Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2
Autor Wiadomość
Gosiaczek123
 Tytuł: Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
PostNapisane: 28 kwi 2015, o 11:25 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 4

 więcej niż 1 szt.
O matko, nawet nie wiedziałam, że jest tyle rodzajów dyń! :D Ja kupowałam w markecie do tej pory i nie patrzyłam na odmiany. A zupka dyniowa taka dobra! Jeszcze z imbirem i curry! Pycha. A robił ktoś już dżem dyniowy? Jadłam ostatnio dżem z biedronki lub lidla dyniowy i tak mi posmakował...Niestety już nie ma i chyba sama się zabiorę za robotę home-made:) Czy jak dodam do tego przepisu imbir i pomarańczę , to będzie pasować


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Rumianka
 Tytuł: Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
PostNapisane: 28 kwi 2015, o 17:50 
Offline
500p
500p
Postów: 520
Skąd: Pomorze

 1 szt.
Można dodać pomarańcze. Robiłam dżem z dyni i pomarańczy i bardzo nam smakuje. Jest bardziej pomarańczowy niż dyniowy, ale to zależy od ilości pomarańczy w stosunku do dyni. Z dyni można zrobić też krem czekoladowy Nutellopodobny, jest zdrowszy bo nie ma tylu ulepszaczy. Ja zrobiłam mniej słodki i bardziej kakaowy :D .

_________________
Pozdrawiam , Bożenka.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Agnieszka1234
 Tytuł: Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
PostNapisane: 8 wrz 2019, o 16:20 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 350
Skąd: lódzkie

 0 szt.
Moja ulubiona dynia to Hokkaido, przede wszystkim za smak, wielkość - bo jest mała i można ją od razu zużyć oraz dlatego, że można ją kroić ze skórą.

W tym roku z AWN otrzymałam nasiona dyni Vitaminaja i jest ona bardzo fajna i też jej skóra nie jest gruba i jest bardzo plenna jak Hokkaido.

Jednak pod względem ilości dyniek na jednym krzaku w tym roku wygrała Muscat zielona mam około 20 sztuk dyniek.

Jednak pod względem smaku i konsystencji polecam dynię Lunga di Napoli, jeżeli zdobędziecie nasionka polecam, jak dla mnie królowa dyniowa. Doskonała do przetworów - robię przepyszną sałatkę na zimę do słoików i naprawdę ścieranie na tarce tej odmiany dyni to przyjemność.

Jeśli jest ktoś chętny na przepis na sałatkę dyniową mogę podać.

Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka1234


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Mikar
 Tytuł: Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
PostNapisane: 9 wrz 2019, o 08:27 
Offline
100p
100p
Postów: 155
Skąd: ok.Siedlec

 1 szt.
Poproszę.

_________________
Jerzy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krysad71
 Tytuł: Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
PostNapisane: 9 wrz 2019, o 20:07 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1983

 więcej niż 1 szt.
Ja też poproszę przepis na sałatkę z dyni.

_________________
Pozdrawiam Krystyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
Aliwar
 Tytuł: Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
PostNapisane: 9 wrz 2019, o 20:27 
Offline
100p
100p
Postów: 177
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
I ja czekam na przepis :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
sowella777
 Tytuł: Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
PostNapisane: 4 lis 2019, o 19:16 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 18
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Przepraszam, to nie mnie pytacie o przepis, a Agnieszkę, ale podzielę się swoim sposobem :)

U nas w domu robi się surówkę do obiadu z surowej, tartej na tarce o dużych oczkach dyni. Dynia musi być dość twarda, najlepiej słodka i o pomarańczowym miąższu. Surówka jest w zasadzie bardzo prosta do wykonania i można robić wiele jej wariantów. Nam najbardziej smakuje taka z tartym jabłkiem, surowym tartym selerem i oliwą z oliwek, trochę soku z cytryny, odrobiną soli. Taka surówka jest bardzo smaczna, zdrowa i pasuje do mięs i ziemniaków :) Można zamiast oliwy dać np jogurt z odrobiną majonezu, czy np z poszatkowaną kapustą pekińską :)

_________________
Klaudia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 24 ]  Idź do strony nr...        1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 36 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *