki cukru
sól
1/4 szkl oleju
Smażyć cebulę na oleju, gdy się zeszkli dodać paprykę, pomidory i cukinię pokrojoną w kostkę.
Dusić wszystko do miękkości, przyprawić solą, można dodać czosnek. Gdy warzywa będą miękkie przekładać do słoików, pasteryzować 40 minut. Słoiki przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

SAŁATKA Z CUKINII

3 kg młodych cukinii
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchwi
2 szkl wody
niepełna szkl cukru
1 szkl cukru 10%
2 czubate łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego

Młode cukinie pokroić bez obierania w plastry ( starsze obrać przekroić na ćwiartki usunąć miąższ z pestkami).
Cebulę pokroić w pół plasterki, marchew zetrzeć na tarce - grube oczka...marchew, cebulę
przelać na sicie wrzątkiem- osączyć
Zagotować zalewę (bez octu) wrzucić warzywa cukinię, marchew, cebulę na zalewę gotować ok. 8 min. Po czym dodać ocet, gotować chwilę, sprawdzić miękkość warzyw nie rozgotować. Gorącą sałatkę włożyć do słoików, stawiać do góry dnem nie gotować.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

Cukinia w zalewie

- cukinia dowolna ilość- cukinię umyć, przeciąć po długości...usunąć nasiona- pokroić w kostkę. Cukinii nie obierać.
Rozdrobnioną cukinię wkładać do słoików.
Następnie dodać gotową przyprawę do ogórków korniszonów 1 łyżkę na słoik 0.9 l słoiki zalać zalewą.

Zalewa:
5 szkl wody
1 szkl octu 10%
2 łyki soli
0, 5 szkl cukru
kilka ziaren ziela angielskiego, rozkruszony listek laurowy
Składniki zalewy podgrzać żeby sól i cukier się rozpuściły, zalać cukinię...słoiki zakręcić. Od zagotowania wody...gotować ok. 10 min.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Coś na ząb

Post »

Aniu,ale tutaj pyszności ;:oj .Zostaje i będę częstym gościem.
Kilka przepisów spisałam a teraz tylko pozostanie pieczenie.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4630
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lublin/okolice

Re: Coś na ząb

Post »

Aniu a co robimy na święta.Masz już jakieś plany?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

Witaj! Monika79 :D zapraszam ;:167

Jolka ;:3 Z ciast będzie na pewno sernik, 3 Bit, jakieś ciasto z galaretkami...po za tym nie wiem co :?: Z mięs pasztet, schab z przepisu naszej AGNESS... wszedł na stałe do mojej kuchni...pieczony karczek, szynka...wiejska kiełbasa kupiona w lokalnej masarni.
Sałatki...ostatni przepis- Sałatka warstwowa z serkiem feta, dzieci lubią też z dodatkiem makaronu. Będą też przystawki z dodatkiem jajek, Rolada z jajek i szynki w keksowej formie przepis jest z blogu...podam Ci przepis na pw. Pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”