To co najlepsze - szarotka w kuchni
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
W misce jest ciasto o ciekawej nazwie Buraczek.Podam przepis, może ktoś się skusi .
Buraczek
4 jajka
1 1/2 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 szkl oleju
1 szkl buraków startych na tarce
1 szkl marchewki startej na grubych oczkach
cukier wanilinowy
garść orzechów (mogą być włoskie)
garść rodzynek
1 porcja proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie wymięszać z olejem, dodać buraki i marchewkę, orzechy i rodzynki.Dodać pozostałe składniki oraz pianę z białek.Piec w temp 180* około 1 godż 15 min, może nawet chwilę dłużej.Warto sprawdzić patyczkiem .
Po upieczeniu, przed posypaniem cukrem pudrem wygląda tak
Szkoda że traci ten wspaniały kolorek
Buraczek
4 jajka
1 1/2 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 szkl oleju
1 szkl buraków startych na tarce
1 szkl marchewki startej na grubych oczkach
cukier wanilinowy
garść orzechów (mogą być włoskie)
garść rodzynek
1 porcja proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie wymięszać z olejem, dodać buraki i marchewkę, orzechy i rodzynki.Dodać pozostałe składniki oraz pianę z białek.Piec w temp 180* około 1 godż 15 min, może nawet chwilę dłużej.Warto sprawdzić patyczkiem .
Po upieczeniu, przed posypaniem cukrem pudrem wygląda tak
Szkoda że traci ten wspaniały kolorek
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Oczywiście skopiowałam przepis na ciasto - buraczek, dzięki
Chociażby z ciekawości upiekę w najbliższym czasie, tym bardziej, ze zdrowe to ciacho
Chociażby z ciekawości upiekę w najbliższym czasie, tym bardziej, ze zdrowe to ciacho
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Zawsze jakiś sposób żeby przemycić dzieciakom choćby trochę witamin.
Smacznego
Smacznego
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dokładnie tak samo pomyślałam - upiekę i ugoszczę moje wnuczki
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ciasto wygląda pysznie, ale aż niewiarygodne, że nie zostało nic z tego pięknego koloru. Ja myślałam, że to chłodnik.
Ja dziś proponuję ciasto dla leniwych lub zapracowanych. Kremówka bez pieczenia:
Jak się trochę ogarnę to wstawię przepis.
Ja dziś proponuję ciasto dla leniwych lub zapracowanych. Kremówka bez pieczenia:
Jak się trochę ogarnę to wstawię przepis.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko, jak się "ogarniesz" to wstaw proszę przepis na te kulki co u Ciebie jadłam , bo gdzies ten przepis posiałam
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jeśli chodzi Ci o bajaderki to są na 8 str, a jeśli o kulki Rafaello to są na 12 str.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
O widzisz ! tej nazwy zapomiałam .O bajaderkę mi chodiło.Twoja była pyszna
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
To ja poproszę o przepis na kremówkę , oczywiście dla zapracowanych - innych tu na forum nie znajdziesz .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7487
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ewa, zastanów się czy nadal ten przepis chcesz i czy on naprawdę jest dla zapracowanych.
Kobieta od soboty się ogarnia po nim.
Kobieta od soboty się ogarnia po nim.
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10748
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja bardzo często robię 3-bita to wstawię swoja wersję skoro Dorotka gdzieś utknęła
Moja wersja jest dla bardzo leniwych - wersja dla mniej leniwych - robimy własny krem budyniowy (karpatkowy)
?8 małych paczek herbatników maślanych
?mleko skondensowane słodzone gotowane ?krówkowe? inaczej kajmak - polecam z Gostynia
?1 śmietana 36% (opakowanie 500 ml)
?2 śmietanfiksy
?? szklanki cukru pudru
?krem karpatkowy DELEKTA ?5 minut?
?0,4 l mleka
?czekolada mleczna lub deserowa
Wykonanie:
Blachę do ciasta wyłożyć warstwą herbatników, polać sokiem lub ponczem. Za pomocą łyżki maczanej w gorącej wodzie wyłożyć kajmak, przykryć kolejną warstwą herbatników. Krem karpatkowy zmiksować z mlekiem, wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejna warstwą herbatników. Śmietanę ubić ze śmietanfiksami oraz cukrem pudrem, wyłożyć na herbatniki, posypać startą na tarce czekoladą. Najlepiej schłodzić całą noc to warstwy ładnie się skleją i herbatniki zmiękną to ładnie się kroi. "Ponczować" trzeba tylko dolną wersję herbatników bo kajmak jest mało "mokry", reszta zmięknie sama od kremu i śmietany.
Uprzedzam - słodkie jak diabli, kalorii od choleci ale okropnie pyszne
Moja wersja jest dla bardzo leniwych - wersja dla mniej leniwych - robimy własny krem budyniowy (karpatkowy)
?8 małych paczek herbatników maślanych
?mleko skondensowane słodzone gotowane ?krówkowe? inaczej kajmak - polecam z Gostynia
?1 śmietana 36% (opakowanie 500 ml)
?2 śmietanfiksy
?? szklanki cukru pudru
?krem karpatkowy DELEKTA ?5 minut?
?0,4 l mleka
?czekolada mleczna lub deserowa
Wykonanie:
Blachę do ciasta wyłożyć warstwą herbatników, polać sokiem lub ponczem. Za pomocą łyżki maczanej w gorącej wodzie wyłożyć kajmak, przykryć kolejną warstwą herbatników. Krem karpatkowy zmiksować z mlekiem, wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejna warstwą herbatników. Śmietanę ubić ze śmietanfiksami oraz cukrem pudrem, wyłożyć na herbatniki, posypać startą na tarce czekoladą. Najlepiej schłodzić całą noc to warstwy ładnie się skleją i herbatniki zmiękną to ładnie się kroi. "Ponczować" trzeba tylko dolną wersję herbatników bo kajmak jest mało "mokry", reszta zmięknie sama od kremu i śmietany.
Uprzedzam - słodkie jak diabli, kalorii od choleci ale okropnie pyszne
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A ja dzisiaj na pózny obiad -bo dzieci wracają ze szkoły o 16tej piekę skrzydełka z miodem wg Dorotki przepisu.Do tego ziemniaki i surówka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Powiedzcie mi czy wlewa sie jeszcze olej na blache? Czy wystarczy tyle co jest w marynacie,boje sie ,żeby nie przypalilo sie.szarotka66 pisze:Skrzydełka wyglądają i smakują wybornie. Niby tylko takie skrzydełka, ale przyprawy robią z nich wyjątkowe mięsko.
Skrzydełka w miodzie
2 kg skrzydełek
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek maggi
2 łyżki musztardy (sarepska lub stołowa)
1 łyżka majeranku
0,5 łyżki bazylii
0,5 łyżki pieprzu
1 łyżka koncentratu lub ketchupu
2 łyżki pieprzu ziolowego
3 łyżki oleju
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą (olej dajemy na końcu) skrzydełka umyć, obciąć końcówki, bo się przypalają. Zalać marynatą, dokładnie natrzeć skrzydełka. Odstawić na min 2 godz, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzać do 160- 180 stopni. Skrzydełka ułożyć na blaszce zalać pozostałą marynatą. Piec około 1 godz.