Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 4
- Od: 28 kwie 2015, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
O matko, nawet nie wiedziałam, że jest tyle rodzajów dyń! Ja kupowałam w markecie do tej pory i nie patrzyłam na odmiany. A zupka dyniowa taka dobra! Jeszcze z imbirem i curry! Pycha. A robił ktoś już dżem dyniowy? Jadłam ostatnio dżem z biedronki lub lidla dyniowy i tak mi posmakował...Niestety już nie ma i chyba sama się zabiorę za robotę home-made:) Czy jak dodam do tego przepisu imbir i pomarańczę , to będzie pasować
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
Można dodać pomarańcze. Robiłam dżem z dyni i pomarańczy i bardzo nam smakuje. Jest bardziej pomarańczowy niż dyniowy, ale to zależy od ilości pomarańczy w stosunku do dyni. Z dyni można zrobić też krem czekoladowy Nutellopodobny, jest zdrowszy bo nie ma tylu ulepszaczy. Ja zrobiłam mniej słodki i bardziej kakaowy .
Pozdrawiam , Bożenka.
- Agnieszka1234
- 200p
- Posty: 276
- Od: 29 sty 2016, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lódzkie
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
Moja ulubiona dynia to Hokkaido, przede wszystkim za smak, wielkość - bo jest mała i można ją od razu zużyć oraz dlatego, że można ją kroić ze skórą.
W tym roku z AWN otrzymałam nasiona dyni Vitaminaja i jest ona bardzo fajna i też jej skóra nie jest gruba i jest bardzo plenna jak Hokkaido.
Jednak pod względem ilości dyniek na jednym krzaku w tym roku wygrała Muscat zielona mam około 20 sztuk dyniek.
Jednak pod względem smaku i konsystencji polecam dynię Lunga di Napoli, jeżeli zdobędziecie nasionka polecam, jak dla mnie królowa dyniowa. Doskonała do przetworów - robię przepyszną sałatkę na zimę do słoików i na prawdę ścieranie na tarce tej odmiany dyni to przyjemność.
Jeśli jest ktoś chętny na przepis na sałatkę dyniową mogę podać.
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka1234
W tym roku z AWN otrzymałam nasiona dyni Vitaminaja i jest ona bardzo fajna i też jej skóra nie jest gruba i jest bardzo plenna jak Hokkaido.
Jednak pod względem ilości dyniek na jednym krzaku w tym roku wygrała Muscat zielona mam około 20 sztuk dyniek.
Jednak pod względem smaku i konsystencji polecam dynię Lunga di Napoli, jeżeli zdobędziecie nasionka polecam, jak dla mnie królowa dyniowa. Doskonała do przetworów - robię przepyszną sałatkę na zimę do słoików i na prawdę ścieranie na tarce tej odmiany dyni to przyjemność.
Jeśli jest ktoś chętny na przepis na sałatkę dyniową mogę podać.
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka1234
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
Ja też poproszę przepis na sałatkę z dyni.
Pozdrawiam Krystyna
-
- 200p
- Posty: 281
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
I ja czekam na przepis
- sowella777
- 10p - Początkujący
- Posty: 18
- Od: 27 wrz 2019, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Które odmiany dyń są najsmaczniejsze na przetwory
Przepraszam, to nie mnie pytacie o przepis, a Agnieszkę, ale podzielę się swoim sposobem
U nas w domu robi się surówkę do obiadu z surowej, tartej na tarce o dużych oczkach dyni. Dynia musi być dość twarda, najlepiej słodka i o pomarańczowym miąższu. Surówka jest w zasadzie bardzo prosta do wykonania i można robić wiele jej wariantów. Nam najbardziej smakuje taka z tartym jabłkiem, surowym tartym selerem i oliwą z oliwek, trochę soku z cytryny, odrobiną soli. Taka surówka jest bardzo smaczna, zdrowa i pasuje do mięs i ziemniaków Można zamiast oliwy dać np jogurt z odrobiną majonezu, czy np z poszatkowaną kapustą pekińską
U nas w domu robi się surówkę do obiadu z surowej, tartej na tarce o dużych oczkach dyni. Dynia musi być dość twarda, najlepiej słodka i o pomarańczowym miąższu. Surówka jest w zasadzie bardzo prosta do wykonania i można robić wiele jej wariantów. Nam najbardziej smakuje taka z tartym jabłkiem, surowym tartym selerem i oliwą z oliwek, trochę soku z cytryny, odrobiną soli. Taka surówka jest bardzo smaczna, zdrowa i pasuje do mięs i ziemniaków Można zamiast oliwy dać np jogurt z odrobiną majonezu, czy np z poszatkowaną kapustą pekińską
Klaudia